Szybki kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Szukasz szybkiego włoskiego przepisu, który możesz przygotować w niecałą godzinne? Zrób soczystego, aromatycznego kurczaka po toskańsku z suszonymi pomidorami prosto z Włoch oraz świeżym szpinakiem. Danie jest idealne na szybki obiad czy kolację pełną zdrowych składników, które nie tylko cieszą podniebienie, ale także dostarczają cennych wartości odżywczych. Stwórz danie ze słonecznej Toskanii w zaciszu swojej kuchni.
Toskania - kraj prostoty i piękna
Toskania to region przemysłowo-rolniczy słynący z wina i oliwy z oliwek. Od lat na tych terytoriach doskonalona jest technika wytłaczania oliwy, która jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Toskania jest domem dla wielu tradycyjnych odmian oliwek, takich jak Frantoio, Leccino, Moraiolo i Pendolino. Charakterystyczne dla oliwy z rejonu Toskani jest jej intensywność, połączona z wyraźnym owocowym aromatem, nutami zielonych pomidorów, karczochów oraz lekką pikantnością i goryczką. Kupując w naszym sklepie oliwę z oliwek wyprodukowaną we Włoszech wspierasz tradycję i lokalnych przedsiębiorców, którzy nad jej udoskonaleniem pracują od lat.
Kurczak z Toskanii
Toskania to jeden z najpiękniejszych i najbardziej znanych regionów Włoch, położony w środkowej części kraju. Kuchnia tego rejonu jest prosta, rustykalna i oparta na świeżych, lokalnych składnikach. W artykule poznasz Naszą propozycję kurczaka po toskańsku. Dlaczego wybraliśmy właśnie drób? Ponieważ delikatne w smaku, ale powszechnie lubiane mięso z kurczaka pozwoli Ci na przygotowanie dania, które łączy wszystkie elementy kuchni toskańskiej - łatwość wykonania i pełnię smaku przy użyciu zaledwie kilku dobrych jakościowo składników. Przepis na pysznego kurczaka po toskańsku jest bardzo prosty, a większość składników możesz zakupić od lokalnych włoskich dostawców w naszym sklepie. Sprowadzone produkty nie posiadają konserwantów i umożliwiają przeniesienie Włoch do własnego domu. Włoski kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to aromatyczne danie, które zachwyci gości o każdej porze roku.
Kurczak po toskańsku krok po kroku
Przepis na kurczaka po toskańsku na obiad dla całej rodziny jest kwintesencją Toskanii, ponieważ możemy wykonać go szybko, z niewielkiej ilości składników:
- 600g piersi z kurczaka
- 200ml bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych w paski
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Kup teraz:
Na początku należy przygotować mięso do smażenia. Kurczaka należy pokroić na cieńsze filety. W tym celu każdą pierś przekrój na pół. Następnie mięso posól, popieprz, natrzyj posiekanym czosnkiem i oliwą. Pozostaw mięso do zamarynowania na około godzinę. Kiedy mięso będzie gotowe, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
Następnie obtocz kurczaka w mące i podsmaż z każdej strony po 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Po upływie około 8 minut sprawdź, czy mięso jest gotowe. Następnie soczyste mięso odłóż na talerz, a na tę samą patelnie wlej bulion i zagotuj. Aby kawałki mięsa nie wystygły w tym czasie możesz przykryć je talerzem lub przełożyć do garnka z pokrywką. Kiedy bulion będzie gotowy, dodaj kurczaka, pokrojone suszone pomidory, oregano i bazylię. Całość wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty.
Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj do zagęszczenia śmietankę 30% cały czas mieszając. Wymieszane składniki zostaw na 1 minutę, aż śmietanka się zagotuje. Kiedy sos będzie gotowy, na sam koniec dodaj szpinak. Kwestia smaku to sprawa indywidualna, dlatego na sam koniec warto sprawdzić, czy nie trzeba dodatkowo doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi włoskimi ziołami.
Gotowe danie możesz wyłożyć na talerz i podawać obsypane startym serem - najlepiej parmezanem lub grana padano. Wybór sera zależy od twoich preferencji smakowych. Jeżeli jesteś fanem włoskich makaronów, możesz podać kurczaka w sosie na wcześniej ugotowanymi makaronie tagliatelle. Smacznego!