
7 pomysłów na obiad bez mięsa – zainspiruj się!
W Polsce oraz większą popularnością cieszy się dieta wegetariańska. Nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami, czasem warto zastąpić tradycyjny kotlet daniem bezmięsnym. Co zrobić na obiad bez mięsa, aby było smacznie i szybko? Przedstawiamy kilka propozycji!
Co powinno być podstawą obiadu bez mięsa?
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Rola obiadu jest tak samo istotna – musi być on sycący, ale jednocześnie nie ciężkostrawny. Dobry obiad doda nam energii na długie popołudnie, kiedy to zaczyna nas dopadać zmęczenie po intensywnym dniu.
Co powinno być bazą obiadu bez mięsa? Warto postawić na makaron, kaszę lub ryż. To produkty, które są przede wszystkim źródłem węglowodanów. To sprawia, że po ich zjedzeniu uczucie sytości długo się utrzymuje. Ich zaletą jest także fakt, że mają niezwykle szeroką gamę zastosowań. Są też łatwo dostępne, tanie, a czas ich przygotowania jest krótki.
Wachlarz różnorakich rodzajów makaronu, kasz i ryżu dostępny jest na stronie Spiżarni Schroniska Bukowina. Oprócz dobrze nam znanych makaronów pszennych lub białego ryżu można tam znaleźć prawdziwe włoskie makarony czy komosę ryżową. Z ich pomocą szybki obiad bez mięsa będzie można wyczarować nawet w kilkanaście minut.
Sprawdź produkty w sklepie – kliknij tutaj
7 sycących pomysłów na zdrowy obiad bez mięsa – przepisy na dania wegetariańskie
Może są tu jacyś miłośnicy mięsa, którzy ze zgrozą myślą o końcu tygodnia, kiedy to wielu z nas unika tego produktu ze względów religijnych? Co zrobić na obiad w piątek bez mięsa, tak by było smacznie i zdrowo? Przepysznych możliwości jest mnóstwo, więc nawet najbardziej zagorzały fan wołowiny, wieprzowiny czy drobiu znajdzie coś dla siebie.
Curry z ciecierzycą, tofu i brokułami – prosty przepis na wegański obiad
To tradycyjne, aromatyczne danie pochodzące z Indii najczęściej przyrządza się z kurczakiem. Doskonałą alternatywą dla mięsa jest wykorzystanie w nim tofu. Najlepiej sprawdzi się to naturalne – nie wędzone czy marynowane.
Wystarczy pokroić je w kostkę i lekko podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać przyprawy i warzywa, które lubimy (doskonale pasują papryka, cebula, czosnek, starta na cienkich oczkach marchewka) i po podsmażeniu zalać całość mleczkiem kokosowym, a następnie gotować aż zgęstnieje. I gotowe – szybkie danie bez mięsa przygotowane w mniej niż godzinę!
Przeczytaj także: Co na obiad z makaronem bez mięsa? Poznaj nasze propozycje!
Gołąbki z kaszą i pieczarkami – klasyczny pomysł na obiad bezmięsny
Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni polskiej. Zazwyczaj je się je z mięsem – spokojnie można je jednak zastąpić grzybami: pieczarkami, borowikami czy kurkami. Grzyby obfitują w potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga koncentrację. Zawierają także duże ilości witamin z grupy B.
Do przygotowania wegetariańskich gołąbków wystarczy drobno pokroić wybrane przez siebie grzyby i podsmażyć je na patelni wraz z cebulą. Aby urozmaicić smak dania, farsz można uzupełnić o ulubioną kaszę lub ryż. Nadzienie owijamy liśćmi kapusty i pieczemy w piekarniku przez nieco ponad godzinę. To danie koniecznie należy podawać z sosem! Pomidorowy lub pieczarkowy sprawdzą się tutaj znakomicie.
Suszone grzyby znajdziesz tutaj: PRZEJDŹ DO SKLEPU
Wegetariańska pizza z cukinią i serem – szybki obiad bez mięsa dla całej rodziny
Kto powiedział, że obowiązkowym dodatkiem do pizzy musi być mięso? Pizza w wegetariańskim wydaniu smakuje równie dobrze. Można ją przygotować w wersji z grillowanymi warzywami (np. cukinią, papryką, cebulą), z mozzarellą, bazylią i pomidorami czy pokusić się o prawdziwy kuchenny eksperyment i jako dodatków użyć tofu, roślinnej wędliny i sera z ziemniaków. Warzywa nie muszą być tylko dodatkiem – warto zrobić spód z kalafiora czy batata.
Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza i dlaczego? Odpowiadamy!
Placki ziemniaczane, kopytka i naleśniki ze szpinakiem – pożywne dania bez mięsa
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad bez mięsa? Czwartym już pomysłem na sycący, prosty w przygotowaniu i bezmięsny obiad są naleśniki z mąki gryczanej, placki ziemniaczane oraz kopytka. Wystarczy w tradycyjnej recepturze naleśnikowej zamienić mąkę pszenną na gryczaną, aby uzyskać zupełnie nowy, intensywniejszy smak. Takie naleśniki doskonale sprawdzą się zarówno na lunch, jak i lekki, ale pożywny obiad. Możesz je nadziać farszem na słono – np. kremowym wege twarożkiem z rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą albo klasycznym szpinakiem lub pesto z dodatkiem pomidorków. W wersji słodkiej świetnie smakują z masłem orzechowym i owocami.
Alternatywą dla naleśników są wegańskie placki ziemniaczane – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, podane z kremowym sosem z orzechów nerkowca lub pastą z pieczonych warzyw. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj klasyczne kopytka lub ulubione kluski, które w wersji roślinnej smakują równie dobrze – wystarczy pominąć jajko i połączyć ziemniaki z mąką oraz przyprawami. Takie dania to najlepsze przepisy na domowy, zdrowy obiad bez mięsa, który jest zarówno sycący, jak i smaczny – idealny dla każdego, kto ceni kuchnię wegańską i proste składniki.
Makaron z sosem pomidorowym, pieczarkami i szpinakiem – zdrowy i szybki obiad
Inny sprawdzony pomysł na zdrowy i szybki obiad bez mięsa to makaron z serem feta i suszonymi pomidorami. To lekkostrawne danie łączy w sobie smak i wartości odżywcze: liście szpinaku dostarczają żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C, natomiast ser feta to świetne źródło wapnia i witaminy B12. Suszone pomidory zawierają likopen – silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym.
Do przygotowania tej potrawy możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu – klasycznego spaghetti, penne, udon, calamaretti lub pełnoziarnistej wersji dla tych, którzy cenią zdrowe wybory. Doskonałym uzupełnieniem tego dania będzie szpinak z pieczarkami – lekkostrawne połączenie idealne na wegetariański obiad.
Co ważne, w naszej ofercie znajdziesz także gotowe sosy do makaronów, które pozwolą Ci przygotować szybki obiad bez mięsa w kilka minut. Jednym z bestsellerów jest roślinny sos boloński, który smakuje jak tradycyjny, ale powstał na bazie warzyw i aromatycznych przypraw – świetnie komponuje się z makaronem i świeżymi ziołami.
Przeczytaj także: Co można jeść z konfiturą? Nasze inspiracje
Sałatka z ciecierzycy i pieczonych batatów
W dni, kiedy jesteśmy zabiegani i nie możemy pozwolić sobie na długie spędzanie czasu w kuchni, warto postawić na sałatkę. Bogatym w wartości odżywcze daniem będzie sałatka z ciecierzycą i pieczonymi batatami. Cieciorka jest dobrym źródłem białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest go aż 8,86 g), a bataty mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, co oznacza, że nie podwyższają gwałtownie poziomu glukozy we krwi.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą upieczone w piekarniku bataty (muszą być rumiane i miękkie), odcedzona ciecierzyca, sałata, awokado i pomidorki koktajlowe. Jako dressing doskonale sprawdzi się mieszanina oliwy, syropu klonowego i soku z cytryny.
Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to doskonały pomysł na szybki obiad bez mięsa. Aby go przygotować, należy ugotować ryż na bazie mleka z dodatkiem cukru waniliowego. Do przygotowania owocowego sosu potrzebne są rozgniecione, pozbawione szypułek truskawki, jogurt naturalny i odrobina cukru.
To danie sprawdzi się w letnie dni, kiedy w pełni można korzystać z sezonu na truskawki, ale z powodzeniem można wykorzystać także te mrożone (należy je uprzednio rozmrozić). Przywoła w pamięci smaki dzieciństwa i będzie doskonałym wyborem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Przeczytaj także: Co na obiad z ryżem? Nie tylko pomidorowa!
Kuchnia ZERO WASTE – jak przygotować szybki obiad wegetariański z resztek warzyw i kaszy?
Zero waste to styl życia, który polega na tym, by jak najmniej marnować. To podejście z powodzeniem można stosować także w kuchni.
Czerstwe pieczywo namoczone w mleku z dodatkiem jajka, mąki i przypraw to alternatywa dla mięsnych kotlecików. Z masy wystarczy uformować kulki, a następnie usmażyć na oliwie z oliwek lub oleju. Można do tego skomponować sałatkę z resztek warzyw, które mamy w lodówce.
Jak jeszcze można wykorzystać resztki przy gotowaniu obiadu? Z liści rzodkiewki, zwiędłego szpinaku, koperku i natki pietruszki szybko można wyczarować zieloną zupę krem lub smaczne pesto. Do przygotowania sosu do pieczeni czy gołąbków można użyć kilku ostatnich pieczarek (surowych lub mrożonych) czy resztki suszonych pomidorów.
Przeczytaj także: Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Dieta wegetariańska nie musi być nudna
Wbrew krążącemu jeszcze mitowi dieta wegetariańska to nie tylko „zielenina”. Dania bez mięsa wcale nie muszą być nudne i powtarzalne. Zazwyczaj pyszne i wegetariańskie obiady da się wyczarować w mniej niż godzinę, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu. Do tego dania z warzywami obfitują w minerały oraz witaminy i z łatwością można je modyfikować.
Przygotowując obiad bez mięsa, należy pamiętać o dobrej jakości bazie będącej źródłem białka i węglowodanów. W poszukiwaniu kasz, ryżu i makaronu warto udać się na stronę sklepu Schroniska Bukowina. Bogaty asortyment produktów sprawi, że przygotowanie dań bez mięsa stanie się prawdziwą przyjemnością.