Sałatka z mortadelą - przepisy na sałatkę szwabską i bawarską
Smaczna sałatka z mortadelą to danie, które może zaskoczyć połączeniem prostoty i pysznego smaku. Mortadela, popularna włoska wędlina, jest podstawowym składnikiem kilku sałatek, nadając im wyjątkowy charakter i aromat. Tradycyjna mortadela jest wytwarzana z mielonego mięsa wieprzowego, dobrze doprawianego solą, pieprzem czosnkiem oraz ziołami. Jej cechą charakterystyczną są widoczne w przekroju kawałki tłuszczu, które nadają jej specyficzną teksturę i smak.
Sałatki z mortadelą - niemieckie czy włoskie korzenie?
Mortadela jest tradycyjną, włoską wędliną, szczególnie charakterystyczną dla regionu Bolonia. Włoska tradycja kulinarna często wykorzystuje mortadelę w różnych sałatkach, gdzie łączona jest z warzywami, serem i oliwkami. Jej pierwotne korzenie wywodzą się zatem z Italii, ale wędlina ta zdobyła popularność również w innych krajach, gdzie powstało wiele lokalnych wersji sałatek z mortadelą i dodatkami. U nas bardzo chętnie szykuje się sałatki w wariancie wywodzącym się z etnicznych regionów w Niemczech, szczególnie sałatki ziemniaczane. Są one bardzo charakterystyczne właśnie dla niemieckiej kuchni. W przeciwieństwie do włoskich wariantów, te łączy się z ogórkami kiszonymi, musztardą czy majonezem.
Zamów oryginalną włoską mortadelę
W bogatej ofercie spiżarni online Schronisko Bukowina znajdą Państwo zarówno oryginalną mortadelę, jak i inne składniki do sałatek ziemniaczanych, między innymi ogórki kiszone czy ogórki konserwowe. Najlepiej smakują dania zrobione z wysokiej jakości składników, pozbawionych zbędnych polepszaczy i konserwantów. Regionalne produkty ze Schroniska Bukowina pozwolą Ci cieszyć się gotowaniem i poznawaniem nowych smaków.
Przepis na sałatkę szwabską z ziemniakiem i mortadelą
Sałatki szwabska i bawarska to dwa popularne dania pochodzące z różnych regionów Niemiec, które charakteryzują się unikalnym smakiem i tradycyjnymi składnikami. Sałatka szwabska, znana również jako szwabska sałatka ziemniaczana, pochodzi z regionu Szwabii w południowych Niemczech. Jest to danie proste, ale niezwykle smaczne, idealne na różne okazje. Głównym składnikiem są ziemniaki, najlepiej odmiany sałatkowej, które należy ugotować w mundurkach, ale następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do ziemniaków dodaje się drobno posiekaną cebulę, odrobinę bulionu mięsnego, ocet, olej, musztardę, sól i pieprz. No i oczywiście mortadelę, możemy wybrać tę z pistacjami, będzie lepszy efekt wizualny. Całość należy wymieszać i odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Nieco urozmaicenia możemy wprowadzić poprzez przygotowanie do niej sosu czosnkowego lub posypanie całości szczypiorkiem. Sprawdzi się też natka pietruszki. Sałatka szwabska z mortadelą może być osobnym danie, sprawdzi się jako część obfitego śniadania, ale także jako element wieczornej biesiady czy grillowania.
Przepis na sałatkę bawarską z mortadelą
Z kolei sałatka bawarska, jak nazwa wskazuje, pochodzi z regiony Bawarii. Znana jest również jako sałatka kiełbasiana, wurstsalat. Przyrządzana jest właśnie albo z cienko pokrojoną białą kiełbasą, albo z mortadelą. Jeśli chcesz przygotować swoją prostą, a zarazem niezwykle smaczną sałatkę, do pokrojonej w paski mortadeli dodaj 1 cebulę posiekaną w cienkie piórka, korniszony oraz żółty ser, ewentualnie czerwoną paprykę. Zalewę z ogórków wykorzystaj do przygotowania sosu. Kilka jej łyżek wymieszaj z łyżką musztardy, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.