Zrób na obiad wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej – oto przepis!
Wegetariańskie kotlety można przygotować na wiele ciekawych sposobów: z twarogu lub z fasoli, z ziemniaków lub z ciecierzycy, ale mało kto wpada na pomysł, aby przygotować kotlety z kiszonej kapusty! Jest to pyszny pomysł na jarski obiad lub atrakcyjny dodatek do sosu mięsnego. Sprawdźcie sami!
Wegetariańskie kotlety można przygotować na wiele ciekawych sposobów: z twarogu lub z fasoli, z ziemniaków lub z ciecierzycy, ale mało kto wpada na pomysł, aby przygotować kotlety z kiszonej kapusty! Jest to pyszny pomysł na jarski obiad lub atrakcyjny dodatek do sosu mięsnego. Sprawdźcie sami!
Spis treści
1. Wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków – przepis
2. Z czym podawać kotlety z kapusty kiszonej?
3. Wprowadź ciekawe wegetariańskie danie do menu i oczaruj rodzinę!
O kotletach z kapusty kiszonej często mówi się fuczki – nie zawsze słusznie. Fuczki to placki prosto z Bieszczad z dodatkiem jajka, przypraw oraz mąki. Nie jest to jednak jedyna możliwość przygotowania kotletów z kapusty kiszonej!
W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy podobne placki, ale z dodatkiem gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Kapusta kiszona, tak jak inne kiszonki, powinna gościć regularnie na polskich stołach ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj używamy jej do kapuśniaku lub surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ale placki to również dobry i bardzo zdrowy pomysł na wykorzystanie tego produktu.
Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze kotlety z ziemniaków i kapusty kiszonej!
Polecamy także: Bliny – przepis od szefa kuchni Schroniska Bukowina!
Wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków – przepis
Składniki 2-4 osób:
• ziemniaki – 400 g
• kapusta kiszona – 200 g
• cebula – 1 sztuka
• jajko – 1 sztuka
• mąka pszenna – 4 czubate łyżki – ok. 100 g
• bułka tarta – 1 łyżka na 1 kotlecik
• olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie kotletów z ziemniaków i kapusty kiszonej
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć tłuczkiem i zostaw do ostygnięcia.
2. Cebulę pokrój w kostkę.
3. Kapustę odcedź z nadmiaru soku, posiekaj drobno.
4. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy do smażenia i zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć do niej kapustę kiszoną i przesmaż do momentu, aż zrobi się lekko brązowa. Zostaw do ostygnięcia.
5. Gdy wszystkie składniki ostygną, wymieszaj je w misce razem z jajkiem, mąką i przyprawami.
6. Z powstałego ciasta formuj kulki o wadze ok. 50–60 g, delikatnie je spłaszczaj, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej olej i smaż rozpłaszczone kulki z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
8. Podawaj z wybranymi dodatkami, np. z gulaszem mięsnym lub wegetariańskim, skwarkami z kiełbasy, boczku i cebuli czy kiszonymi ogórkami.
Z czym podawać kotlety z kapusty kiszonej?
Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków to świetny pomysł na zdrowe wegetariańskie danie. Można je połączyć z pysznym aromatycznym grzybowym sosem, np. z suszonych borowików, z pieczarek lub kurek. Poza sosem grzybowym idealnie będzie pasować również sos śmietanowy, koperkowy lub pomidorowy z dodatkiem cieciorki.
Nasze kotlety z kapusty kiszonej będą świetnie pasować do wszystkich mięsnych sosów, np. gulaszu, schabu w sosie własnym lub do pieczeni z szynki. Tak przygotowane kotleciki mogą być podane również ze skwarkami z cebulki i boczku, a także z sosem czosnkowym.
Polecamy zajrzeć również do asortymentu sklepu online Schroniska Bukowina, w którym możesz dobrać do kotlecików z kapusty między innymi gotową fasolkę po bretońsku. Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków same w sobie mogą stanowić ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Na pewno będą ciekawą roślinną alternatywą dla osób na diecie wegetariańskiej i dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso.
Polecamy również: Biała kiełbasa pieczona – przepis na proste i pyszne danie
Wprowadź ciekawe wegetariańskie danie do menu i oczaruj rodzinę!
Kiszona kapusta powinna częściej występować jako główny składnik dań. Jest zdrowa, pyszna i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Warto wypróbować przepis i zaskoczyć nowym pomysłem na obiad członków rodziny. Zachęcamy do zakupu kiszonej kapusty prosto ze sklepu Schroniska Bukowina – z nią to danie wyjdzie idealnie!