Jak zrobić sałatkę Caprese? Sprawdź oryginalny włoski przepis

Jak zrobić sałatkę Caprese? Sprawdź oryginalny włoski przepis

Włoska sałatka z pomidorów i sera mozzarella to klasyczne danie z Półwyspu Apenińskiego, które charakteryzuje się prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Bazą do tej uwielbianej na całym świecie sałatki są pachnące, dojrzałe pomidory, najwyższej jakości mozzarella i świeża bazylia, a uzupełniają je oliwa z oliwek, sól i zmielony pieprz. 

Sekret prawdziwej włoskiej sałatki Caprese

Zobacz, jak szybko przygotować te pyszną przekąskę, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację, jako element bufetu z przekąskami na przyjęciu lud dodatek do dań z grilla. Sekretem tego przysmaku jest odpowiedni wybór składników, z których go przyrządzimy. Kuchnia włoska to przede wszystkim potrawy proste i wygodne w przygotowaniu, a oparte o dobrej jakości, jak najświeższe składniki. Wybierz dojrzałe pomidory, których sam zapach już zachęca do jedzenia. Drugi bazowy składnik to ser mozzarella. Najlepiej sprawdzi się tu rzecz jasna oryginalna Mozzarella di bufala Michelangelo, którą kupicie w spiżarni online Schronisko Bukowina.

Jak możemy podać te sałatkę?

Przepis na włoską sałatkę rozpowszechniał się na całym świecie i możemy spotkać wersje Caprese z większą ilością dodatków, ale w podstawowej wersji, bazowe składniki polane są wyłącznie pyszną oliwą, posypane listkami bazylii i doprawione solą oraz pieprzem. Chcesz urozmaicenia? Sałatkę doprawić możemy sosem z pesto bazyliowego, będzie wtedy dużo bardziej zdecydowana w smaku lub polać smacznym octem balsamicznym ze sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Całość można podać na paterze wysypanej rukolą.

Przepis na sałatkę Caprese z pomidorami, bazylią i mozzarellą 

Przygotuj bazowe składniki oraz chrupiące pieczywo, które idealnie uzupełni tę przystawkę. Pomidory oraz ser należy pokroić w plastry, o grubości około 0,5 cm. Sałatkę caprese przyrządza się z pomidorów oraz mozzarelli , które należy ułożyć na talerzu. Na płaskim talerzu układaj na przemian plastry, wkładając pomiędzy nie dodatkowo liście bazylii. Plasterki układaj tak, by wypełnić cały talerz, a całość posyp dodatkowo bazylią, polej oryginalną włoską oliwą ze Schroniska Bukowina, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz morską solą. 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki
    Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki

    Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.

    Czytaj więcej
  2. Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie
    Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie

    Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pięknie przystrojoną choinką, prezentami oraz chwilami spędzonymi z rodziną. To także czas, gdy na świątecznych stołach pojawiają się spore ilości jedzenia. Oprócz barszczu czerwonego z uszkami oraz pierogów z kapustą i grzybami, wśród świątecznych dań nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zazwyczaj cieszą nas swoim smakiem pierwszego i drugiego dnia świąt. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy najlepsze przepisy na wyśmienite sałatki świąteczne, które zasmakują Tobie i całej Twojej rodzinie. Koniecznie musisz ich spróbować!

    Czytaj więcej
  3. Panini - jak i z czym zrobić tradycyjne włoskie kanapki?
    Panini - jak i z czym zrobić tradycyjne włoskie kanapki?

    Czy kiedykolwiek marzyłeś o podróży przez smaki Italii, bez wychodzenia z własnej kuchni? Jeśli tak, to przygotuj się na przygodę z jednym z najbardziej ikonicznych włoskich przysmaków - panini! Ale co to właściwie jest panini? Jakie pieczywo najlepiej sprawdzi się do jego przygotowania? I najważniejsze - z czym podawać te aromatyczne włoskie kanapki? W trakcie naszej eksploracji odkryjemy tajniki przygotowania tradycyjnego włoskiego panini oraz zaprezentujemy przepis, który pozwoli Ci stworzyć własne, niezapomniane smakowe doznania. Gotowy na kulinarną podróż? To zaczynamy!

    Czytaj więcej