Prawdziwe włoskie tiramisu - sprawdź przepis na deser
Tiramisu to deser, który wprost kusi swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem. Pochodzący z serca Włoch, stał się symbolem włoskiej sztuki cukierniczej. Uwielbianym na całym świecie deser możesz przygotować z kilku włoskich składników we własnej kuchni. Prawdziwe tiramisu to połączenie delikatnych, długich biszkoptów nasączonych aromatyczną kawą, przekładanych kremowym mascarpone i posypanych na sam koniec kakao. Gotowy na kulinarną podróż? Sprawdź nasz przepis i przenieś się do słonecznej Italii!
Jak powstało pierwsze tiramisu?
Historia tiramisu sięga lat 50. XX wieku, gdzie w północno-wschodnich Włoszech wybitny cukiernik Roberto Linguanotto stworzył pierwszy kawałek, podbijając serca całego świata. Włosi, znani z miłości do dobrego jedzenia i wyrafinowanych deserów, szybko docenili ten wyjątkowy przysmak. Poznaj przepis na prawdziwe włoskie tiramisu oraz tajniki jego smaku i przygotowania. Kremowy deser tiramisu z pewnością zachwyci Twoich gości swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem.
Jakie Mascarpone do kremu w tiramisu?
Pyszny cukierniczy wyrób prosto z Włoch nie może obejść się bez kremu na bazie puszystego serka. Mascarpone to produkt o bardzo gładkiej, kremowej konsystencji i łagodnym, śmietankowym smaku. Mascarpone powstaje z tłustej śmietany, którą się podgrzewa, a następnie dodaje kwas winowy, w celu jego zagęszczenia. Nie musisz jednak robić serka mascarpone od podstaw w domu. W naszym sklepie możesz zakupić oryginalny mascarpone sprowadzony prosto od włoskich producentów. Zakup sprawdzonego puszystego serka to gwarancja najlepszego smaku tiramisu, w którym jedną z kluczowych ról gra odpowiednie przygotowanie kremu na bazie mascarpone.
Jak przygotować biszkopty do tiramisu?
Tiramisu to włoski deser, którego podstawą nie jest jedynie warstwa kremu, ale także najlepsze włoskie biszkopty, które muszą zostać odpowiednio przygotowane. Należy zanurzyć długie ciastka w kawie z obu stron. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku mocne espresso, ponieważ jego intensywny smak i aromat doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Smak kawy kryje się w jej przygotowaniu - ziarna powinny zostać zmielone zaraz przed samym zaparzeniem kawy, aby cały aromat dostał się do ciastek.
Tiramisu krok po kroku
Składniki
- 500 g serka mascarpone Galbani
- 6 jaj (oddzielić żółtko od białka)
- 200 g cukru
- 200 g biszkoptów Savoiardi
- wino Marsala
- 50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
- 30 g kakao do posypania
Krem
Pierwszym krokiem w przygotowaniu kremu do tiramisu jest utarcie żółtek z cukrem. W dużej misce ubij 6 żółtek wraz z cukrem, a gdy masa będzie puszysta zmniejsz obroty miksera i dodaj włoskie mascarpone. Pamiętaj, aby wybrać jajka ze sprawdzonego źródła, takiego jak lokalna ferma. To gwarancja dobrego smaku i koloru ciasta - w kuchni włoskiej najlepiej sprawdzą się jajka od wiejskich kur. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Białka należy ubijać na średnich obrotach do uzyskania sztywnej piany, a następnie dodać delikatnie za pomocą szpatułki do wcześniej przygotowanej masy mascarpone. Puszysty krem wstaw na 5-10 min. do lodówki.
Biszkopty
Ziarna kawy zmiel, zaparz i wymieszaj z winem Marsala, a następnie zanurz długie biszkopty dokładnie z każdej strony. Możesz także użyć gotowej już zmielonej kawy, jednak pamiętaj, aby była ona włoska i mocna. W naszym sklepie możesz zakupić kawę Italian Espresso od lokalnych dostawców z Włoch, która doskonale sprawdzi się w tiramisu. Biszkopty należy zanurzać w kawie bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły.
Układanie warstw
Klasyczny deser tiramisu to nałożone naprzemiennie biszkopty nasączone kawą oraz krem, dlatego do prostokątnej formy w pierwszej kolejności nałóż nasączone w mocnej kawie biszkopty jeden obok drugiego. Następnie należy wyłożyć połowę kremu z mascarpone. Całość powtórz raz jeszcze. Górę posyp warstwą kakao.
Ciasto najlepiej zrobić 1 dzień przed spożyciem, aby włożyć je do lodówki na noc, gdzie dokładnie się schłodzi i będzie idealnie do podania. Jeżeli jednak chcesz przygotować tiramisu w dzień, kiedy przyjmujesz gości, ciasto należy włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Likier Amaretto dodatkiem do tiramisu
Doskonałym dodatkiem do tiramisu w trakcie spotkania z rodzin lub znajomymi będzie włoski likier Amaretto. Jest on zamiennikiem wina Marsala, które Włosi wymieniają w oryginalnym przepisie na tiramisu. Jego bogaty, migdałowy smak idealnie komponuje się z delikatnością kremu mascarpone i intensywnością kawy. Opinie na temat połączenia kawy i Amaretto są zazwyczaj bardzo pozytywne, ponieważ likier dodaje deserowi głębi i subtelnej słodyczy, która doskonale kontrastuje z lekką goryczką espresso.