Wege grill - co przygotować na wegetariański grill bez mięsa?
Grillowanie kojarzy się zazwyczaj z soczystymi stekami i kiełbaskami, ale coraz więcej osób odkrywa uroki wegetariańskiego grillowania. To doskonały sposób na zdrowe, smaczne i różnorodne potrawy, które zaskoczą nawet najbardziej zagorzałych miłośników mięsa. Przepisy na grilla pozwalają na sporą elastyczność i eksperymentowanie, a wegetariańskie dania z grilla z chęcią zjedzą także mięsożercy. Sezon na grillowanie zaczyna się wraz z pierwszymi pogodnymi dniami, a na ruszcie coraz częściej szykujemy nie tylko kiełbaski, ale także choćby składniki na sałatkę lub sery.
Dania wegetariańskie na grilla - dlaczego warto je przyrządzać?
Grillowanie to jedno z naszych ulubionych zajęć na świeżym powietrzu, zwłaszcza latem. Grillowanie wegetariańskie to nie tylko zdrowa alternatywa, ale również okazja do eksperymentowania z różnorodnymi smakami i teksturami. Bezmięsne przepisy mogą być głównym bohaterem dnia lub uzupełniać i nadawać odmiennego charakteru tradycyjnie przygotowanym potrawom, takim jak karkówka czy szaszłyki. Faszerowane pieczarki z grilla, pieczone ziemniaki czy dania wege na grilla z tofu lub tempeh będą dobrym uzupełnieniem, dzięki którym stworzysz pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wegański grill może być także świetną okazją do poznania zupełnie nowych smaków i odkrycia nieznanych doznań kulinarnych. W ten prosty sposób możemy nadać naszemu jedzeniu oryginalności i sprawić, że jedząc pysznie, będziemy dostarczać naszym organizmom niezbędnych witamin i mikro oraz makroskładników.
Przygotowanie grilla wegetariańskiego - na co zwrócić uwagę?
Wybór grilla
Niezależnie od tego, czy używasz grilla węglowego, gazowego, czy elektrycznego, ważne jest, aby zadbać o jego czystość. Sprawdź czy ruszt nie wymaga dokładniejszego czyszczenia po poprzednim grillowaniu. Resztki mięsa i tłuszczu mogą nie tylko wpływać na smak warzyw, ale również prowadzić do nieprzyjemnych zapachów. Warto zaopatrzyć się w specjalne tacko do grillowania warzyw lub maty silikonowe, które ułatwiają czyszczenie i zapobiegają przywieraniu.
Przygotowanie warzyw
Na grillu możemy upiec najrozmaitsze warzywa, ale także owoce. Pamiętajmy, że warzywa na grilla powinny być świeże, jędrne i dobrze umyte. Warto pokroić ja na kawałki o podobnej wielkości, aby równomiernie się smażyły. Niektóre warzywa, takie jak ziemniaki czy marchewki, mogą wymagać wcześniejszego blanszowania, aby były miękkie i smaczne po grillowaniu.
Marynaty i przyprawy
Klucz do sukcesu każdego grilla, zarówno tego klasycznego, jak i grilla dla wegan i grilla dla wegetarian. Marynaty i przyprawy sprawią, że potrawy będą smakować wyjątkowo i fantastycznie pachnieć. Bazy do marynat są dość stałe, ale możemy je dowolnie zmieniać pod swoje upodobania, dzięki czemu za każdym razem nasz wegetariańskie przepisy będą smakować nieco inaczej. Marynaty można przygotować na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z cytryny, czosnku, ziół i przypraw. Bardzo popularne są także te zawierające miód lub jogurt naturalny. Bazowa marynata na bazie oliwy to ta z sokiem z cytryny lub octem, z dodatkiem czosnki i ziół. Tę bazę możemy następnie urozmaicać papryką chili, musztardą, sosem bbq, miodem, sosem sojowym, ketchupem, imbirem, tymiankiem lub rozmarynem. Zarówno dania bezmięsne, jak i dania mięsne należy marynować wcześniej, najlepiej kilka godzin, ale minimum 30 minut, by nabrały odpowiedniego smaku. W spiżarni online Schronisko Bukowina znajdziesz pyszne dodatki do grilla, a świetnym wyborem zarówno dla naszego domu, jak i w formie upominku dla znajomych, będzie zestaw sosów na grilla w stylowych słoiczkach.
Warzywa na grilla
Jedne z najpopularniejszych warzyw do przepisów na wege grilla należą cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki i cebula. Możemy z nich robić wegetariańskie szaszłyki na grilla lub grillować osobno i podać jako przekąskę do mięsa. Grillowane kawałki warzyw mogą także posłużyć do zrobienia sałatki, która świetnie smakować będzie z pieczywem czosnkowym. Ulubione warzywa dobrze wyszoruj, pokrój i przypraw wedle uznania, a następnie smaż po około 2 minuty z każdej strony, by przyrządziły się równomiernie. Na grilla świetnie pasują grzyby, zarówno pieczarki, jaki boczniaki, z których możemy przyrządzić coś na a'la kotlety do burgera. Jeśli lubisz eksperymenty, wypróbuj także grillowanego kalafiora, ananasa, szparagi i kukurydzę.
Wege grill - przepisy
Pomysłów na dania i potrawy z grilla bez mięsa jest naprawdę mnóstwo. Na grilla nadają się nie tylko warzywa, pyszne są także grillowane owoce, a zupełnie nowe smaki możemy odkryć, łącząc je z upieczonymi na ruszcie serami. Możesz testować wiele gotowych produktów, jak wędzone tofu czy wege kiełbaski, lub wszystko zrobić od podstaw, jak kotlety wege do burgera.
Wegetariańskie burgery
Wegański burger to danie, które zdobywa coraz większą popularność. Najchętniej przyrządzamy te przyrządzane w buraczków lub cieciorki. Zblenduj je z pastą tahini, oliwą, czosnkiem i przyprawami, szczególnie polecamy tu kmin rzymski. Dodaj startą marchewkę, cebulkę, troche bułki tartej i uformuj burgery, które należy ugrillować na złoty kolor. Tak przyrządzonego burgera możesz podać w bułce lub na talerzu z dodatkami. Proste i pyszne dania sprawiają, że wegetariański grill to opcja zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i rodzinny obiad.
Roladki z bakłażana
Plastry bakłażana należy wcześniej zamarynować, skropić oliwą, posypać pieprzem ziołowym, odrobiną ostrej papryki i solą. Bakłażan marynowany straci niepotrzebną goryczkę i nabierze cudownego smaku. Plastry bakłażana opiecz na grillu, zdejmij, a następnie posmaruj wcześniej przygotowanym farszem z sera feta i orzechów, które kupisz w sklepie online Schronisko Bukowina.
Grillowany ser halloumi i tofu
Wegetariańskie dania na grilla to także bogactwo serów. Najlepiej nadają się do tego te twardawe, które mogą być samodzielną przekąską lub częścią innego dania. Bardzo popularny jest dostępny w Schronisku Bukowina ser halloumi. Świetnie smakuje opieczony na grillu - warto go zamarynować w oliwie z czosnkiem. Będzie także perfekcyjnie pasującym elementem wegetariańskiego burgera. Obowiązkowym składnikiem wegańskim na grilla, który stanowi białkowy element jest tofu. Kostkę tofu najlepiej zamarynować sporo wczęsniej, bo samo naturalne ma mało smaku.
Grillowany oscypek z żurawiną
Hit ostatnich lat to grillowane serki góralskie. Od lat dbamy o to, by w sklepie online Schronisko Bukowina oferować Państwu najwyższej jakości serki góralskie i oscypki z certyfikatami, które pozwolą w dowolnym momencie przypomnieć sobie smak urlopu na Podhalu. Do grillowania nadają się zarówno małe serki z mleka krowiego i owczego, które najlepiej grillować w całości, jak i większe serki wędzone, które kroimy w grube plastry i smażymy aż nabiorą miękkości. Idealnym dodatkiem będzie do tego nasza firmowa konfitura z żurawiny lub konfitura z borówki amerykańskiej.
Grzyby z grilla
Potrawy na grilla wegetariańskiego bardzo często zawierają grzyby, ale są to przede wszystkim pieczarki. Zachęcamy do przygotowania w ten sposób także ich ciemniejszej odmiany, czyli portobello oraz boczniaków. Portobello to większe, bardziej mięsiste i ciemniejsze pieczarki, które świetnie nadają się do grillowania. Przygotuj do nich marynatę z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i ziół. Pozwól smakom się dobrze przegryźć i ugrilluj na ruszcie. Podaj je z serem grillowanym i ciepłymi pieczywem, a wszyscy będą zachwyceni. Wyjątkowymi pod względem smaku grzybami są także boczniaki, które stanowią świetne źródło białka i witamin. Marynatę do grillowanych boczniaków warto wzbogacić ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem.
Jak urozmaicić dania z ziemniaków?
Na grillu możemy śmiało przygotować także ukochane warzywo Polaków, czyli ziemniaki. Warto je wcześniej obgotować, pokroić w ósemki i solidnie wysmarować ziołową marynatą. Temu zapachowi nie oprze się nikt! Ziemniaki grillowane mogą nam posłużyć do przygotowania sałatki lub być osobną przekąską. Fantastycznie będą się komponować z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki. Można wtedy podać ja półmisku polane sosem i posypane obificie szczypiorkiem. Grillowane ziemniaki są wdzięcznym daniem, bo możemy sporo eksperymentować z ich smakiem. Bardzo dobrze smakują w wydaniu na ostro, udane połączenie tworzą też z przyprawami kuchni indyjskiej. Fajnym urozmaiceniem będzie posypanie ich zaraz po zdjęciu z rusztu startym serem Parmigiano Reggiano z oferty Schroniska Bukowina. Zyskają cudowny aromat i jeszcze pełniejszy smak.
Wegetariańskie i wegańskie szaszłyki
Wege grill nie może obyć się bez szaszłyków. Dzięki użyciu dużej ilości warzyw będą one nie tylko zdrowe, ale także ciekawie wyglądające. Inspiracje na wegetariańskie szaszłyki znajdziesz w naszym wpisie na blogu. Do grillowania nadają się także owoce, warto jest spróbować opiekanego ananasa. Dla dzieci możemy przygotować ciekawą przekąskę podawaną jako dodatek do spędzania czasu na świeżym powietrzu, czyli szaszłyki owocowe. Smakosze powinni jednak koniecznie eksperymentować i przetestować grillowanego banana - niebo w gębie!