Daktyle suszone bez pestek
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Daktyle - zdrowy przysmak i zamiennik w kuchni
Suszone daktyle to jedne z najwdzięczniejszych owoców, które można wykorzystać w kuchni. Są zdrowe, smaczne, a dodatkowo łatwe w przechowywaniu. Daktylowce uprawiane są w ponad 400 odmianach na całym świecie – głównie na obszarach południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Oferowane przez nas daktyle pochodzą ze sprawdzonego źródła, dlatego nie znajdziesz w nich siarki oraz sorbinianu sodu, które dodawane są do nich, aby chronić je przed rozwojem pleśni podczas transportu i przechowywania. Daktyle szybko wykorzystasz do przepisów, nie przerabiając ich wcześniej. Daktyle suszone bez pestek są dostępne w opakowaniu o wadze 1 kg.
Poznaj przepisy, w których wykorzystasz daktyle suszone bez pestek
Daktyle suszone bez pestek idealnie sprawdzą się jako zamiennik słodyczy, szczególnie ważny dla dzieci, których nie powinniśmy zapychać pustymi kaloriami. Świetnie zastępują cukier; można zrobić z nich słodki sos i dodać go w celu osłodzenia wypieków, na przykład ciasteczek. Sprawdzą się jako składnik do smoothies, kutii czy zdrowych przekąsek w stylu fit. Możesz przygotować z dodatkiem suszonych daktyli atrakcyjny sos do pieczonego, białego mięsa.
Daktyle suszone bez pestek i ich zalety
Suszone daktyle oferowane w naszym sklepie pochodzą ze starannie wyselekcjonowanego źródła. Stanowią atrakcyjny zamiennik dla tradycyjnego cukru białego, ale przy okazji są też smaczne bez dodatków. W suszonych daktylach nie znajdziesz niepotrzebnych dodatków czy konserwantów. Dodatkowo spożywanie suszonych daktyli jest zdrowe — mają one niski indeks glikemiczny, są źródłem błonnika i związków mineralnych. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych daktyle suszone bez pestek są polecane dla sportowców, którzy chcą przywrócić sobie siły i energię po intensywnym treningu.
Daktyle – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Coraz częściej suszone daktyle podbijają serca Polaków. Nic dziwnego – jest to bowiem przekąska, która łączy w sobie szereg wartości odżywczych i ma przy tym słodki smak. Ponadto suszone daktyle, jak i daktyle świeże, w krajach arabskich uznawane są za niezwykle cenne, wręcz życiodajne owoce. Stąd też określa się je mianem "chleba życia". Są dobrym źródłem energii, dlatego kochają je sportowcy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a ich zastosowań jest naprawdę sporo. Suszone daktyle to przede wszystkim bogactwo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. To źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo daktyle zawierają spore ilości magnezu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, a także przeciwutleniaczy. W daktylach znajduje się spora ilość potasu, który obniża ciśnienie tętnicze oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. To jednak nie wszystko, bo przysmak ten w swoim składzie ma również aminokwas biorący udział w metabolizmie serotoniny, której mała ilość powoduje nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego. Niewiele jest owoców, które są aż taką bombą witaminową!
Zastosowanie daktyli w kuchni
Daktyle mają szereg zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, która jest potem używana do wypieku tak zwanego chleba pustyni. Z daktyli można również zrobić miód palmowy czy dżemy.
Jak jeszcze wykorzystać suszone daktyle? Z powodzeniem możesz dodać je do ulubionego musli lub porannej owsianki – nadadzą Twojemu śniadaniu naturalnie słodkiego smaku, a dzięki dużej zawartości błonnika dadzą Ci uczucie sytości na długie godziny.
Suszone daktyle świetnie sprawdzą się w wypiekach – dodaj kilka do chlebka bananowego czy brownie. Ciekawą propozycją jest nadzianie połówek daktyli masłem orzechowym i polanie tego minideseru roztopioną gorzką czekoladą. Z tych smacznych owoców można przygotować znakomity syrop z daktyli, który będzie słodkim dodatkiem do kawy, wypieków i deserów. To dokonała alternatywa dla wegan.
Miłośnicy zdrowego stylu życia lubią suszone daktyle dodawać do koktajli lub przyrządzać z nich fit przekąski. Okazuje się, że można na ich bazie przygotować nawet zdrowszą alternatywę nutelli czy spód do ciasta! Daktyle to owoce, które zaskakują nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także szerokim zastosowaniem.
Ile kalorii mają daktyle?
Wydawać by się mogło, że zdrowe przekąski można jeść bez ograniczeń. Nic bardziej mylnego. Warto jednak pamiętać, że umiar należy zachować zawsze – nawet jeśli tak chętnie jedzony produkt jest bogactwem witamin i wartości odżywczych. Jesteś na diecie i zastanawiasz się, ile kalorii mają suszone daktyle? Mamy na ten temat informacje! 15 kcal to przeciętna kaloryczność każdej sztuki. Jako że kaloryczność tych owoców jest stosunkowo niewielka, możesz każdego dnia zjeść kilka suszonych daktyli. Gwarantujemy, że jeśli zachowasz umiar, nie ucierpi na tym Twoja sylwetka.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Te suszone owoce to nie tylko słodka przekąska, czy dodatek do deserów. Dzięki swoim cennym właściwościom daktyle można uznać za naturalny lek. Chcesz dowiedzieć się, kiedy najlepiej po nie sięgać? Koniecznie włącz do swojej diety suszone daktyle, jeśli cierpisz na zaparcia. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i układu trawiennego. Owoce daktylowca to idealna przysmak dla sportowców. Cukry proste zawarte w daktylach są od razu wchłaniane przez organizm, dzięki czemu będą idealnym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie. Z powodzeniem można jeść je jako przekąskę przed treningiem lub po nim, gdyż uzupełniają niedobór glikogenu. Owoce daktylowca zawierają duże ilości potasu, który poprawia funkcjonowanie mięśni i zapobiega zmęczeniu. Daktyle, pomimo tego, że są słodkie, mogą być spożywane przez osoby dbające o linię. Dostarczą one organizmowi masę cennych substancji odżywczych i dają uczucie sytości. Po daktyle warto sięgać w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, ponieważ zawierają one taurynę, która przeciwdziała depresji.
Suszone daktyle mają jeszcze jedno pozytywne działanie – chronią przed odkładaniem się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia ryzyka zawału serca, udaru mózgu, czy miażdżycy. Oprócz tego suszone daktyle zawierają salicylany, które charakteryzują się podobnym działaniem jak aspiryna, dlatego też daktyle wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zarówno świeże daktyle, jak i suszone wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dlatego też powinny one znaleźć się w diecie osób zmagających się z nadkwasotą. Ich zjedzenie powoduje, że pH soku żołądkowego staje się bardziej zasadowe i tym samym przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z nadkwaśnością.
Daktyle a cukrzyca — przeciwwskazania
Z racji tego, że daktyle są bardzo słodkie, nie powinny po nie sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę. Jest to bowiem produkt, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny – wynosi on aż 103. Kto jeszcze nie powinien spożywać daktyli? Również osoby, które zmagają się ze wzdęciami, czy atakami migreny, powinny ograniczyć suszone daktyle w swoim jadłospisie. Podobnie jak rodzynki, czy figi, zawierają one tyraminę, która u niektórych może powodować ból głowy.
Zepsute suszone daktyle? To może być cukier, a nie pleśń
Biały nalot, który możesz zaobserwować na powierzchni daktyli, to cukier. Fruktoza wydobywa się z owoców i ulega procesowi krystalizacji. Tak więc białe plamki nie oznaczają, że daktyle nadają się wyłącznie do wyrzucenia – to informacja o tym, z jak słodkim produktem masz do czynienia.
Te naturalne cukry na powierzchni skórki są jak najbardziej jadalne – co więcej, dodają daktylom dodatkowej chrupkości. Jeśli jednak chcesz się ich pozbyć, to po prostu zanurz daktyle w ciepłej wodzie, by cukier mógł się rozpuścić.
Zastąp słodycze zdrowymi daktylami
Trudno jest znaleźć przekąskę, która jest jednocześnie zdrowa, sycąca i ma słodki smak. Na szczęście suszone daktyle spełniają wszystkie te kryteria. Można jeść je pod wieloma postaciami, więc nie ma mowy, że Ci się znudzą! Gwarantujemy, że posmakują nawet dzieciom.
Za co jeszcze kochamy suszone daktyle? Właściwości odżywcze tego produktu nie mogą być przemilczane. To także bardzo atrakcyjny zamiennik dla białego cukru, który poza słodkim smakiem dostarczy jeszcze witamin i minerałów.
Jeśli szukasz suszonych daktyli ze sprawdzonego źródła, to koniecznie wybierz te z asortymentu Schroniska Bukowina. Oferowany przez nas produkt nie zawiera pestek ani substancji konserwujących. Ruszaj na zakupy do naszej Spiżarni i już dziś osłodź sobie życie!
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
SKU: | P5908252813650 |
Gramatura: | 1000 g |
Data ważności: | nie mniej niż 9 miesięcy |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | torebka |
Marka własna: | Tak |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Nie |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.