Z czym zrobić naleśniki? 10 pomysłów na urozmaicony słodki i słony farsz

Z czym zrobić naleśniki? 10 pomysłów na urozmaicony słodki i słony farsz

Delikatne, cienkie, a do tego przepyszne placuszki, które potrafią skraść serce smakoszy na całym świecie - i to zarówno tych starszych, jak i najmłodszych. O czym mowa? Oczywiście o kultowych naleśnikach! Czy jest coś bardziej kuszącego niż puszysty naleśnik, idealnie usmażony na złocisty kolor? Bez względu na to, czy jesteś fanem słodkich, czy wytrawnych smaków, naleśniki są smaczne pod każdą postacią. Zastanawiałeś się kiedyś, jakie pyszne i niebanalne farsze można stworzyć, by jeszcze bardziej podkreślić smak tych doskonałych placuszków?

Na skróty:

  • idealnym rozwiązaniem na wypełnienie naleśników na słodko są nasze konfitury owocowe, a także doskonałe owoce w syropie
  • naleśniki ze słonym farszem - poznaj przepisy na naleśniki z serem, pieczarkami i szynką, naleśniki we włoskim stylu oraz te w wersji po góralsku
  • jeżeli szukasz przepisu na ciasto naleśnikowe wejdź tutaj.

Sprawdź nasze propozycje i pomysły na dania z naleśników:

Z czym podać naleśniki na słodko?

Na samą myśl o słodkich naleśnikach cieknie Ci ślinka? Znamy to uczucie! Na szczęście zaletą ciasta naleśnikowego jest to, że idealnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami. Jeśli chcesz urozmaicić swoje naleśniki na słodko, to przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków. Teraz pozostaje tylko jedno pytanie: z czym je podać, żeby osiągnąć kulinarne szaleństwo na talerzu? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które sprawią, że Twoje podniebienie będzie w siódmym niebie!

Zacznijmy od klasyka! Prawdziwym hitem jest kombinacja masła orzechowego lub czekoladowego oraz kilku plasterków banana. Ale jakby nie było, warto pójść o krok dalej i do naleśników na słodko możesz dodać lekko podprażone płatki migdałów, czy bitą śmietaną. Jak jeszcze można jeść naleśniki w wersji na słodko? Tradycyjnie - z ulubionym dżemem owocowym, sezonowymi owocami oraz twarogiem lub zapiekanymi jabłkami ze szczyptą cynamonu. Ciekawy smak nadadzą im także owoce w syropie. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to koniecznie spróbuj naleśników czekoladowych. Wystarczy dodać do ciasta kakao i przygotować placuszki o wyrazistym smaku czekolady. A żeby było jeszcze lepiej, możesz polać je pysznym czekoladowym sosem. 

Szukasz inspiracji na słodkie naleśniki? W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz doskonałe produkty takie jak konfitury, masła czekoladowe i orzechowe oraz owoce w syropie, dzięki którym będziesz mógł eksperymentować i stworzyć swoją ulubioną smakową kompozycję.

Naleśniki z konfiturą

Naleśniki z konfiturą truskawkową

Nie wiesz, z czym zrobić naleśniki na słodko? A może Twoje dzieciaki to prawdziwe "Tadki - niejadki" i nie masz dla nich pomysłu na śniadanie lub obiad? Z pewnością nie odmówią Ci przepysznych cienkich naleśników z dawką soczystych i aromatycznych truskawek zamkniętych w szklanym słoiczku. To połączenie smaków, które urzeknie nawet najbardziej wymagających smakoszy, bo ja wiadomo - proste rozwiązania, to te najlepsze. 

Co sprawia, że te naleśniki są tak wyjątkowe? Przede wszystkim smak! Konfitura truskawkowa ma w sobie słodko-kwaśną nutę, która idealnie balansuje pomiędzy soczystością owoców a delikatną słodyczą. Warto jednak pamiętać, że jakość konfitury ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku placuszków. Najlepiej sięgać po te domowe konfitury lub dżemy, przygotowane z najświeższych truskawek, które zachowują pełnię naturalnego smaku i aromatu. Jeśli nie masz czasu lub możliwości przygotowania domowych smakołyków, możesz zaufać przetworom dostępnym w naszej Spiżarni Schronisko Bukowina.

Naleśniki z konfiturą z jagód

Naleśniki z konfiturą z jagód to prawdziwa uczta dla smakoszy! Dlaczego warto sięgnąć po takie połączenie? Wyrazisty smak owoców, o lekko kwaśnym aromacie, idealnie komponuje się z delikatnymi naleśnikami. Wystarczy zaledwie kilka łyżeczek pysznej konfitury rozsmarować po pachnącym placuszku i od razu można zajadać się tym domowym rarytasem! Gotowe naleśniki można wzbogacić odrobiną bitej śmietany oraz startą czekoladą. 

 

Naleśniki z konfiturą z płatków róż

Czy jest tu ktoś, kto pamięta smak dzieciństwa - konfiturę z płatków róż? Dawniej babcie zbierały różane płatki, po to, by utrzeć je z dodatkiem cukru na rozkoszną, słodką i niezwykle aromatyczną masę. Staraliśmy się odtworzyć ten niepowtarzalny smak i przygotowaliśmy dla Ciebie doskonałą konfiturę z płatków róż. Koniecznie musisz jej spróbować jako nadzienia do naleśników na słodko. To prawdziwa eksplozja smaków! Uważaj jedynie, by nie przesadzić z ilością konfitury, gdyż jest ona dość słodka. 

 

Ograniczasz kalorie? Wybierz naleśniki z konfiturami bez cukru

Ograniczenie spożycia cukru wcale nie musi wiązać się z całkowitą rezygnacją ze słodkich rarytasów. Jeśli nadal pragniesz cieszyć się słodkimi przysmakami, wybierz konfitury bez cukru. Dlaczego warto po nie sięgać? Konfitury light to doskonała alternatywa dla tradycyjnych konfitur, które zawierają znaczną ilość cukru. Wybierając konfitury light, możesz zredukować spożycie kalorii i kontrolować poziom cukru we krwi. To szczególnie ważne dla osób, które dbają o swoją wagę, mają problemy z cukrzycą lub po prostu chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.

Do przygotowania konfitur bez cukru często stosuje się słodziki takie jak stewia, erytrytol, ksylitol czy maltitol. Są to naturalne substytuty cukru, które dodają słodyczy konfiturze, ale nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Dzięki nim możesz cieszyć się słodką konfiturą bez obaw o dodatkowe kalorie i negatywne skutki dla zdrowia. Pyszne konfitury light włoskiej marki Hero znajdziesz w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. 

Naleśniki z konfiturą bez cukru

 

Naleśniki z cukrem pudrem

Naleśniki z cukrem pudrem to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, co sprawia, że są doskonałą przekąską na każdą okazję. Chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować? Nic prostszego! Usmażone naleśniki wystarczy posypać smakowitym dodatkiem - cukrem pudrem. Ich prostota i smak sprawią, że są one ulubioną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Naleśniki z serem

Naleśniki będą wyśmienicie smakowały także z twarożkiem. Farsz do nich można przygotować zaledwie w kilka minut - wystarczy mieć pod ręką śmietanę i odrobinę cukru. To danie idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Delikatne kremowe naleśniki z serem możesz urozmaicić sezonowymi owocami - truskawkami, jagodami, czy malinami. Owoce możesz dodać do masy serowej w całości lub wcześniej je zmiksować, czy pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe naleśniki możesz podać na ciepło, polane sosem owocowym lub syropem klonowym, czy posypane cukrem pudrem. 

Naleśniki z serem

Z czym zrobić wytrawne naleśniki na słono na obiad?

Naleśniki w wersji wytrawnej, podobnie, jak naleśniki podawane na słodko, mogą występować w wielu wariantach. Bez dwóch zdań są one doskonałym daniem obiadowym, którym urzekniesz swoich domowników i gości. Jedną z najpopularniejszych i równocześnie smacznych oraz zdrowych propozycji są naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Dla większego urozmaicenia smaku możesz sięgnąć po suszone pomidory, oliwki, czy wędzonego łososia. Ale szpinak to nie jedyna opcja! Okazuje się, że nadzienie do naleśników można przygotować z dodatkiem innych warzyw. Jakich? W sezonie letnim warto sięgnąć po szparagi. Możesz także eksperymentować z pomidorami, czy pieczarkami. A jeśli chcesz nadać swoim naleśnikom nutę włoskiej inspiracji, dodaj do farszu mozzarellę, rukolę, szynkę parmeńską oraz suszone pomidory.

Naleśniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką - jak zrobić?

Jeśli jesteś miłośnikiem dań prostych, szybkich, a do tego smacznych i sycących, wypróbuj przepis na naleśniki z serem, pieczarkami i szynką. Do przygotowania ciasta użyj mąki pszennej, świeżych jajek i wody (dokładny przepis na ciasto na naleśniki znajdziesz tu). Aby przygotować zapiekane naleśniki z serem, pieczarkami i szynką, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników.

Przygotuj szynkę gotowaną cotto, ser pleśniowy, ser mozzarella, pieczarki, szczypiorek oraz cebulę. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Warzywa podsmaż na oliwie, po czym dodaj do nich pokrojoną w paski szynkę. Aby farsz do naleśników był bardziej gęsty, możesz dorzucić kilka łyżek bułki tartej. Do nadzienia dodaj starty ser mozzarella, pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Tak przygotowany farsz nałóż na wcześniej usmażone placki, zwiń w rulonik i włóż do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników na słono posyp startą mozzarellą. Piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

Naleśniki po włosku

Te naleśniki smakują obłędnie! Co powiesz na naleśniki wypełnione salami, serem mozzarella i aromatycznym sosem pomidorowym?  Usmażone naleśniki posmaruj ulubionym sosem pomidorowym lub pesto. Możesz do tego celu wykorzystać produkty z naszej Spiżarni. Świetnie w tym celu sprawdzi się nasz gotowy sos do pizzy, czy oryginalne włoskie pesto Calabrese, które będzie idealnym dodatkiem dla fanów pikantnych smaków. Na sos wyłóż kilka plasterków salami Milano lub salami spianata Piccante, a następnie plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów. Naleśniki z nadzieniem wytrawnym złóż w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch naleśników posyp startą mozzarellą i świeżymi płatkami bazylii. Danie piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

Naleśniki po włosku

Naleśniki po góralsku

Z czym podawać naleśniki? To pytanie powinno tylko pobudzić Twoją kulinarną fantazję! Farsz do naleśników na słono można przygotować z rozmaitych składników. Naleśniki możesz przyrządzić nawet z oscypkiem! Brzmi nieprawdopodobnie? Wypróbuj nasz przepis na naleśniki na słono, w wersji po góralsku. Czego będziesz potrzebować? Kiełbasy wiejskiej, cebuli, bryndzy, oscypka, jogurtu naturalnego, koperku. Bryndzę utrzyj z jogurtem naturalnym, dodaj wcześniej podsmażoną cebulę i kiełbasę oraz starty na grubych oczkach oscypek. Składniki dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem i dokładnie wymieszaj. Słony farsz nałóż na ciepłe naleśniki i rozkoszuj się ich oryginalnym smakiem.

Naleśniki dla niemowlaka – od kiedy? Z czym zrobić?

Naleśniki to jedno z dań, które mogą być wprowadzone do diety niemowlaka w odpowiednim momencie. Przysmak ten najlepiej zaserwować maluszkowi od około 8-10 miesiąca życia. Warto jednak pamiętać, aby maluch jadł naleśniki okazjonalnie, dla spróbowania. Natomiast roczne dziecko może jeść je częściej na słodko i na słono. 

W przypadku niemowląt na samym początku dobrze jest podawać naleśniki bez farszu, aby maluch przystosował swój układ trawienny do nowego pokarmu. Kiedy dziecko ma roczek, warto zaserwować mu naleśniki z owocami, twarożkiem, czy farszem warzywnym lub mięsnym. 

Naleśniki to wszechstronne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Bez względu na to, czy lubisz je na słodko, czy na słono, istnieje mnóstwo kreatywnych możliwości, aby nadać im niepowtarzalny smak.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Naleśniki - 2 sprawdzone przepisy na idealne ciasto naleśnikowe na słodko i słono
    Naleśniki - 2 sprawdzone przepisy na idealne ciasto naleśnikowe na słodko i słono

    W kręgu kulinarnych przyjemności istnieje jedno danie, które z łatwością zdobywa serca i podbija podniebienia na całym świecie - naleśniki. Te delikatne, elastyczne i uniwersalne, cienkie placki przyniosą Ci niezliczoną ilość niezapomnianych smakowych doznań. Naleśniki to kulinarne arcydzieło, które nadaje się zarówno na wykwintną kolację, jak i na szybkie i smakowite śniadanie. Jednak pamiętaj, że każde  mistrzowskie danie zaczyna się od solidnych fundamentów, a w przypadku naleśników to doskonałe ciasto stanowi klucz do sukcesu.

    Czytaj więcej