Pstrąg wędzony to bardzo smaczna i zdrowa ryba – dowiedz się o niej więcej!
Święta Bożego Narodzenia już za moment – to ostatni dzwonek na to, by pomyśleć o sporządzeniu specjalnego menu. Na wigilijnym stole królują przede wszystkim ryby. Może w tym roku honorowe miejsce powinien zająć wędzony pstrąg? Przepisy na dania z pstrągiem w roli głównej są bardzo liczne i zróżnicowane. Warto je przyrządzać, bo właściwości zdrowotne tego produktu mówią same za siebie!
Święta Bożego Narodzenia już za moment – to ostatni dzwonek na to, by pomyśleć o sporządzeniu specjalnego menu. Na wigilijnym stole królują przede wszystkim ryby. Może w tym roku honorowe miejsce powinien zająć wędzony pstrąg? Przepisy na dania z pstrągiem w roli głównej są bardzo liczne i zróżnicowane. Warto je przyrządzać, bo właściwości zdrowotne tego produktu mówią same za siebie!
Spis treści
1. Czy wiesz, że...?
2. Pstrąg wędzony – wartości odżywcze i kaloryczność
3. Jak wykorzystać pstrąga wędzonego w swojej kuchni?
4. Czy pstrąg wędzony jest zdrowy?
5. Dlaczego warto wybrać pstrąga wędzonego ze Schroniska Smaków zamiast z supermarketu?
6. Kup pstrąga wędzonego na święta ze sprawdzonego źródła – ze Schroniska Smaków!
Czy wiesz, że...?
Jeśli rezygnujesz z jedzenia ryb, ponieważ sceptycznie podchodzisz do środowiska, w jakim one żyją, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Pstrągi to ryby, które dziko pływają w tylko bardzo czystych słodkich wodach. Nie znajdziesz ich w zamulonych, brudnych rzekach, gdyż ten gatunek ryb uwielbia górskie potoki, gdzie woda jest wręcz krystalicznie czysta. Nie musisz się wiec obawiać, że zwierzę jest nafaszerowane chemikaliami, antybiotykami czy rtęcią – pstrągi nie lubią tych substancji równie mocno, co Ty.
Nie tylko dzikie okazy zasługują na uwagę – także polskie pstrągi z hodowli są naprawdę dobrej jakości. Większość właścicieli hodowli jest zrzeszonych w specjalnym Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, które skrupulatnie rejestruje poczynania hodowli i dba o to, by sprostały wszelkim normom. Dzięki temu dostarczane przez nich mięso jest chude i zawsze świeże – po prostu najlepsze.
Pstrąg wędzony – wartości odżywcze i kaloryczność
Nie trzeba podróżować do dalekich, egzotycznych krajów, by znaleźć rybę, która będzie zdrowa i smaczna. Produkt idealny jest tuż na wyciągnięcie ręki – pstrąg wędzony to rodzimy diament wart Twojej uwagi. To ryba, która jest prawdziwym bogactwem cennych składników odżywczych i minerałów. Właściwości zdrowotne nie są jedynym atutem – wędzony pstrąg smakuje bowiem wyśmienicie!
Wartości odżywcze wędzonego pstrąga
Pstrąg ma bladoróżowe, delikatne i chude mięso. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie on dostarcza naszemu organizmowi najwięcej cennych kwasów omega-3 oraz omega-6. Te są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia i profilaktyce wszelakich chorób serca. Dodatkowo wpływają na odporność i są niezbędne, by układ nerwowy mógł bez przeszkód działać.
Pstrąg wędzony to doskonała alternatywa mięsa drobiowego. Zawiera pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm. Oprócz tego wędzony pstrąg posiada w swoim składzie znaczne ilości fosforu, selenu, wapnia, magnezu czy żelaza. Obecny w rybie potas pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi i napięcie mięśni.
Ten gatunek ryby zawiera witaminy z grupy B, które są jednymi z najważniejszych substancji – oddziałują między innymi na nerwy, skórę, mięśnie, układ naczyniowy czy przemianę materii i ogólne samopoczucie. W pstrągu znaleźć można także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E. Ta pierwsza jest kluczowa dla prawidłowego widzenia, druga odpowiada za mocne kości, zaś ta ostatnia nadaje skórze młodego wyglądu.
Przeczytaj również: Śliwki wędzone w święta muszą być! Poznaj ich właściwości
Ile kalorii ma pstrąg wędzony?
Dla wielu osób kaloryczność produktu jest kluczową informacją i na jej podstawie decydują o tym, czy dany produkt na stałe trafi do ich jadłospisu. Okazuje się, że wędzonego pstrąga z powodzeniem mogą jeść także osoby, które starają się zrzucić dodatkowe kilogramy lub po prostu cenią sobie niskokaloryczne składniki.
Jedna porcja produktu, czyli 100 gramów wędzonego pstrąga, ma tylko 147 kcal. Co więcej, to około 23 gramów wartościowego białka i 6,6 gramów tłuszczu – w tym przypadku cennych kwasów omega-3 i omega-6. Nie rezygnuj więc z wędzonego pstrąga – zdecydowanie warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. Z całą pewnością nie ucierpi na tym Twoja dieta!
Przeczytaj także: Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?
Jak wykorzystać pstrąga wędzonego w swojej kuchni?
Chciałbyś wprowadzić do swojej diety więcej ryb, ale nie masz pomysłu na to, z czym podać wędzonego pstrąga? Na całe szczęście jesteś w dobrym miejscu – zamierzamy Ci w tym pomóc! Ryba nie powinna być jedzona tylko od święta – w piątki lub na wigilijnej wieczerzy. Zdecydowanie warto na stałe wprowadzić ją do swojej diety. Aby to zrobić, potrzebujesz odrobiny inspiracji.
Smak wędzonego pstrąga docenia między innymi znana restauratorka Magda Gessler. Pstrąg pojawia się w licznych przepisach, które lubi i poleca.
Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na to, jak jeść wędzonego pstrąga. Wybierz swój ulubiony!
Sałatka z wędzonego pstrąga
Pełnowartościowy i sycący posiłek możesz przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Pstrąg wędzony może być doskonałą bazą do sałatek. Połącz go z ugotowanym jajkiem, pokrojonymi w kostkę pomidorami, oliwkami, cebulą i kolendrą. Danie możesz polać ulubionym sosem – świetnie będzie komponował się ten chrzanowy.
Pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem kaparów
Kanapkowe pasty to doskonałe rozwiązanie na śniadanie czy kolację. Samodzielnie przygotują tę z wędzonego pstrąga. Wystarczy, że rybę zblendujesz z twarogiem, a następnie dodasz pokrojone w drobną kostkę kapary, oliwki i ogórki kiszone lub konserwowe.
Wędzony pstrąg na obiad
Szukasz przepisu na obiad, który posmakuje całej rodzinie? Strzałem w dziesiątkę będzie pstrąg wędzony. Na gorąco możesz podawać go z frytkami i ulubionymi grillowanymi warzywami. Taki posiłek nasyci Cię na długo i dostarczy organizmowi całą masę niezbędnych witamin.
Tatar z wędzonego pstrąga
Tatar wcale nie musi być przygotowany z surowego mięsa. Z powodzeniem możesz zrobić go na bazie pstrąga. Połącz drobno posiekaną rybę, cebulę, ogórki konserwowe i marynowane borowiki, a następnie uformuj z masy pożądany kształt. Tatara podawaj z uprażonymi ziarnami słonecznika.
Przeczytaj również: Poznaj orzechy nerkowca. Ich właściwości Cię zaskoczą!
Czy pstrąg wędzony jest zdrowy?
Ryby to produkty bardzo niedoceniane. Konsumenci o wiele częściej decydują się na mięso drobiowe, wołowe czy wieprzowe. Przeciętny Polak zjada rocznie tylko 12 kilogramów ryb, zaś statystyczny Portugalczyk prawie 5 razy więcej – aż 56 kilogramów.
Wszystkie narody, które mogą pochwalić się długowiecznością, łączy jeden punkt wspólny – bogactwo owoców morza i ryb w ich diecie. Może więc i Ty włączysz je do swojego jadłospisu? Pstrąg wędzony to zdrowy i pełnowartościowy produkt!
Idealny dla sercowców
To jedna najchudszych ryb słodkowodnych. Mięso pstrąga zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz dostarcza białka, które wchłania się aż w 98%. Pstrąg wędzony jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które muszą przykładać dużą uwagę do tego, co jedzą, ze względu na problemy z układem krążenia. Dwie porcje tygodniowo, każda po 100 gramów, są w stanie w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA chorych na serce.
Na odporność i młody wygląd
Obecne w pstrągu kwasy omega-3 i omega-6 doskonale poprawiają odporność i chronią organizm przed infekcjami. Co więcej, te nienasycone kwasy tłuszczowe hamują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. Wędzony pstrąg dzięki swoim właściwościom pomoże zadbać nie tylko o Twoje samopoczucie, ale także pozytywnie wpłynie na kondycję Twojej cery!
Dlaczego warto wybrać pstrąga wędzonego ze Schroniska Smaków zamiast z supermarketu?
Choć w sklepach nie brakuje wędzonych ryb, to znalezienie takich dobrej jakości wcale nie jest łatwym zadaniem. Większość oferowanych produktów jest wzbogacona substancjami chemicznymi, a proces wędzenia pozostawia wiele do życzenia.
W naszej Spiżarni oferujemy wędzone pstrągi jak najwyższej jakości, byś mógł cieszyć się delikatnym smakiem ryby pozbawionej konserwantów. Zależy nam na tym, abyś był świadomym konsumentem. Właśnie dlatego chcemy, żebyś wiedział, w jaki sposób przyrządzamy nasze pstrągi, zanim trafią one na Twój talerz.
Każdy okaz, który do nas dociera, pochodzi z hodowli zlokalizowanej na Podhalu, która spełnia wszystkie normy i wymogi. Ryby przechodzą staranną selekcję, podczas której wybieramy tylko te jak najwyższej jakości. Chcemy mieć pewność, że po uwędzeniu w naszej wędzarni będą mieć wspaniały aromat i smak.
Sami przygotowujemy ryby, które dostarczają nam zaufani hodowcy. Pstrągi dokładnie patroszymy, czyścimy, a następnie solimy. Sól to jedyna przyprawa, której używamy – w naszym produkcie nie znajdziesz chemicznych dodatków. Ryby wędzimy wyłącznie tradycyjnymi metodami. Wędzarnie opalamy drewnem bukowym, a cały proces wędzenia jest ściśle kontrolowany.
Gotowy produkt jest pakowany próżniowo, przez co jeszcze dłużej pozostaje świeży i aromatyczny. Każde opakowanie zawiera od 300 do 350 gramów pstrąga. Ryba pakowana jest w całości, więc dokładnie widzisz, co trafia na Twój talerz.
Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania
Kup pstrąga wędzonego na święta ze sprawdzonego źródła – ze Schroniska Smaków!
Ryby zdecydowanie warto wprowadzić do swojego jadłospisu – nie tylko od święta. Są smaczne, lekkostrawne i pełne zdrowych wartości odżywczych. Na specjalne wyróżnienie zasługuje pstrąg wędzony. Przepisy na danie z tym gatunkiem ryby koniecznie musisz wypróbować podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.
W poszukiwaniu sprawdzonego pstrąga wędzonego koniecznie udaj się do naszej Spiżarni. Znajdziesz tam produkt godny uwagi – świeży, apetyczny, aromatyczny i gotowy do podania na bożonarodzeniowy stół.