Włoska jakość najlepszych gatunków zbóż
Caputo to nie tylko nazwa marki, ale i rodzinnego młyna, który rozpoczął swoją działalność we Włoszech w 1924 r. Doświadczenie trzech pokoleń sprawiło, że do dziś możemy cieszyć się wyjątkową jakością włoskiej mąki. Co sprawia, że produkty Caputo są tak doskonałe? Do produkcji mąki wykorzystywane są najlepsze gatunki pszenicy z Umbrii, Marche oraz zboża z Francji, Niemiec i Finlandii. Sekret jakości produktów marki Caputo tkwi w powolnym procesie mielenia ziaren. Właśnie dlatego mąka pszenna Caputo zachowuje skrobię i naturalną autentyczność smaku. Największą zaletą artykułów pszennych firmy Caputo jest ich naturalny skład, pozbawiony chemicznych enzymów oraz innych dodatków.
Caputo - pasjonaci „Białej Sztuki”
Firma Caputo zajmuje się produkcją rozmaitych rodzajów mąk, które sprawdzą się do wypieków ciast, pieczywa, makaronów i pizzy. Dzięki najwyższej jakości produktów zbożowych, restauratorzy i rzemieślnicy smaku mogą wyrazić swoją kreatywność. Caputo to mąka stworzona dla profesjonalistów w domowym formacie, która gwarantuje wysoką wydajność i jakość we wszystkich rodzajach przetwarzania - począwszy od chleba, skończywszy na słodkich wypiekach, czy makaronach.
Jak ciasto na pizzę to tylko z mąką Caputo!
Do przygotowania prawdziwej włoskiej pizzy idealna będzie mąka typu 00 Caputo Cuoco. Charakteryzuje się ona niską zawartością popiołów (minerałów), dzięki czemu jest precyzyjnie oczyszczona, pozbawiona otrębów i bardzo drobno zmielona. Swoją konsystencją przypomina pył, przez co jest niesamowicie delikatna. Mąka Caputo Cuoco typu 00 bogata jest w gluten oraz białko, co sprawia, że powstałe z niej ciasto można z łatwością zagniatać, podrzucać i wałkować, a mimo to pozostanie ono nadal elastyczne i mocne. Pizza wykonana z mąki Caputo Cuoco po upieczeniu nie będzie przesiąkała, a wszystkie składniki będą trzymały się na miejscu. Ze względu na dużą zawartość glutenu, mąka typu 00 nie powinna być przeznaczona dla osób uczulonych na ten składnik.
Mąki Caputo to zdecydowanie najlepszy wybór do pizzy, wybierana przez czołowe pizzerie, jednak sprawdzi się ona również do wypieku focacci lub ciastek. Z całą pewnością najwięksi smakosze pizzy będą usatysfakcjonowani kruchością i chrupkością ciasta.