musztarda

Czy musztarda jest zdrowa? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten sos!

Są takie przyprawy, bez których świat byłby po prostu mdły – z pewnością należy do nich słynna musztarda. Czy jednak jest zdrowa? W jakich ilościach można ją spożywać i do czego warto serwować ten dodatek? Podpowiadamy!

 

Są takie przyprawy, bez których świat byłby po prostu mdły – z pewnością należy do nich słynna musztarda. Czy jednak jest zdrowa? W jakich ilościach można ją spożywać i do czego warto serwować ten dodatek? Podpowiadamy!

 

Spis treści

 

1. Czy wiesz, że...?

 

2. Z czego robi się musztardę i jakie są jej rodzaje?

 

3. Czy musztarda jest zdrowa? Kto nie powinien jej jeść?

 

4. Musztarda – właściwości i wartości odżywcze

 

5. Ile kalorii ma musztarda?

 

6. Do czego podawać musztardę?

 

7. Dodaj smaku swoim daniom z najlepszymi musztardami Schroniska Bukowina!

 

Słoiczek musztardy znajduje się niemal w każdej kuchni – nie tylko polskiej, bo ta wyrazista w smaku przyprawa jest dziś znana i ceniona na całym świecie. Jej popularność wynika przede wszystkim z walorów smakowych, ale też innych właściwości. Czy musztarda jest zdrowa? Z jakich składników powstaje i ile ma kalorii? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania!

 

Czy wiesz, że...?

 

Historia musztardy sięga w bardzo odległą przeszłość – świadczy o tym między innymi zachowany przepis zanotowany przez Pilniusza Starszego, rzymskiego pisarza, historyka i urzędnika, który żył w I wieku naszej ery. Musztarda była wówczas bardzo popularna wśród Rzymian. Sprawdzała się w szczególności w jednostkach wojskowych, ponieważ była łatwa do wykonania i prosta w przechowywaniu, a przede wszystkim ubogacała niezbyt wykwintne potrawy, jakie jedli żołnierze. Co więcej, skutecznie maskowała przykry smak i zapach żywności nadpsutej podczas podróży.

 

Wraz z armią imperium musztarda zawędrowała w różne zakątki Europy, jednak o jej sukcesie w kulinarnej branży nie zadecydowali Rzymianie, a Francuzi. W stolicy XIII-wiecznego Księstwa Burgundzkiego, czyli Dijon, opracowano innowacyjny i obowiązujący do dziś skład musztardy, zastępując stosowany przez Rzymian ocet moszczem winnym. Udoskonalona przyprawa prędko stała się przysmakiem, który zyskał powszechne uznanie, zaś Dijon do dziś słynie z produkcji smakowitej musztardy.

 

Musztarda przybyła do Polski właśnie w wyniku bezpośrednich kontaktów z Francuzami w czasach Napoleona, który wraz z armią przybył na nasze ojczyste ziemie, aby pomóc w utworzeniu Księstwa Warszawskiego – zalążka państwa odradzającego się z zaborów. Choć nieudana agresja na Rosję sprawiła, że Bonaparte musiał się wycofać, pozostawił po sobie nie tylko ostoję polskiej niepodległości, ale też starożytny przysmak wykonany według receptury z Dijon.

czy musztarda jest zdrowa 

Przeczytaj także: Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!

 

Z czego robi się musztardę i jakie są jej rodzaje?

 

Jak powstaje musztarda? Rodzaje tego przysmaku są dziś niezliczone. Na przestrzeni wieków powstało wiele nowych wariantów, które wykorzystują smakowite przyprawy z rozmaitych regionów. Każdy przepis jednak opiera się na niezmiennej bazie.

 

Z czego robi się musztardę? Jej składniki to:

• ziarna gorczycy (mogą być różnych gatunków, starte lub w całości)

• ocet (również różne rodzaje, np. spirytusowy, jabłkowy lub winny)

• woda

• cukier

• sól

• barwnik (naturalnie żółty kolor nadaje dodatek kurkumy lub ryboflawiny)

• przyprawy (np. ziołowe, ale też czosnek, miód czy chrzan)

Rodzaje musztardy różnią się proporcjami składników, kompozycją przypraw, a także doborem i sposobem przetworzenia ziaren gorczycy. Jakie warianty tego przysmaku warto mieć w swojej kuchni? Degustowanie rozmaitych musztard to kulinarna przygoda, którą możesz zacząć od wypróbowania najpopularniejszych gatunków.

 

Musztarda klasyczna zawdzięcza swój łagodny smak połączeniu białej gorczycy z octem spirytusowym i wyważoną kompozycją przypraw. Z kolei musztarda ostra opiera się na occie winnym i naturalnych dodatkach, które podkreślają wyrazisty, pikantno-kwaskowaty smak. Ogromną popularnością cieszy się także musztarda miodowa ze słodką nutą. Wśród rozmaitych wariantów tego przysmaku znajdują się także kompozycje zróżnicowane pod kątem doboru ziół i przypraw orientalnego pochodzenia, np. musztarda lekko korzenna. Do znanych i cenionych musztard należą również warianty regionalne, np. mieszanka rosyjska, kremska, francuska czy Dijon oparta na tradycyjnej recepturze.

czy musztarda jest zdrowa 

 

Czy musztarda jest zdrowa? Kto nie powinien jej jeść?

 

Wokół przysmaku obecnego na naszych stołach od wieków zdążyło narosnąć wiele mitów. Czy musztarda jest zdrowa? Rozprawmy się z tym pytaniem raz na zawsze!

 

Jeżeli cieszysz się końskim zdrowiem, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania musztardy. Wręcz przeciwnie – zawiera ona wiele składników, które mogą przyczynić się do poprawy kondycji Twojego organizmu. Kiedy jednak warto uważać?

 

Pamiętaj, że gorczyca to silny alergen, który może wywołać ostrą reakcję u osoby uczulonej. Jeżeli masz alergię na gorczycę, najlepiej całkowicie zrezygnuj ze stosowania musztardy. Zachowaj ostrożność także, jeśli chorujesz na cukrzycę, ponieważ przyprawa wpływa na obniżenie zawartości glukozy we krwi.

 

A jakie korzyści zdrowotne przynosi musztarda? Właściwości tego przysmaku mogą Cię zaskoczyć. Więcej na ten temat przeczytasz w następnym akapicie!

 

Musztarda – właściwości i wartości odżywcze

 

Musztarda opiera się na połączeniu składników, z których każdy jest bogaty w cenne witaminy i minerały – nic zatem dziwnego, że spożywana w umiarkowanych ilościach przyprawa wykazuje dobroczynny wpływ na organizm. Jakie wartości odżywcze ma musztarda?

 

W stugramowej porcji musztardy znajdziesz ok. 5 g węglowodanów oraz 4 g tłuszczu – w tym kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Ponadto przysmak stanowi źródło mikroskładników takich, jak:

• magnez

• sód

• fosfor

• żelazo

• selen

• mangan

• cynk

• miedź

• potas

• wapno

• błonnik

• witaminy: A, grupa B, C

Ziarna gorczycy, które stanowią podstawę każdej musztardy, wykazują działanie przeciwzapalne, a ich spożywanie jest korzystne dla układu pokarmowego. Zawarte w nich substancje nie tylko wspomagają trawienie, ale też są pomocne w profilaktyce nowotworów żołądka czy jelit. Ponadto, mają także udowodnione działanie przeciwbólowe oraz redukują dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi.

 

Co prawda, łyżeczka musztardy nie zadziała tak intensywnie, jak skoncentrowany olejek z ziaren gorczycy – przyprawa jest stworzona przede wszystkim w celach spożywczych, a nie leczniczych. Jednak niewątpliwie korzystnie wpłynie na zdrowie, urozmaicając dietę oraz dostarczając dodatkowej porcji niezbędnych witamin i minerałów.

 czy musztarda jest zdrowa

 

Ile kalorii ma musztarda?

 

Wiesz już, czy musztarda jest zdrowa – aby jednak w prawidłowy sposób wprowadzić ją do swojej zbilansowanej diety, potrzebujesz jeszcze jednej informacji. Ile kalorii ma musztarda?

 

Kalorie przypadające na stugramową porcję tej przyprawy to stosunkowo niewielka liczba – zwykle około 70 kcal. Kaloryczność może różnić się dla musztard różnych gatunków ze względu na inne proporcje składników oraz dodatki (np. miód). Łyżeczka musztardy ma tylko kilka kalorii, zatem dodanie niewielkiej ilości przyprawy do dowolnego dania nie spowoduje znaczącego wzrostu energii dostarczanej przez cały posiłek, a z całą pewnością ubogaci jego walory smakowe.

 

Do czego podawać musztardę?

 

Czym spośród tak wielu przypraw i sosów wyróżnia się musztarda? Wartości odżywcze idące w parze z walorami smakowymi to doskonałe połączenie. Wyrazisty smak musztardy nadaje ciekawy charakter wielu potrawom. Do czego najlepiej zaserwować ten przysmak?

 

Musztarda rewelacyjnie smakuje z wyrobami mięsnymi, np. szynkami i kiełbaskami. Możesz ją wykorzystać jako sos, a także składnik marynaty. Cierpki posmak przyprawy świetnie komponuje się także z tradycyjnym pasztetem – wystarczy posmarować kanapkę cienką warstwą musztardy.

 

Musztarda postawiona na stole to jeden z najczęstszych dodatków do obiadu czy kolacji. Z jakimi innymi zakąskami smakuje najlepiej? Ze względu na octową bazę doskonale współpracuje z tradycyjnymi przetworami, np. marynowanymi grzybami oraz ogórkami kiszonymi.

 

Jeżeli chcesz urozmaicić smak swoich potraw, dodaj łyżeczkę musztardy do sosu sałatkowego lub masy na kotlety mielone. Przyprawa doskonale sprawdza się również w innowacyjnych przepisach, takich jak grzanki z jajkiem i musztardą czy rozgrzewająca zupa musztardowa. Znajdź swój ulubiony rodzaj musztardy, a z pewnością nie zabraknie Ci pomysłów na udoskonalenie rozmaitych dań!

czy musztarda jest zdrowa 

Przeczytaj także: Lubisz figi suszone? Dowiedz się więcej o ich właściwościach! 

 

Dodaj smaku swoim daniom z najlepszymi musztardami Schroniska Bukowina!

 

Szukasz wysokiej jakości produktów, które spełnią Twoje oczekiwania pod kątem zdrowego składu i najlepszych walorów smakowych? Zajrzyj do oferty sklepu internetowego Schroniska Bukowina. Znajdziesz u nas rewelacyjne musztardy wykonane według tradycyjnych receptur. Składniki wykorzystane do produkcji pochodzą od zaufanych dostawców z regionu, dzięki czemu nadają mieszance głęboki i niepowtarzalny smak.

 

Do naszych wyrobów nie dodajemy sztucznych konserwantów ani polepszaczy – smak i kolor musztard ze Schroniska Bukowina to zasługa wyłącznie naturalnych składników ze starannie wyselekcjonowanych źródeł. Podobne zasady wyznajemy również w przypadku innych produktów dostępnych w naszej spiżarni. Skorzystaj z bogatej oferty naszego sklepu i zaopatrz kuchnię w smakowite przysmaki, które z pewnością zachwycą Twoich domowników i gości!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Lubisz figi suszone? Dowiedz się więcej o ich właściwościach!
    Lubisz figi suszone? Dowiedz się więcej o ich właściwościach!

    Jeżeli chętnie sięgasz po bakalie, aby urozmaicić wypieki lub schrupać coś pożywnego na drugie śniadanie – poznaj ich wartości odżywcze, a w szczególności poznaj figę! Czy suszone figi są zdrowe? Jakie mikroskładniki zawierają i z czym najlepiej je jeść? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej
  2. Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!
    Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!

    Masła orzechowe coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach, zachwycając nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Czym wyróżnia się masło pistacjowe? Do czego możesz je wykorzystać? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej
  3. Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą!
    Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą!

    Pigwa to niezwykły owoc, który nie nadaje się do spożycia na surowo, za to doskonale sprawdza się w domowych przetworach. Do czego posłuży Ci pigwa? Właściwości przyrządzonych z niej pyszności to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne!

    Czytaj więcej