Obiad z jajkiem – 5 najsmaczniejszych pomysłów
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i sycący obiad, który różni się od tradycyjnego kotleta? Przyrządź dania obiadowe z jajek! Wysoka zawartość białka oraz wielu witamin gwarantuje satysfakcję z posiłku.
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i sycący obiad, który różni się od tradycyjnego kotleta? Przyrządź dania obiadowe z jajek! Wysoka zawartość białka oraz wielu witamin gwarantuje satysfakcję z posiłku.
Spis treści
1. Obiad z jajkiem – 5 najlepszych pomysłów
2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z jajkiem?
3. Obiady z jajkiem są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
Jajka to produkt należący najczęściej do stałego zaopatrzenia lodówki. Stanowią one składnik niezbędny do przyrządzenia wielu posiłków – od sycących śniadań po smakowite wypieki. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby serwować potrawy z jajek na obiad – wystarczy, że poznasz ciekawe i łatwe do wykonania przepisy. Co na obiad z jajek? Zainspiruj się naszymi poradami i przygotuj zaskakująco pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny!
Obiad z jajkiem – 5 najlepszych pomysłów
Jeżeli chcesz podać dania z jajek na obiad, zwróć szczególną uwagę na przepisy bogate w inne składniki. Choć jaja mają doskonałe wartości odżywcze, potrzebują solidnej bazy węglowodanów, aby stworzyć główny posiłek dnia – one same zawierają przede wszystkim białko. Jak skomponować składnik, aby otrzymać smakowity obiad? Poznaj nasze inspiracje, które ułatwią Ci kuchenne eksperymenty!
Przeczytaj także: Szukasz pomysłu na obiad na słodko? Oto nasz inspiracje!
Makaron z jajkiem
Chcesz urozmaicić ulubiony wariant spaghetti? Obiad z jajek i makaronu jest banalnie prosty do wykonania, a przy tym smaczny i pożywny. Jak go przygotować? Zacznij od wyboru wysokiej jakości makaronu, który stanowi bazę dania. Przyda Ci się również sos warzywny pozbawiony chemicznych barwników i konserwantów. Przyrządź makaron z sosem tak, jak zazwyczaj, a następnie na wierzchu połóż kołderkę z usmażonego jajka. Dodatek tartego sera podkreśli smak potrawy.
Szakszuka
Choć szakszuka zasłynęła jako obfite śniadanie, to również doskonały pomysł na obiad z jajkiem. Sycący posiłek przygotujesz, smażąc jajka z pomidorami, słodką papryką i pietruszką. Do szakszuki możesz dodać również swoje ulubione warzywa, grzyby, zioła lub inne składniki. Aby potrawa miała jak najlepszy smak, do smażenia wykorzystaj gatunkową oliwę.
Kotlety jajeczne
Szukasz nieco bardziej klasycznego pomysłu na obiad z jajkiem? Wypróbuj kotlety jajeczne, które dostarczają wiele białka, a przy tym są lekkostrawne. Aby przyrządzić tę potrawę, potrzebujesz ugotowanego i rozdrobnionego kalafiora. Połącz go z jajkiem i przyprawami, a następnie uformuj kotleciki, obtocz je panierką i smaż z obu stron, aż uzyskają złocisty kolor.
Pizza z jajkiem
Przysmak kuchni włoskiej wyróżnia się wysoką kalorycznością, jednak przygotowując go samodzielnie, trzymasz rękę na pulsie. Wystarczy wybrać odpowiedni typ mąki i ograniczyć ilość sera, aby pizza stała się znacznie bardziej fit. Jajko to coraz częściej wybierany dodatek do placka – rozlewające się żółtko rozpływa się w ustach, zaś ścięte białko wtapia się w ser i bez trudu go imituje.
Sałatka jajeczna
Obiad z jajkiem wcale nie musi być serwowany na ciepło. Doskonałym tego przykładem jest sałatka jajeczna, którą możesz zjeść również na lunch, np. w pracy. Istnieje wiele wariantów tego dania. Jajko pasuje do rozmaitych składników, np. selera, jabłka, kukurydzy, rukoli, kiełków, a nawet chrzanu. W roli sosu występuje zwykle majonez, lecz możesz zastąpić go lekkim, jogurtowym toppingiem.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z jajkiem?
Marnowanie żywności to jeden z istotnych problemów naszej cywilizacji. Choć podczas zakupów staramy się jak najdokładniej oceniać nasze zapotrzebowanie na różne produkty, czasami w lodówce pozostają niewykorzystane resztki. Zastanawiasz się, co zrobić z niedokończoną puszką fasoli czy kukurydzy? A może szukasz pomysłu na zastosowanie nadkrojonego pomidora, który oddał część wody, ale wciąż nadaje się do spożycia?
Jedną z odpowiedzi na ten problem może być koreański bibimbap albo tzw. Buddha bowl. Obie potrawy są serwowane na ciepło w głębokich misach wypełnionych ryżem bądź kaszą i mieszanką warzyw. Kolorowe, smakowite dania z egzotycznym posmakiem to ciekawy sposób na eksperymentowanie z kuchnią zagraniczną, a jednocześnie opróżnienie lodówki.
Resztki produktów spożywczych możesz wykorzystać również podczas przyrządzania pizzy. Do pokrycia placka nie potrzeba wielu składników – zbyt duża ilość jest wręcz niewskazana, inaczej spód może uginać się pod ciężarem dodatków, powodując dyskomfort podczas jedzenia.
Potrawą, która lubi rozmaite dodatki, jest również szakszuka. Wykorzystasz do niej nadkrojone pomidory, resztki papryki czy cebuli. Możesz dodać do niej także warzywa z puszki. Słynne danie kuchni żydowskiej w tym względzie przypomina jajecznicę, którą też można urozmaicać na wiele różnych sposobów.
Subtelny smak jajka, a także mnogość form, w jakich można je podawać, to czynniki decydujące o dużej wszechstronności tego składnika. Połączysz go przede wszystkim z warzywami i grzybami, zaś danie możesz oprzeć na dowolnych węglowodanach – pieczywie, makaronie czy kaszy – tak, jak lubisz. To sprawia, że obiady z jajkiem stanowią doskonały sposób na uporanie się z resztkami produktów spożywczych.
Przeczytaj także: 6 najlepszych pomysłów na obiad z cukinią
Obiady z jajkiem są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
Obiad z jajkiem ma wiele zalet i w niczym nie ustępuje swoim tradycyjnym, mięsnym odpowiednikom. Dzięki wysokiej zawartości białka dostarcza niezbędnych składników odżywczych, których oczekujemy po głównym i największym posiłku dnia. Jednocześnie sposób wykorzystania jajka możesz w pełni dopasować do swoich preferencji. Bez trudu wyeksponujesz i podkreślisz jego smak, a jeśli Ci on nie odpowiada – z łatwością go zmodyfikujesz przy pomocy innych składników i przypraw.
Dania obiadowe z jajkiem to pomysł godny przetestowania, jeżeli chcesz w świadomy sposób ograniczyć konsumpcję mięsa lub po prostu szukasz przepisów na postne dni. Jednak kuchenne eksperymenty nie wymagają pretekstu! Zainspiruj się naszymi propozycjami i przygotuj obiad z jajkiem, jeśli tylko nabierzesz apetytu!
Zanim przystąpisz do gotowania, zadbaj o wyposażenie kuchni w jakościowe produkty spożywcze. Znajdziesz je m.in. w naszym sklepie! Oferta Schroniska Smaków to przede wszystkim nasze własne przetwory i wyroby, które powstają na podstawie tradycyjnych receptur. Nasze produkty nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów – możesz liczyć na prosty, zdrowy skład. W asortymencie znajdziesz także luksusowe towary importowane z Włoch – w tym rewelacyjne makarony do spaghetti i inne składnik, które z pewnością przydadzą Ci się do przyrządzania jajecznych potraw!