Prawdziwe włoskie tiramisu - sprawdź przepis na deser

Prawdziwe włoskie tiramisu - sprawdź przepis na deser

Tiramisu to deser, który wprost kusi swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem. Pochodzący z serca Włoch, stał się symbolem włoskiej sztuki cukierniczej. Uwielbianym na całym świecie deser możesz przygotować z kilku włoskich składników we własnej kuchni. Prawdziwe tiramisu to połączenie delikatnych, długich biszkoptów nasączonych aromatyczną kawą, przekładanych kremowym mascarpone i posypanych na sam koniec kakao. Gotowy na kulinarną podróż? Sprawdź nasz przepis i przenieś się do słonecznej Italii!

Jak powstało pierwsze tiramisu?

Historia tiramisu sięga lat 50. XX wieku, gdzie w północno-wschodnich Włoszech wybitny cukiernik Roberto Linguanotto stworzył pierwszy kawałek, podbijając serca całego świata. Włosi, znani z miłości do dobrego jedzenia i wyrafinowanych deserów, szybko docenili ten wyjątkowy przysmak. Poznaj przepis na prawdziwe włoskie tiramisu oraz tajniki jego smaku i przygotowania. Kremowy deser tiramisu z pewnością zachwyci Twoich gości swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem.

Jakie Mascarpone do kremu w tiramisu?

Pyszny cukierniczy wyrób prosto z Włoch nie może obejść się bez kremu na bazie puszystego serka. Mascarpone to produkt o bardzo gładkiej, kremowej konsystencji i łagodnym, śmietankowym smaku. Mascarpone powstaje z tłustej śmietany, którą się podgrzewa, a następnie dodaje kwas winowy, w celu jego zagęszczenia. Nie musisz jednak robić serka mascarpone od podstaw w domu. W naszym sklepie możesz zakupić oryginalny mascarpone sprowadzony prosto od włoskich producentów. Zakup sprawdzonego puszystego serka to gwarancja najlepszego smaku tiramisu, w którym jedną z kluczowych ról gra odpowiednie przygotowanie kremu na bazie mascarpone.

Jak przygotować biszkopty do tiramisu? 

Tiramisu to włoski deser, którego podstawą nie jest jedynie warstwa kremu, ale także najlepsze włoskie biszkopty, które muszą zostać odpowiednio przygotowane.  Należy zanurzyć długie ciastka w kawie z obu stron. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku mocne espresso, ponieważ jego intensywny smak i aromat doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Smak kawy kryje się w jej przygotowaniu - ziarna powinny zostać zmielone zaraz przed samym zaparzeniem kawy, aby cały aromat dostał się do ciastek. 

Tiramisu krok po kroku

Składniki

  • 500 g serka mascarpone Galbani 
  • 6 jaj (oddzielić żółtko od białka)
  • 200 g cukru
  • 200 g biszkoptów Savoiardi
  • wino Marsala
  • 50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
  • 30 g kakao do posypania

Krem

Pierwszym krokiem w przygotowaniu kremu do tiramisu jest utarcie żółtek z cukrem. W dużej misce ubij 6 żółtek wraz z cukrem, a gdy masa będzie puszysta zmniejsz obroty miksera i dodaj włoskie mascarpone. Pamiętaj, aby wybrać jajka ze sprawdzonego źródła, takiego jak lokalna ferma. To gwarancja dobrego smaku i koloru ciasta - w kuchni włoskiej najlepiej sprawdzą się jajka od wiejskich kur. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Białka należy ubijać na średnich obrotach do uzyskania sztywnej piany, a następnie dodać delikatnie za pomocą szpatułki do wcześniej przygotowanej masy mascarpone. Puszysty krem wstaw na 5-10 min. do lodówki. 

Biszkopty

Ziarna kawy zmiel, zaparz i wymieszaj z winem Marsala, a następnie zanurz długie biszkopty dokładnie z każdej strony. Możesz także użyć gotowej już zmielonej kawy, jednak pamiętaj, aby była ona włoska i mocna. W naszym sklepie możesz zakupić kawę Italian Espresso od lokalnych dostawców z Włoch, która doskonale sprawdzi się w tiramisu. Biszkopty należy zanurzać w kawie bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły. 

Układanie warstw

Klasyczny deser tiramisu to nałożone naprzemiennie biszkopty nasączone kawą oraz krem, dlatego do prostokątnej formy w pierwszej kolejności nałóż nasączone w mocnej kawie biszkopty jeden obok drugiego. Następnie należy wyłożyć połowę kremu z mascarpone. Całość powtórz raz jeszcze. Górę posyp warstwą kakao.  

Ciasto najlepiej zrobić 1 dzień przed spożyciem, aby włożyć je do lodówki na noc, gdzie dokładnie się schłodzi i będzie idealnie do podania. Jeżeli jednak chcesz przygotować tiramisu w dzień, kiedy przyjmujesz gości, ciasto należy włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

Likier Amaretto dodatkiem do tiramisu 

Doskonałym dodatkiem do tiramisu w trakcie spotkania z rodzin lub znajomymi będzie włoski likier Amaretto. Jest on zamiennikiem wina Marsala, które Włosi wymieniają w oryginalnym przepisie na tiramisu. Jego bogaty, migdałowy smak idealnie komponuje się z delikatnością kremu mascarpone i intensywnością kawy. Opinie na temat połączenia kawy i Amaretto są zazwyczaj bardzo pozytywne, ponieważ likier dodaje deserowi głębi i subtelnej słodyczy, która doskonale kontrastuje z lekką goryczką espresso. 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii
    Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii

    Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów. 

    Czytaj więcej
  2. Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem
    Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem

    Miód to naturalny skarb, który nie tylko potrafi osłodzić życie, ale także zagwarantować naszym potrawom wyjątkowy smak. Wiesz, że oprócz doskonałego dodatku do herbaty, miód może stanowić tajemnicę niejednego mistrza kuchni? W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na dania z miodem, które z pewnością oczarują Twoje podniebienie.

    Czytaj więcej
  3. Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie
    Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie

    Co roku zastanawiamy się, co upiec na Boże Narodzenie. Zależy nam, żeby nasze świąteczne wypieki wyszły idealnie i swoim smakiem zachwyciły gości. Oprócz tradycyjnych ciast, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole, warto pokusić się o pewien oryginalny przysmak. Jakie wypieki najczęściej goszczą na polskich stołach? Czy chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy, czy dajemy ponieść się odrobinie fantazji?

    Czytaj więcej