masło pistacjowe

Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!

Masła orzechowe coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach, zachwycając nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Czym wyróżnia się masło pistacjowe? Do czego możesz je wykorzystać? Podpowiadamy!

 

Masła orzechowe coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach, zachwycając nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Czym wyróżnia się masło pistacjowe? Do czego możesz je wykorzystać? Podpowiadamy!

 

Spis treści

 

1. Czy wiesz, że...?

 

2. Masło pistacjowe – właściwości i wartości odżywcze

 

3. Ile kalorii ma masło pistacjowe?

 

4. Jak przechowywać otwarte masło pistacjowe?

 

5. Do czego wykorzystasz masło pistacjowe? Oto najlepsze zastosowania

 

6. Masło pistacjowe to wspaniały i zdrowy przysmak – zaopatrz się w nie!

 

Masła orzechowe często bywają mylone ze słodkimi kremami – nic bardziej mylnego! Prawdziwe masło z pistacji bądź innych orzechów nie zawiera cukru, mleka, kakao ani innych dodatków. Powstaje wyłącznie z oczyszczonych, rozdrobnionych i utartych na masę orzechów, dzięki czemu ma ich wszystkie naturalne właściwości. Poznaj zalety spożywania masła orzechowego i dowiedz się, dlaczego warto postawić akurat na pistacje!

 

Czy wiesz, że...?

 

Orzechy to pokarm o bardzo długiej tradycji. Badania oraz dowody historyczne wskazują, że pistacje były spożywane przez ludzi nawet 9 tysięcy lat temu! Legenda głosi, że stanowiły przysmak słynnej królowej Saby. Władczyni była podobno tak zachłanna, że rekwirowała dla siebie wszystkie zbiory pistacji z całego królestwa!

 

Pistacje ze względu na swój charakterystyczny kształt i kolor nazywane bywają zielonymi migdałami. Odcień orzecha świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się komórek, a także luteiny – hormonu zapobiegającego utracie wzroku na skutek zwyrodnienia plamki żółtej w dojrzałym wieku. 

 

Pistacje i inne orzechy od wieków cieszyły się popularnością zwłaszcza wśród podróżujących, ponieważ na długo zachowywały swoje właściwości i nie psuły się w trakcie długich rejsów czy pieszych pielgrzymek. Garść orzechów syci nie mniej niż pełnoprawny posiłek, a ponadto dostarcza wielu cennych składników, których nie ma np. w pieczywie. Pistacje, migdały i pozostałe orzechy są zatem nie tylko praktyczną, ale też bardzo zdrową przekąską. Z podobnych względów do dziś są zalecane jako element zbilansowanej diety.

 

Masło orzechowe to innowacyjna forma tego przysmaku, która jest znacznie przyjaźniejsza dla uzębienia i przydatna podczas kulinarnych eksperymentów. Wszechstronny dodatek o właściwościach identycznych, jak orzechy, z których powstał, wykorzystasz na wiele różnych sposobów. Aby zainspirować Cię do działania, w tym artykule zebraliśmy najważniejsze informacje na temat masła z orzechów pistacjowych! 

masło pistacjowe do czego 

Przeczytaj także: Pyłek pszczeli – właściwości i działanie. Poznaj je! 

 

Masło pistacjowe – właściwości i wartości odżywcze

 

Orzechy to prawdziwe skarby natury. W niewielkiej formie kondensują wszystko, co najlepsze – zdrowe tłuszcze, roślinne białko, dobroczynny błonnik, liczne witaminy i inne cenne mikroelementy. Jakie konkretnie składniki zawiera masło pistacjowe?

 

Wartości odżywcze masła z pistacji są tożsame z właściwościami orzechów, które posłużyły do jego wykonania. Wynika to z faktu, że produkt zawiera wyłącznie zmielone pistacje. W przybliżeniu na 100 g masła pistacjowego przypada niespełna 30 g naturalnych węglowodanów, ok. 45 g tłuszczu i aż 20 g białka (to bardzo ważna informacja zwłaszcza dla osób, które korzystają z diety dla wegetarian, wegan lub sportowców). Dodatkowo w takiej ilości produktu występuje co najmniej 10 g błonnika, który świetnie wpływa na trawienie i reguluje wchłanianie cukrów.

 

Jakie witaminy i minerały zawiera masło orzechowe z pistacji? Oto praktyczna lista:

• witamina A,

 

• witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6),

 

• witamina C,

 

• witamina E,

 

• wapń,

 

• żelazo,

 

• cynk,

 

• magnez,

 

• fosfor,

 

• miedź,

 

• potas,

 

• kwas foliowy.

 

 

 

Ponadto masło pistacjowe zawiera antyoksydanty, które naturalnie występują w tym gatunku orzechów. Dodatkowo zeaksantyna, witamina A oraz wspomniana wcześniej luteina to cenne składniki, które wpływają na prawidłową pracę oczu i zachowanie dobrego wzroku mimo upływu lat.

 

 

 

Profilaktyka chorób wzrokowych to nie jedyna zaleta spożywania pistacji. Zawarte w tych orzechach składniki są korzystne również dla osób, które chcą lepiej zadbać o swój układ nerwowy. Na jego pracę wpłynie m.in. witamina B6, magnez i potas. Z kolei obecność wapnia i fosforu pomoże Ci zadbać o uzębienie oraz stan kości.

 

 

 

Masło z orzechów pistacjowych to produkt zalecany dla tych, którzy zmagają się z cukrzycą lub chorobami serca i układu krążenia. Codzienne spożywanie porcji pistacji w formie orzechów lub masła obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi. Dobroczynne składniki korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego.

masło z pistacji 

 

 

 

Ile kalorii ma masło pistacjowe?

 

 

 

Jeżeli troszczysz się o odpowiedni bilans makroskładników w swojej diecie lub po prostu kontrolujesz ilość spożywanej kalorii, z pewnością chcesz się dowiedzieć, ile energii dostarcza spożycie porcji masła pistacjowego. Spieszymy z wyjaśnieniem!

 

 

 

Jeden orzech ma zaledwie 3 kalorie, zaś stugramowa porcja pistacji dostarcza ok. 330 kcal. W praktyce oznacza to, że pistacje są nawet o połowę mniej kaloryczne od innych rodzajów orzechów, np. włoskich (ok. 700 kcal/100 g)  czy migdałów i nerkowców (ok. 600 kcal/100 g). Do wytworzenia stu gramów masła pistacjowego potrzeba jednak więcej niż 100 g orzechów, zatem produkt finalnie ma wyższą kaloryczność.

 

 

 

Porcja 100 g masła pistacjowego dostarcza ok. 550-560 kalorii, które pochodzą wyłącznie z naturalnych składników. Choć produkt jest wysokokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera zdrowe cukry złożone, które przez dłuższy czas uwalniają energię. Masło pistacjowe jest przeznaczone do spożywania w mniejszych dawkach – jako dodatek ubogacający bazę posiłku. Więcej o sposobach na wykorzystanie tego produktu przeczytasz w następnych akapitach. 

masło orzechowe z pistacji 

Przeczytaj także: Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą! 

 

 

 

Jak przechowywać otwarte masło pistacjowe?

 

 

 

Masło pistacjowe nie powinno zawierać chemicznych konserwantów, zagęszczaczy ani innych polepszaczy. W pełni naturalny skład jest przyjazny dla zdrowia, jednak nie zabezpiecza produktu przed zepsuciem. Jeżeli chcesz, aby masło z pistacji zachowało świeżość na długi czas, poznaj zasady dotyczące jego przechowywania.

 

 

 

Zamknięte masło pistacjowe możesz przechowywać w dowolnych warunkach – zadbaj tylko o to, aby pojemnik nie był narażony na bezpośrednie nasłonecznienie oraz temperaturę powyżej pokojowej. Po otwarciu pojemnika zawsze pamiętaj o szczelnym zamykaniu go. Jeżeli często korzystasz z masła orzechowego, trzymaj je w podręcznej szafce. Jeśli zaś sięgasz po ten przysmak okazjonalnie, lepszym miejscem do przechowywania będzie lodówka – pamiętaj jednak, że schłodzone masło twardnieje. Wyjmij słoiczek przynajmniej godzinę przed przygotowaniem posiłku, aby produkt nadawał się do rozsmarowania.

 

 

 

Do czego wykorzystasz masło pistacjowe? Oto najlepsze zastosowania

 

 

 

Masło pistacjowe ma wszechstronne zastosowanie, podobnie zresztą jak tego typu produkty z innych gatunków orzechów. Najprostszym sposobem na posiłek z wykorzystaniem tego przysmaku są kanapki – wystarczy, że posmarujesz nim swoje ulubione pieczywo.

 

 

 

Masło z orzechów pistacjowych nadaje się również do celów cukierniczych. Umożliwi Ci wykonanie zdrowych, domowych lodów pistacjowych na bazie mleka krowiego bądź roślinnego. Sprawdzi się też podczas pieczenia (aby Twoje ciasta i ciasteczka miały jak najlepszy skład, dobierz wysokiej jakości mąkę).

 

 

 

Smakowite masło z pistacji warto wykorzystać także do kulinarnych eksperymentów. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu (ok. połowa gramatury) produkt doskonale komponuje się np. z mięsem, nadając potrawie głęboki i szlachetny posmak. Masło orzechowe sprawdzi się też jako dodatek do naleśników czy deserów – możesz je lekko podgrzać, aby zyskało płynną konsystencję polewy.

masło z orzechów pistacjowych 

 

 

 

Masło pistacjowe to wspaniały i zdrowy przysmak – zaopatrz się w nie!

 

 

 

Właściwości masła pistacjowego czynią z niego niezastąpiony produkt, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. To wspaniały dodatek do pełnowartościowej diety dla dorosłych i dzieci. Pistacje to istna skarbnica dobroczynnych składników, które poprawiają kondycję całego organizmu. Sporym atutem jest również wysoka zawartość antyoksydantów, dzięki którym na dłużej zachowasz zdrowie i młodość.

 

 

 

Chcesz włączyć masło z pistacji do swojego menu? Postaw na wysokiej jakości produkty otrzymywane ze starannie wyselekcjonowanych orzechów! Istotna jest również metoda mielenia, która decyduje o finalnej konsystencji masy. W zależności od tego, co lubisz, zdecyduj się na masło gładkie lub crunchy – z chrupiącymi okruchami pistacji.

 

 

 

Jeżeli szukasz produktów o naturalnym składzie, zajrzyj do oferty Schroniska Smaków! Znajdziesz u nas wysokiej jakości masła orzechowe z pistacji i nie tylko. Jeżeli lubisz bakaliowe smaki, przetestuj też wariant z orzechów laskowych, ziemnych i migdałów. Proponujemy także zdrowe kremy orzechowe wzbogacone o kakao, które zachwycą miłośników słodkości! To doskonała alternatywa dla popularnych produktów, których skład nie jest tak przyjazny dla zdrowia. Co jeszcze znajdziesz w naszej spiżarni? Przy okazji zakupów zaopatrz się we wszystkie najpotrzebniejsze produkty spożywcze i odkryj jeszcze więcej pyszności!

 

 

 

 

 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Włącz do diety miód wrzosowy i zwiększ swoją odporność
    Włącz do diety miód wrzosowy i zwiększ swoją odporność

    Miód to jeden z najcenniejszych darów natury. To płynne złoto posiada nie tylko walory smakowe, ale także lecznicze. W sklepach znajdziesz miód lipowy, gryczany, wielokwiatowy czy akacjowy. Zachęcamy, byś szczególną uwagę zwrócił na miód wrzosowy. Na co działa i czym się charakteryzuje? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej
  2. Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą!
    Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą!

    Pigwa to niezwykły owoc, który nie nadaje się do spożycia na surowo, za to doskonale sprawdza się w domowych przetworach. Do czego posłuży Ci pigwa? Właściwości przyrządzonych z niej pyszności to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne!

    Czytaj więcej