Makaron z pesto - jak szybko przygotować klasyk włoskiej kuchni?

Makaron z pesto - jak szybko przygotować klasyk włoskiej kuchni?

Przygotowanie makaronu z pesto to prosta sztuka, która zawsze cieszy podniebienie. Aromatyczny, gęsty sos i dobrej jakości makaron to gwarancja wyśmienitego posiłku, który sprawdzi się na każdą okazję.

Na skróty:

  • pierwszą podstawą udanego dania jest wysokiej jakości makaron - oryginalne włoskie makarony znajdziesz w naszej ofercie!
  • następnie potrzebujesz sprawdzonego pesto z dobrym składem - sprawdź polecane przez nas produkty w naszej kategorii: Pesto.

lubisz kombinować? Zapraszamy do lektury:

Jak przyrządzić dobry makaron z pesto?

Podstawą doskonałej pasty jest makaron ugotowany al dente z odrobiną soli. Warto sięgać po oryginalne włoskie makarony wyprodukowane z semoliny z pszenicy durum, które nie rozgotowują się oraz zachowują swoją sprężystą i elastyczną konsystencję. 

Kluczem do udanego dania jest również, a może przede wszystkim, pesto, którego podstawę najczęściej stanowi świeża zielona bazylia. Istnieje wiele innych wariantów tego sosu, takich jak pesto z rukoli, szpinaku czy suszonych pomidorów.

Możesz przygotować je samodzielnie, ale jeśli Twoje umiejętności kulinarne lub brak czasu Ci na to nie pozwalają, świetnie w tej roli sprawdzą się gotowe sosy do makaronu. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina oferujemy szeroki wybór oryginalnych włoskich produktów - makaronów, sosów, serów oraz oliw, które ułatwią Ci przyrządzenie posiłku. To idealne rozwiązanie, jeśli poszukujesz wygody, a jednocześnie pragniesz cieszyć się smakiem tradycyjnej włoskiej kuchni.

Polecane przepisy na makaron z pesto:

Marzysz o pysznym i aromatycznym makaronie z zielonym pesto? A może chciałbyś spróbować czegoś bardziej oryginalnego? Sprawdź proste przepisy na szybki obiad i stwórz wyjątkowe danie w stylu włoskim!

Makaron z pesto, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Dania z makaronem są zawsze świetnym pomysłem, zwłaszcza jeśli chcesz przyrządzić pożywny, smaczny obiad w krótkim czasie. Co powiesz na domowe pesto z bazylii w połączeniu z pappardelle? Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz:

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj je za pomocą blendera lub moździerza. W ten sposób w zaledwie kilka minut przygotujesz aromatyczne pesto.

To jednak nie koniec! Teraz pora na resztę! Ugotuj 250 g makaronu, odcedź go, a następnie wysyp na rozgrzaną patelnię i podsmaż go delikatnie, dodając powoli przygotowane wcześniej pesto alla genovese. Gotowy makaron połóż na talerze i udekoruj kilkoma plasterkami szynki parmeńskiej oraz kawałkami suszonych pomidorów. 

Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Włoski makaron spaghetti z pesto bazyliowym

Masz ochotę na błyskawiczny makaron z pesto bazyliowym, który stanowi kwintesencję kuchni włoskiej? Poznaj przepis na liguryjskie Bavette al pesto, który wywodzi się z nadmorskiego regionu Liguria. Możesz go wykorzystać do przygotowania wyśmienitych dań, takich jak lasagne, albo używać jako sos do makaronu, który doda mu bogatego i niepowtarzalnego smaku.

Jak przyrządzić to przepyszne danie?

  • 320 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego celu najlepiej sprawdzi się makaron Linguine marki Garofalo dostępny w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Swoim wyglądem przypomina on nieco tradycyjne spaghetti, jednak charakteryzuje się spłaszczonym kształtem.
  • 50 g liści bazylii, 50 ml oliwy z oliwek, 30 g sera Pecorino Romano, 70 g parmezanu, 20 g orzeszków pinii lub nerkowców, 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz - dokładnie zblenduj na jednolitą masę.

Gotowe pesto umieść na patelni, delikatnie podgrzej i rozcieńcz jedną chochelką wody z makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ugotowany makaron i połącz go z pesto. Tak przygotowane danie przełóż na talerze i udekoruj kilkoma listkami bazylii oraz startym parmezanem. Voila!

Spaghetti z pesto z bazyliowym

Tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem

Wypróbuj pysznego makaronu z warzywami, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu! Włoski sos pesto przygotuj według przepisu wyżej. Możesz również wykorzystać nasz gotowy sos ze słoiczka - pesto bazyliowe Tigullio lub jego bardziej oryginalną wersję - z dodatkiem pistacji. 

Ugotuj jajeczny makaron Tagliatelle np. tagliatelle marki Arcooro. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i wsyp 1 szklankę mrożonego groszku, a gdy zmięknie, dodaj do niego 2 cukinie pokrojone w długie i cienkie paski. Nie smaż warzyw zbyt długo, ponieważ mają być miękkie, ale zarazem jędrne. Dodaj pokrojone na pół świeże pomidorki koktajlowe i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!

Penne z zielonym pesto, kurczakiem i pomidorkami

Mamy dla Ciebie wyjątkowo prosty pomysł na pyszny obiad! Spróbuj makaronu penne z pesto z zielonych pomidorów! Znajdziesz je w naszej ofercie! Makaron Penne Rigate ugotuj zgodnie z instrukcją. Na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka (2 piersi) i dopraw go solą i pieprzem, a następnie dorzuć 170 g pokrojonych na pół pomidorków. Do wszystkich składników wsyp makaron i wymieszaj go z gotowym sosem pesto. Prawda, że to idealny pomysł na obiad w kilka minut? 

Penne z pesto

 

Bavette z czerwonym pesto i klopsikami

Dania z makaronem są tak dobre, że smakują niemal każdemu, a do tego sprawdzają się o każdej porze i na każdą okazję. Tak właśnie jest w przypadku doskonałego makaronu Bavettine w towarzystwie pesto z suszonych pomidorów i drobiowych klopsików. Aby móc raczyć się tą wyjątkową potrawą ugotuj al dente 200 g makaronu Bavette, a następnie zabierz się za przygotowanie mięsnych kuleczek. Pokrój w kostkę 1 cebulę i podsmaż na złocisty kolor. Dodaj do 500 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki bułki tartej, jajko, natkę drobno posiekanej pietruszki, podsmażoną cebulę, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe klopsiki i gotuj je przez 20 minut w 1 litrze bulionu warzywnego. W czasie, gdy klopsiki będą się gotować, przygotuj pesto. Szklankę suszonych pomidorów wraz z 1/2 szklanki czarnych oliwek i 2 ząbkami czosnku zblenduj na gładki sos. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto, przełóż na talerze i ułóż na wierzchu klopsiki. Gotowe danie posyp startą mozzarellą.

Dania kuchni włoskiej zachwycają smakoszy na całym świecie swoją prostotą oraz niezwykłym smakiem i aromatem. Jeśli chcesz poczuć klimat Włoch w swoim domu, zapoznaj się z naszą ofertą, w której znajdziesz wyśmienite gotowe pesto najlepszych włoskich marek i nie tylko! U nas dostaniesz najwyższej jakości makarony pszenne, pełnoziarniste, jak i makarony bezglutenowe. Nasz sklep online Schronisko Bukowina to prawdziwa skarbnica smaków, w której każdy znajdzie coś dla siebie!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Co na obiad z makaronem bez mięsa? Poznaj nasze propozycje!
    Co na obiad z makaronem bez mięsa? Poznaj nasze propozycje!

    Znasz to uczucie, że nie masz pomysłu, co przygotować na obiad albo nie chce Ci się iść do sklepu? W takiej sytuacji rozwiązanie jest bardzo proste – skorzystaj z zapasów z szafek i spiżarki. Oto nasze inspiracje na wegetariańskie dania z makaronem!


    Czytaj więcej
  2. Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów
    Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów

    Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna. 

    Czytaj więcej
  3. Jak perfekcyjnie gotować makaron?
    Jak perfekcyjnie gotować makaron?

    Przyrządzenie makaronu wydaje się być czynnością prostą i nie wymagającą specjalnego przygotowania. Dania oparte o ten popularny produkt kojarzą się nam z kuchnią szybką i łatwą w przygotowaniu. Tymczasem mnóstwo osób popełnia przy przygotowaniu pasty błędy znacznie obniżające walory smakowe i przyjemność jedzenia. Jak zatem ugotować idealny makaron, by danie było pyszne, a dodane do pasty dodatki połączyły się z nią idealnie?

    Czytaj więcej