Pizza bez wyrastania - ekspresowe ciasto bez czekania?
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, kojarzące się z Włochami, choć jej korzenie sięgają starożytnych Grecji i Egiptu, gdzie płaskie chlebki były smarowane oliwą i ziołami. Dziś pizza jest nie tylko kulinarną ikoną, ale także daniem, które można łatwo dostosować do różnych gustów i potrzeb. Jednym z takich wariantów jest pizza bez wyrastania ciasta, idealna dla tych, którzy cenią sobie szybkość i prostotę przygotowania.
Sprawdź zalety pizzy bez wyrastania
Myśląc o najlepszym cieście na pizzę wiemy, że wymaga wyrastania. Czy możliwe jest zatem zrobienie domowej pizzy, która będzie ekspresową pizzą, tak dobrą, jak klasyczna pizza. Pizza bez wyrastania ciasta ma kilka kluczowych zalet. Przede wszystkim, jest szybka w przygotowaniu. Tradycyjne ciasto na pizzę wymaga czasu na wyrośnięcie, co może trwać od kilkudziesięciu minut do kilku czy kilkunastu godzin, w zależności od przepisu. Zagniatamy elastyczne ciasto, które należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W wersji bez wyrastania, czas przygotowania jest znacząco skrócony, co czyni szybkie ciasto na pizzę doskonałą opcją na szybki obiad lub kolację.
Korzystaj z najlepszym składników prosto z Włoch
Kolejnym atutem jest prostota składników. Ciasto na pizzę bez wyrastania zazwyczaj składa się z podstawowych produktów, które często są dostępne w kuchni: mąki, wody, soli, oliwy i proszku do pieczenia. Brak drożdży sprawia, że ciasto jest łatwiejsze do przygotowania, a także odpowiednie dla osób, które z różnych powodów unikają produktów drożdżowych. Bez względu na to, jaki sposób wybierzemy, zawsze warto korzystać z oryginalnych produktów do pizzy importowanych przez Schronisko Bukowina prosto ze słonecznej Italii. Jeśli chcesz być zawsze przygotowany na przygotowanie włoskiej uczty, warto mieć w domu puszkę pomidorów San Marzano, prawdziwy ser parmezan czy salami spianata piccante.
Gotowy spód do pizzy we włoskim stylu
Nie masz czasu na przygotowanie ciasta? W takich awaryjnych sytuacjach nie musisz rezygnować z ulubionej włoskiej potrawy dzięki naszym gotowym spodom w stylu neapolitańskim. Wyprodukowane przez nas ciasto jest długo ręcznie wyrabiane, ma wysokie brzegi i charakterystyczne pęcherzyki. Wystarczy posmarować sosem, wrzucić ulubione składniki i upiec do zrumienienia sera.
Przepis na ciasto do pizzy bez wyrastania
Ten przepis na pizzę to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wyeliminować czasochłonny etap wyrastania ciasta. Przygotowanie ciasta bez wyrastania jest niezwykle proste i oszczędza czas, co sprawia, że jest idealne dla zabieganych kulinarnych pasjonatów. Wystarczy wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować cienkie ciasto, wyłożyć na blachę i dodać ulubione sosy i dodatki.
Zobacz nasz przepis!
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- 150 g mozzarelli
- 120 ml gotowego sosu pomidorowego
- 50 g szynki włoskiej lub salami
- szpinak lub oliwki
Możesz przygotować także pyszną pizzę z ulubionymi dodatkami w stylu góralskim. Na pizzę wyłóż pokrojonego oscypka, ogórka kiszonego oraz wiejską kiełbasę - te składniki także znajdziesz u nas.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na około 210-220 stopni (góra-dół). Pieczarki opłucz i podsmaż na patelni. Do naczynia z ciepłą wodą dodaj rozkruszone drożdże oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, sól, oliwę i rozczyn. Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto, tak by było ono gładkie i elastyczne. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, skrop go delikatnie oliwą z oliwek i rozsmaruj, a następnie wyłóż ciasto i uformuj na kształt pizzy. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i rozłóż produkty. Blaszkę z pizzą włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut, do momentu aż ciasto pięknie się zarumieni.
Pizza ekspresowa w waszym wykonaniu może często gościć na stole
Pizza bez wyrastania to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy na cieście drożdżowym, szczególnie gdy mamy ograniczony czas. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a końcowy efekt wciąż bardzo smaczny. Dzięki prostym składnikom i możliwościom personalizacji, każdy może stworzyć własną, unikalną wersję tego popularnego dania. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem klasycznej margherity, czy wolisz bardziej eksperymentalne połączenia smaków, pizza bez wyrastania jest doskonałym wyborem na każdą okazję. Jeśli cenisz sobie wygodę i wyjątkową jakość, wypróbuj nasze gotowe spody do pizzy, które stanowią idealną bazę do Twojego ulubionego przysmaku. Pamiętaj, że w naszej wirtualnej Spiżarni znajdziesz wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pizzy.