kotlety-z-kapusty-kiszonej

Zrób na obiad wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej – oto przepis!

Wegetariańskie kotlety można przygotować na wiele ciekawych sposobów: z twarogu lub z fasoli, z ziemniaków lub z ciecierzycy, ale mało kto wpada na pomysł, aby przygotować kotlety z kiszonej kapusty! Jest to pyszny pomysł na jarski obiad lub atrakcyjny dodatek do sosu mięsnego. Sprawdźcie sami!

 

Wegetariańskie kotlety można przygotować na wiele ciekawych sposobów: z twarogu lub z fasoli, z ziemniaków lub z ciecierzycy, ale mało kto wpada na pomysł, aby przygotować kotlety z kiszonej kapusty! Jest to pyszny pomysł na jarski obiad lub atrakcyjny dodatek do sosu mięsnego. Sprawdźcie sami!

Spis treści

1. Wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków – przepis

2. Z czym podawać kotlety z kapusty kiszonej?

3. Wprowadź ciekawe wegetariańskie danie do menu i oczaruj rodzinę!

O kotletach z kapusty kiszonej często mówi się fuczki – nie zawsze słusznie. Fuczki to placki prosto z Bieszczad z dodatkiem jajka, przypraw oraz mąki. Nie jest to jednak jedyna możliwość przygotowania kotletów z kapusty kiszonej!

W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy podobne placki, ale z dodatkiem gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Kapusta kiszona, tak jak inne kiszonki, powinna gościć regularnie na polskich stołach ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj używamy jej do kapuśniaku lub surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ale placki to również dobry i bardzo zdrowy pomysł na wykorzystanie tego produktu.

Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze kotlety z ziemniaków i kapusty kiszonej!

Polecamy także: Bliny – przepis od szefa kuchni Schroniska Bukowina!

Wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków – przepis

 

Składniki 2-4 osób:

• ziemniaki – 400 g

kapusta kiszona – 200 g

• cebula – 1 sztuka

• jajko – 1 sztuka

mąka pszenna – 4 czubate łyżki – ok. 100 g

bułka tarta – 1 łyżka na 1 kotlecik

• olej lub oliwa do smażenia

• przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie kotletów z ziemniaków i kapusty kiszonej

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć tłuczkiem i zostaw do ostygnięcia.

2. Cebulę pokrój w kostkę.

3. Kapustę odcedź z nadmiaru soku, posiekaj drobno.

4. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy do smażenia i zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć do niej kapustę kiszoną i przesmaż do momentu, aż zrobi się lekko brązowa. Zostaw do ostygnięcia.

5. Gdy wszystkie składniki ostygną, wymieszaj je w misce razem z jajkiem, mąką i przyprawami.

jajko-kapusta-ziemniaki

ciasto-na-kotlety-z-kapusty-kiszonej

6. Z powstałego ciasta formuj kulki o wadze ok. 50–60 g, delikatnie je spłaszczaj, a następnie obtaczaj w bułce tartej.

 

kotlet-na-bulce-tartej

obtaczanie-kotletow-w-bulce

7. Na patelni rozgrzej olej i smaż rozpłaszczone kulki z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu.

gotowe-kotlety-z-kapusty-kiszonej

8. Podawaj z wybranymi dodatkami, np. z gulaszem mięsnym lub wegetariańskim, skwarkami z kiełbasy, boczku i cebuli czy kiszonymi ogórkami.

Z czym podawać kotlety z kapusty kiszonej?

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków to świetny pomysł na zdrowe wegetariańskie danie. Można je połączyć z pysznym aromatycznym grzybowym sosem, np. z suszonych borowików, z pieczarek lub kurek. Poza sosem grzybowym idealnie będzie pasować również sos śmietanowy, koperkowy lub pomidorowy z dodatkiem cieciorki.

Nasze kotlety z kapusty kiszonej będą świetnie pasować do wszystkich mięsnych sosów, np. gulaszu, schabu w sosie własnym lub do pieczeni z szynki. Tak przygotowane kotleciki mogą być podane również ze skwarkami z cebulki i boczku, a także z sosem czosnkowym.

Polecamy zajrzeć również do asortymentu sklepu online Schroniska Bukowina, w którym możesz dobrać do kotlecików z kapusty między innymi gotową fasolkę po bretońsku. Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków same w sobie mogą stanowić ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Na pewno będą ciekawą roślinną alternatywą dla osób na diecie wegetariańskiej i dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso.

usmazone-kotlety-z-kapusty-kiszonej

Polecamy również: Biała kiełbasa pieczona – przepis na proste i pyszne danie

Wprowadź ciekawe wegetariańskie danie do menu i oczaruj rodzinę!

Kiszona kapusta powinna częściej występować jako główny składnik dań. Jest zdrowa, pyszna i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Warto wypróbować przepis i zaskoczyć nowym pomysłem na obiad członków rodziny. Zachęcamy do zakupu kiszonej kapusty prosto ze sklepu Schroniska Bukowina – z nią to danie wyjdzie idealnie!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Przepis na jagnięcinę, która rozpływa się w ustach
    Przepis na jagnięcinę, która rozpływa się w ustach

    Baranina i jagnięcina to mięsa bardzo często przyrządzane na Podhalu. Pochodzą z owiec, dlatego mają charakterystyczny smak. Można przyrządzić je na kilka smacznych sposobów, a  w dzisiejszym artykule znajdziesz przepis na jagnięcinę – a dokładniej comber jagnięcy – w marynacie miodowo-musztardowej. Sprawdź go!

    Czytaj więcej
  2. Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!
    Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!

    Spaghetti bolognese to makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii. Jest to jeden z najbardziej popularnych i ukochanych włoskich sosów, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym i niejadkom. Sprawdź nasz przepis na spaghetti bolognese ze swojskim akcentem, który dla Ciebie opracowaliśmy!

    Czytaj więcej
  3. Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!
    Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!

    Zupa kwaśnica to danie, którego koniecznie trzeba spróbować, będąc w górach. Prawdziwa kwaśnica jest bardzo kwaśna i zawiera w sobie sporą dawkę mięsa. To połączenie naprawdę doskonale ze sobą współgra! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kwaśnicę, która zaskoczy swoim smakiem każdego z domowników.

    Czytaj więcej