Jak zrobić sałatkę Caprese? Sprawdź oryginalny włoski przepis
Włoska sałatka z pomidorów i sera mozzarella to klasyczne danie z Półwyspu Apenińskiego, które charakteryzuje się prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Bazą do tej uwielbianej na całym świecie sałatki są pachnące, dojrzałe pomidory, najwyższej jakości mozzarella i świeża bazylia, a uzupełniają je oliwa z oliwek, sól i zmielony pieprz.
Sekret prawdziwej włoskiej sałatki Caprese
Zobacz, jak szybko przygotować te pyszną przekąskę, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację, jako element bufetu z przekąskami na przyjęciu lud dodatek do dań z grilla. Sekretem tego przysmaku jest odpowiedni wybór składników, z których go przyrządzimy. Kuchnia włoska to przede wszystkim potrawy proste i wygodne w przygotowaniu, a oparte o dobrej jakości, jak najświeższe składniki. Wybierz dojrzałe pomidory, których sam zapach już zachęca do jedzenia. Drugi bazowy składnik to ser mozzarella. Najlepiej sprawdzi się tu rzecz jasna oryginalna Mozzarella di bufala Michelangelo, którą kupicie w spiżarni online Schronisko Bukowina.
Jak możemy podać te sałatkę?
Przepis na włoską sałatkę rozpowszechniał się na całym świecie i możemy spotkać wersje Caprese z większą ilością dodatków, ale w podstawowej wersji, bazowe składniki polane są wyłącznie pyszną oliwą, posypane listkami bazylii i doprawione solą oraz pieprzem. Chcesz urozmaicenia? Sałatkę doprawić możemy sosem z pesto bazyliowego, będzie wtedy dużo bardziej zdecydowana w smaku lub polać smacznym octem balsamicznym ze sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Całość można podać na paterze wysypanej rukolą.
Przepis na sałatkę Caprese z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Przygotuj bazowe składniki oraz chrupiące pieczywo, które idealnie uzupełni tę przystawkę. Pomidory oraz ser należy pokroić w plastry, o grubości około 0,5 cm. Sałatkę caprese przyrządza się z pomidorów oraz mozzarelli , które należy ułożyć na talerzu. Na płaskim talerzu układaj na przemian plastry, wkładając pomiędzy nie dodatkowo liście bazylii. Plasterki układaj tak, by wypełnić cały talerz, a całość posyp dodatkowo bazylią, polej oryginalną włoską oliwą ze Schroniska Bukowina, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz morską solą.