Szukasz pomysłu na wegetariańskie śniadanie? Oto 5 najciekawszych!
Wegetarianizm cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Zdrowa, pełna smaków i kolorów kuchnia zdobywa serca i zmienia zwyczaje na stołach. Dzisiaj serwujemy Ci kilka inspiracji, które pomogą przygotować wspaniałe wegetariańskie śniadanie. Preferujesz jeść je na słodko? A może jednak jesteś zwolennikiem śniadań na słono? Oto pomysły, które zachwycą Twoich domowników, oczarują gości i sprawią, że pokochasz poranną rutynę!
Wegetarianizm cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Zdrowa, pełna smaków i kolorów kuchnia zdobywa serca i zmienia zwyczaje na stołach. Dzisiaj serwujemy Ci kilka inspiracji, które pomogą przygotować wspaniałe wegetariańskie śniadanie. Preferujesz jeść je na słodko? A może jednak jesteś zwolennikiem śniadań na słono? Oto pomysły, które zachwycą Twoich domowników, oczarują gości i sprawią, że pokochasz poranną rutynę!
Spis treści
1. Wegetariańskie śniadanie – 5 najlepszych pomysłów
2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania wegetariańskiego śniadania?
3. Odkryj najlepsze smaki wegetariańskiej kuchni ze Schroniska Bukowina
Wegetariańskie śniadanie – 5 najlepszych pomysłów
W kuchni wegetariańskiej kluczowy jest dobór składników i kreatywna głowa. Śniadania powszechnie uważane są za najważniejszy posiłek dnia. Mają dać energetycznego kopa, jednocześnie nie powodując, że poczujesz się ociężale, dlatego w poniższych propozycjach znajdziesz mnóstwo warzyw, ziół, aromatycznych przypraw i owoców. Poznasz również pomysły na wegetariańskie śniadanie z jajek w różnych odsłonach. Gościsz przy swoim stole zdeklarowanych mięsożerców? Pozwól im skosztować naszych przepisów, a z pewnością przekonasz ich, że kuchnia roślinna nie jest nudna i niesmaczna!
Polecamy również: Obiad z szynką – 5 ciekawych i szybkich pomysłów na dania!
Szakszuka
To proste w przygotowaniu śniadanie, które zdumiewa bogatym smakiem i aromatem. Orientalny charakter tego dania pozwoli przełamać tradycyjne podejście do śniadania z jajek i z pewnością zachwyci każdego, kto zasiądzie przy Twoim stole. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i zieloną paprykę. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, i po pół łyżeczki kuminu, słodkiej papryki i chilli.
Po 2–3 minutach dodaj krojone pomidory i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie zrób w sosie kilka zagłębień i do każdego wbij jajko. Zostaw na małym ogniu na około 5 minut, tak aby jajka się ścięły.
Podawaj ze świeżą kolendrą i chrupiącym chlebem żytnim na zakwasie. Z szakszuką świetnie komponują się chlebki pita. Głodny? Doskonale – Twoje wegetariańskie śniadanie w kilkanaście minut jest gotowe!
Fritatta ze szpinakiem i serem feta
Kolejna ciekawy pomysł na szybkie wegetariańskie śniadanie na słono. Fritatta jest jednocześnie sycąca i lekka. Idealnie sprawdzi się jako pierwszy posiłek dnia. Jak ją przygotować? Rozmrożony uprzednio szpinak usmaż na oliwie razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku i pokrojoną w kostkę cebulą. Jajka rozbij do miski, dolej mleko i roztrzep. Dopraw solą i pieprzem. Pokruszoną fetę dodaj do szpinaku. Całość zalej masą jajeczną. Zostaw na małym oknu na około 2–3 minuty; następnie wstaw do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz do momentu ścięcia się jajek. Podawaj ze szczypiorkiem. Smacznego!
Placki bananowe z malinami
Śniadania wegetariańskie dla dzieci powinny być nie tylko zdrowe, ale i atrakcyjnie podane. Zrób nasze placuszki, a Twoi najmłodsi domownicy będą zachwyceni!
W tym przepisie szczególnie ważne jest to, by użyte banany były bardzo dojrzałe. Obierz je i rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę, płynny miód i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wykładaj ciasto porcjami, formując niewielkie placki. Smaż po 3–4 minuty z obu stron, tak aby placki nabrały złotego koloru, a ciasto odpowiednio się ścięło.
Pora na sos! Jogurt naturalny zblenduj z garścią mrożonych lub świeżych malin i łyżeczką cukru. Możesz użyć także konfitury z malin od Schroniska Bukowina – pomiń wtedy dodatek cukru. Placki podawaj polane sosem i obficie obsypane malinami. Ten pomysł na wegetariańskie śniadanie wywoła mnóstwo radości przy stole!
Śniadaniowa sałatka z kaszy jaglanej
Kolejny przepis – kolejne szybkie wegetariańskie śniadanie! Ta niepozorna sałatka to prawdziwa bomba witaminowa! Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek z opakowania, odsącz i zostaw do ostygnięcia. Umyte warzywa: paprykę, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Obierz granat, wyłuskaj ziarna i połącz z resztą. Dodaj sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie lub nerkowce i siemię lniane.
Przygotuj sos, mieszając 3 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu jabłkowego, łyżeczką miodu i odrobiną musztardy. Połącz wszystkie składniki i podawaj.
Zielone kanapki z guacamole
Ostatnia inspiracja to przepis na szybkie wegetariańskie śniadanie przeznaczone dla tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez pieczywa. Zdrowe, przepyszne kanapki z guacamole – meksykańską pastą na bazie awokado. Przygotujesz ją z łatwością samodzielnie. Dojrzałe awokado obierz, wyjmij pestkę i przełóż do miseczki. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę oliwy z chilli i łyżkę soku z limonki. Rozgnieć widelcem.
Przełóż na kromki żytniego chleba. Na grubej warstwie guacamole ułóż kolejno roszponkę, kiełki i pokrojone w połówki pomidorki daktylowe. Przykryj drugą kromką, przetnij w trójkąty i podawaj.
Jeśli chcesz, by kanapki były bardziej sycące – dodaj jajka. Najlepiej ugotowane w koszulkach, na miękko.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania wegetariańskiego śniadania?
Powyższe inspiracje dają nie tylko okazję do tego, by oczarować domowników i gości nowymi smakami. Większość z tych przepisów pozwoli Ci wykorzystać resztki produktów, które często pozostają w lodówce. Zamiast pozwolić żywności się zmarnować, wykorzystaj ją, by stworzyć niebanalne i zdrowe wegetariańskie śniadanie. Jak to zrobić?
Do szakszuki możesz śmiało dodać połówkę cebuli, papryki czy pomidora leżącego samotnie na dnie lodówki. Resztka mleka świetnie posłuży do przygotowania omleta czy naleśników. Konfitura czy dżem z dna słoiczka może wzbogacić niejedno śniadanie na słodko. Nie bój się eksperymentować! Wykorzystaj swoją kreatywność i zaskocz bliskich wspaniałym daniem w duchu ZERO WASTE.
Przeczytaj również: Co można zrobić na obiad ze schabu? Oto najciekawsze inspiracje!
Odkryj najlepsze smaki wegetariańskiej kuchni ze Schroniska Bukowina
Twoje wegetariańskie śniadanie to kompozycja, którą współtworzą Twoje umiejętności, pomysłowość i… wysokiej jakości składniki. Jak je znaleźć? Z pomocą spieszy Schronisko Bukowina! W naszym sklepie znajdziesz szeroką gamę produktów, które pozwolą Ci zdobyć serca i żołądki Twoich gości, rozkochać domowników w kuchni wegetariańskiej i stworzyć autorskie dania, które zostaną z Tobą na dłużej.
Każdy posiłek w jadłospisie powinien dostarczać niezbędnych wartości odżywczych. Liczą się nie tylko kalorie, ale także witaminy i makroelementy. To, co zjesz na śniadanie, ma ogromny wpływ na to jak wygląda Twój cały dzień. Wykorzystaj nasze inspiracje i przygotuj wspaniałe, wegetariańskie śniadanie. Rozpocznij dzień zdrowo i przepysznie. Do dzieła!