Sałatka z mortadelą - przepisy na sałatkę szwabską i bawarską

Sałatka z mortadelą - przepisy na sałatkę szwabską i bawarską

Smaczna sałatka z mortadelą to danie, które może zaskoczyć połączeniem prostoty i pysznego smaku. Mortadela, popularna włoska wędlina, jest podstawowym składnikiem kilku sałatek, nadając im wyjątkowy charakter i aromat. Tradycyjna mortadela jest wytwarzana z mielonego mięsa wieprzowego, dobrze doprawianego solą, pieprzem czosnkiem oraz ziołami. Jej cechą charakterystyczną są widoczne w przekroju kawałki tłuszczu, które nadają jej specyficzną teksturę i smak. 

Sałatki z mortadelą - niemieckie czy włoskie korzenie?

Mortadela jest tradycyjną, włoską wędliną, szczególnie charakterystyczną dla regionu Bolonia. Włoska tradycja kulinarna często wykorzystuje mortadelę w różnych sałatkach, gdzie łączona jest z warzywami, serem i oliwkami. Jej pierwotne korzenie wywodzą się zatem z Italii, ale wędlina ta zdobyła popularność również w innych krajach, gdzie powstało wiele lokalnych wersji sałatek z mortadelą i dodatkami. U nas bardzo chętnie szykuje się sałatki w wariancie wywodzącym się z etnicznych regionów w Niemczech, szczególnie sałatki ziemniaczane. Są one bardzo charakterystyczne właśnie dla niemieckiej kuchni. W przeciwieństwie do włoskich wariantów, te łączy się z ogórkami kiszonymi, musztardą czy majonezem. 

Zamów oryginalną włoską mortadelę

W bogatej ofercie spiżarni online Schronisko Bukowina znajdą Państwo zarówno oryginalną mortadelę, jak i inne składniki do sałatek ziemniaczanych, między innymi ogórki kiszone czy ogórki konserwowe. Najlepiej smakują dania zrobione z wysokiej jakości składników, pozbawionych zbędnych polepszaczy i konserwantów. Regionalne produkty ze Schroniska Bukowina pozwolą Ci cieszyć się gotowaniem i poznawaniem nowych smaków. 

Przepis na sałatkę szwabską z ziemniakiem i mortadelą

Sałatki szwabska i bawarska to dwa popularne dania pochodzące z różnych regionów Niemiec, które charakteryzują się unikalnym smakiem i tradycyjnymi składnikami. Sałatka szwabska, znana również jako szwabska sałatka ziemniaczana, pochodzi z regionu Szwabii w południowych Niemczech. Jest to danie proste, ale niezwykle smaczne, idealne na różne okazje. Głównym składnikiem są ziemniaki, najlepiej odmiany sałatkowej, które należy ugotować w mundurkach, ale następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do ziemniaków dodaje się drobno posiekaną cebulę, odrobinę bulionu mięsnego, ocet, olej, musztardę, sól i pieprz. No i oczywiście mortadelę, możemy wybrać tę z pistacjami, będzie lepszy efekt wizualny. Całość należy wymieszać i odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Nieco urozmaicenia możemy wprowadzić poprzez przygotowanie do niej sosu czosnkowego lub posypanie całości szczypiorkiem. Sprawdzi się też natka pietruszki. Sałatka szwabska z mortadelą może być osobnym danie, sprawdzi się jako część obfitego śniadania, ale także jako element wieczornej biesiady czy grillowania. 

Przepis na sałatkę bawarską z mortadelą

Z kolei sałatka bawarska, jak nazwa wskazuje, pochodzi z regiony Bawarii. Znana jest również jako sałatka kiełbasiana, wurstsalat. Przyrządzana jest właśnie albo z cienko pokrojoną białą kiełbasą, albo z mortadelą. Jeśli chcesz przygotować swoją prostą, a zarazem niezwykle smaczną sałatkę, do pokrojonej w paski mortadeli dodaj 1 cebulę posiekaną w cienkie piórka, korniszony oraz żółty ser, ewentualnie czerwoną paprykę. Zalewę z ogórków wykorzystaj do przygotowania sosu. Kilka jej łyżek wymieszaj z łyżką musztardy, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Jak zrobić sałatkę Caprese? Sprawdź oryginalny włoski przepis
    Jak zrobić sałatkę Caprese? Sprawdź oryginalny włoski przepis

    Włoska sałatka z pomidorów i sera mozzarella to klasyczne danie z Półwyspu Apenińskiego, które charakteryzuje się prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Bazą do tej uwielbianej na całym świecie sałatki są pachnące, dojrzałe pomidory, najwyższej jakości mozzarella i świeża bazylia, a uzupełniają je oliwa z oliwek, sól i zmielony pieprz. 

    Czytaj więcej
  2. Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie
    Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie

    Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pięknie przystrojoną choinką, prezentami oraz chwilami spędzonymi z rodziną. To także czas, gdy na świątecznych stołach pojawiają się spore ilości jedzenia. Oprócz barszczu czerwonego z uszkami oraz pierogów z kapustą i grzybami, wśród świątecznych dań nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zazwyczaj cieszą nas swoim smakiem pierwszego i drugiego dnia świąt. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy najlepsze przepisy na wyśmienite sałatki świąteczne, które zasmakują Tobie i całej Twojej rodzinie. Koniecznie musisz ich spróbować!

    Czytaj więcej
  3. Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki
    Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki

    Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.

    Czytaj więcej