Cacio e pepe - włoski makaron z serem i pieprzem
Odkryj z nami wyjątkowy, a jakże prosty przepis na jedno z najszlachetniejszych włoskich dań. O czym mowa? O słynnym makaronie Cacio e Pepe, czyli klasycznej potrawie przygotowanej z zaledwie kilku składników. Musisz uwierzyć nam na słowo - efekt, jaki uzyskujemy na talerzu, jest absolutnie niebiański! Gotowy na smakowitą podróż do serca włoskiej kuchni?
Na skróty:
- Cacio e Pepe - doskonałe danie, w którym lista składników jest bardzo krótka
- Zamów sprawdzone i oryginalne Pecorino Romano! Oryginalne włoskie produkty dostępne są w naszym sklepie online Schronisko Bukowina!
- Poznaj prosty przepis na idealną pastę serową, którą zrobisz w zaledwie kilka minut
Cacio e pepe klasyczne danie kuchni rzymskiej
Cacio e pepe to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Kultowe danie ma dość długą historię, a jego początki sięgają wieków, kiedy to włoscy pasterze wypasający owce potrzebowali treściwego i sycącego posiłku, który można było przygotować bez zbędnej ilości narzędzi. Przyrządzano je wówczas z dostępnych składników, czyli sera Pecorino Romano (produkowanego z mleka owiec), makaronu i świeżo zmielonego pieprzu. Stąd też wzięła się nazwa tego słynnego dania - “cacio”, chętnie używane w Rzymie, oznacza ser, natomiast “pepe” to po prostu pieprz.
Tradycyjny rzymski przysmak jest niezwykle prosty w przygotowaniu, składa się jedynie z sera Pecorino Romano, mielonego pieprzu, makaronu, soli oraz wody pochodzącej z gotowania makaronu. Jego przyrządzanie jest pilnie strzeżoną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Idealne spaghetti cacio e pepe, czyli jakie?
Cacio e Pepe pomimo, że uważane jest za jedno z prostszych dań, to może ono stanowić pewne wyzwanie. Jakie cechy powinno mieć idealne spaghetti z serem i pieprzem? Prawdziwą sztuką jest uzyskanie doskonałego, aksamitnego sosu, który jest kwintesencją tego rzymskiego specjału.
W sieci można znaleźć wiele przepisów, według których Cacio e Pepe najlepiej smakuje, gdy ugotowany makaron wymieszamy z serem i dodamy świeżo zmielony pieprz. Jednak zastosowanie takiej kolejności wcale nie sprawi, że sos będzie idealnie kremowy, a o taki efekt przecież nam chodzi. Dlaczego tak się dzieje? Kluczowe znaczenie ma tutaj temperatura sera.
Z racji tego, że sery charakteryzują się złożoną strukturą i różnymi proporcjami białka, tłuszczy oraz wody, to topnieją w inny sposób. Jedne topią się jednorodnie, a inne zaś ciągną się jak gouda, czy cheddar. Sery twarde takie jak Parmiggiano czy Pecorino utrzymują swoją konsystencję, dlatego, żeby je dokładnie roztopić potrzeba nieco wyższej temperatury.
Doskonały kremowy sos do spaghetti Cacio e Pepe otrzymamy, jeśli zastosujemy trik z wodą z gotowania makaronu. To właśnie za sprawą tego składnika idealnie rozpuszczają się trudne sery, tworząc gładki sos, pozbawiony grudek.
3 składniki: pieprz, makaron, ser pecorino
Makaron, ser i pieprz - te trzy składniki stanowią podstawę wyjątkowego dania i pokazują, jak prostota może prowadzić do doskonałego smaku.
Kluczowym elementem Cacio e Pepe są zmielone ziarna pieprzu. To właśnie one nadają tradycyjnemu włoskiemu makaronowi charakterystycznego, pikantnego smaku. Do przygotowania tego kulinarnego specjału polecamy wykorzystanie dobrej jakości pieprzu, aby uzyskać jak najlepszy efekt. Niektórzy kucharze, aby to osiągnąć, prażą jego ziarna przed zmieleniem.
Za kremową konsystencję pasty odpowiada ser Pecorino Romano, wyprodukowany z owczego mleka, wyróżniający się lekko pikantnym, wyrazistym smakiem. Do przygotowania klasycznego makaronu zaleca się wykorzystanie właśnie tego rodzaju, jednak niektórzy mieszają go z parmezanem lub Grana Padano.
Ciężko sobie wyobrazić Cacio e Pepe bez makaronu spaghetti. Ugotowany al dente, czyli lekko twardy w środku i zachowujący swoją idealną konsystencję, doskonale połączy się z sosem, tworząc niezapomniane doznania smakowe.
Cacio e Pepe to kwintesencja minimalizmu, za który odpowiadają wysokiej jakości składniki. Jeśli chcesz uzyskać danie niczym z włoskiej restauracji, postaw na oryginalne produkty importowane prosto z Włoch. Najlepsze sery, makarony i przyprawy, znajdziesz w naszym sklepie online Schronisko Bukowina!
Przepis na klasyczną włoską wersję makaronu cacio e pepe
Pasta Cacio e Pepe to danie, które pochodzi z kuchni rzymskiej, gdzie ser, makaron i pieprz łączą się w harmonię smaku, tworząc kulinarne arcydzieło zapierające dech w piersiach. Sprawdź nasz przepis na Cacio e Pepe!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti lub bucatini
- 300 g sera Pecorino Romano
- 1,5 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
- 3 chochelki wody z makaronu
- sól
Przygotowanie:
Przyrządzenie włoskiej pasty rozpoczynamy od wrzucenia makaronu do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy go do momentu, aż będzie al dente. Na średnim ogniu na patelni prażymy świeżo zmielony pieprz. W miarę jak będzie nabierał większej temperatury, dolewamy do niego wodę z ugotowanego makaronu, by wydobyć głębię smaku. Do wcześniej startego Pecorino Romano dolewamy chochlę makaronowej wody i dokładnie mieszamy. Dobrze odsączony makaron wrzucamy na patelnię z pieprzem, dolewając znów wody z ugotowanego makaronu. Następnie gasimy palnik i czekamy kilka minut, aż składniki nieco przestygną, aby później móc je połączyć z serowym sosem. Podobne temperatury wszystkich składników sprawią, że sos będzie niezwykle kremowy i jednolity.
I tak oto w ten sposób powstaje wyśmienity makaron rodem z Rzymu! Możemy go posypać na wierzchu startym, owczym serem Pecorino, by nie tylko zyskał wyjątkowy smak, ale także pięknie prezentował się na talerzu. Smacznego!