Spizarnia inspiracjiSpizarnia inspiracji

Miody: naturalny miód z pasieki

Miód akacjowy duży.
23 punkty
od 23,93 zł
Miód mniszkowy duży.
25 punktów
od 25,91 zł
Miód spadziowy, pszczeli rarytas.
26 punktów
od 26,90 zł
Miód wielokwiatowy. Pyszny, lekki smak.
18 punktów
od 18,26 zł
Miód nawłociowy duży.
21 punktów
od 21,41 zł
Miód wrzosowy naturalny bez konserwantów.
33 punkty
od 33,56 zł
Miód malina leśna. Pyszna alternatywa do herbaty.
23 punkty
od 23,93 zł
Miód gryczany, miód polski.
21 punktów
od 21,14 zł
Miód lipowy Schronisko Bukowina
21 punktów
od 21,14 zł
Miód faceliowy Schronisko Bukowina
21 punktów
od 21,14 zł
Miód rzepakowy duży.
20 punktów
Produkt niedostępny

Naturalne miody pszczele z małopolskich pasiek

Miód leśny nazywany jest bursztynowym lekarstwem albo płynnym złotem. My to złoto kochamy, dlatego w naszym sklepie Schroniska Bukowina nie mogło zabraknąć tego wyjątkowego produktu. Nasze miody pochodzą od lokalnych, sprawdzonych pszczelarzy lokalnych. Tradycyjne miody prosto z polskich pasiek, produkowane  są według receptur, znanych od pokoleń.S tawiamy na polskość, lokalne tradycje i jakość. Nasz miód z pasiek ma dojrzały, głęboki smak, który doceniają najwięksi smakosze. W ofercie znajdziesz szeroki wybór miodów nektarowych oraz spadziowych. Dbamy o każdy szczegół, dlatego pakujemy je do słoiczków z gustownymi etykietami. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego i przekonaj się, jak wiele znajdziesz tu produktów pszczelich takich jak pierzga, pyłek pszczeli, propolis oraz oczywiście szereg aromatycznych miodów kwiatowych. Zasmakuj zdrowej, słodkiej natury w postaci najlepszych miodów!

Wyjątkowość miodów i produktów pszczelich w sklepie internetowym Schronisko Bukowina

Nasz płynny miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pracowite owady. Wszystko zaczyna się od dobrej jakości roślin, do których przylatują robotnice. Mamy pewność, że pracowite owady z naszych małopolskich pasiek czerpią z natury to, co najlepsze – dbają o to nasi zaprzyjaźnieni pszczelarze. Ich hodowle spełniają wszystkie surowe normy, a sposób pozyskiwania miodu jest im znany od pokoleń. Tradycyjne metody wytwarzania „płynnego złota” w połączeniu z wyjątkowym mikroklimatem górskim daje pewność, że nasze produkty pszczele to prawdziwa poezja.

Sklep z miodami z polskich, rodzinnych pasiek

Sięgnij po wyjątkowy, naturalny miód pszczeli i zakochaj się w jego złocistym kolorze, wykwintnym smaku i aromacie. Kupując u nas masz pewność, że dostajesz produkt z wiarygodnego źródła, bez niemiłych niespodzianek w jego składzie. Dobry, prawdziwy wyrób poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Zajrzyj do naszej spiżarni i przekonaj się jak słodki jest to ciężar - wybierz uniwersalny miód wielokwiatowy lub swój ulubiony sok kwiatowy. Robisz większe zamówienie? Skorzystaj z darmowej dostawy w naszym sklepie online (sprawdź szczegóły w koszyku).

Jak powstaje prawdziwy miód tradycyjny?

Miód to substancja o słodkim smaku, która zostaje wytworzona przez pracowite robotnice ze słodkiego płynu kwiatowego lub soku pozyskanego z żywych części roślin.

Rośliny to żywe organizmy, które w czasie kwitnienie przechodzą okres godów roślinności. Wtedy też zwabiają owady miodne swoim kolorem, zapachem i wydzielanym słodkim sokiem z kwiatów. Zapylanie kwiatów to jedna z głównych ról pszczół w ekosystemie. Miód zaczyna powstawać w momencie, gdy  odnajdzie i zlokalizuje swój pożytek, czyli roślinę miododajną, która będzie źródłem słodkiego soku z kwiatów lub spadzi. Kiedy owad wraca do ula rozpoczyna taniec na plastrze. W ten sposób inne pszczoły zbieraczki są informowane o kierunku, ilości i przede wszystkim - jakości zebranego pożytku. Następnie owady zbieraczki zaczynają pobierać nektar do specjalnego zbiorniczka, czyli tzw. wola miodowego, aby później po powrocie do ula przekazać go swoim siostrom - pszczołom robotnicom. Dzięki tej współpracy nektar zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.

Nektar lub spadź zebrane przez owady składowane są w komórkach plastra. Ten z kolei ciągle zmienia swoje położenie, ponieważ jest przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Kiedy jest gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, która odpowiedzialna jest za ochronę miodu przed wilgocią i zepsuciem.

W czasie dojrzewania nektaru substancja zagęszcza się oraz zachodzą w niej zmiany chemiczne. Kiedy nektar jest rzadki znajduje się w nim spora ilość sacharozy, a mało cukrów prostych. Jednak z czasem pod wpływem działania substancji zawartych w wydzielinie gruczołów pszczół, dochodzi do rozkładu dwucukru sacharozy na cukry proste, czyli: glukozę i fruktozę. Dojrzały miód zawiera większą ilość kwasów organicznych i substancję bakteriostatyczną. Miodobranie - polega na odsklepianiu i odwirowaniu miodu w miodarkach, który wydostaje się z wirówki następnie przepuszczany jest przez sita, aby usunąć zanieczyszczenia. Po odstaniu, jest on rozlewany do słoików, aby później móc znaleźć się na naszych stołach.

Rodzaje miodów, od czego zależy ich smak i kolor?

O barwie decyduje rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może przybierać kolor od białego, poprzez jasnożółty, a nawet brunatno- brązowy. Miód rzepakowy, kiedy jest w stanie płynnym, ma kolor słomkowy, natomiast gdy się krystalizuje barwa zmienia się na białą. Miód gryczany w płynnej konsystencji przybiera kolor ciemno herbaciany, a po krystalizacji brązowy odcień. Barwa tego samego miodu może się zmieniać każdego roku. Wszystko uzależnione jest od rodzaju pożytku w danej okolicy oraz terminu zbioru.

Jak możemy go wykorzystać w kuchnii?

Okres jesienno zimowy kojarzy nam się z chłodnymi wieczorami i przeziębieniem. Wiele osób sięga w tym czasie po miód oraz produkty pszczele nie tylko ze względu na zdrowie, ale i dla smaku. Stając w szranki z grypą warto przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z cytryną, sokiem malinowym i miodem. Ważne jest, aby sprawdzić temperaturę napoju, gdyż miód powyżej 40℃ przegrzewa się i traci swoje cenne właściwości.

Idealnie sprawdzi się, jako marynata do mięs. Wystarczy tylko dodać do niego ulubione przyprawy, musztardę, czosnek i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin. Mięso stanie się miękkie i soczyste. Aż ślinka cieknie!

Oprócz tego miód można stosować jako składnik sosów. Głębie smaku stworzyć można dodając miód do dwóch łyżeczek musztardy sarepskiej, doprawiając całość ulubionym pieprzem wedle uznania.

Każdy wie, jak ciężko jest oprzeć się jego smakowi, tym bardziej jeśli mowa o deserach. Pieczone jabłko z rodzynkami i miodem, naleśniki z ulubionymi owocami karmelizowanymi w miodzie, czy nie brzmi to smakowicie? Dzięki produktom dostępnym w sklepie Schronisko Bukowina wszystkie te pyszności możesz przygotować w swojej kuchni.

Sprawdź prawdziwe polskie miody prosto z pasieki

Sklep Schronisko Bukowina to istny raj dla prawdziwych smakoszy. Na czele naszej “miodowej drużyny” znalazł się najwyższej jakości miód lipowy charakteryzujący się wyraźnym zapachem kwiatu lipy i żółto pomarańczowym kolorem. Zaraz za nim stoi ciemno herbaciany miód gryczany, esencjonalny miód wrzosowy oraz miód akacjowy o kremowej barwie i intensywnie słodkim smaku.

W naszej spiżarni znaleźć można mniej znany, ale jakże smaczny miód faceliowy, pozyskiwany z kwiatów facelii. Na naszych półkach nie mogło również zabraknąć miodu malinowego o kwaskowym, wyrazistym smaku, który będzie stanowił idealne połączenie z syropami i nalewkami.

Gwarancją słodkiego i intensywnie pachnącego miodu jest miód mniszkowy oraz miód nawłociowy, nazywany złotą rózgą. W ofercie sklepu Schronisko Bukowina dostępny jest także miód spadziowy posiadający żywiczny aromat i łagodny smak.

Wybór tradycyjnych Polskich miodów to gwarancja smaku i zadowolenia nawet najbardziej wymagających klientów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą dostępną na naszym sklepie!