Ziemniaki po góralsku – pyszne danie dla całej rodziny
Zostało Ci kilka ziemniaków po obiedzie i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie masz ochoty na kopytka, moskole czy inne tego typu potrawy, które wymagają więcej czasu? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla Ciebie szybką propozycję! Przygotowaliśmy przepis na pyszne ziemniaki z gór, który idealnie wpasowuje się w idee zero waste.
Zostało Ci kilka ziemniaków po obiedzie i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie masz ochoty na kopytka, moskole czy inne tego typu potrawy, które wymagają więcej czasu? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla Ciebie szybką propozycję! Przygotowaliśmy przepis na pyszne ziemniaki z gór, który idealnie wpasowuje się w idee zero waste.
Spis treści:
1. Jak przygotować ziemniaki po góralsku – dobre rady
2. Pomysł na szybki obiad, który doskonale smakuje
3. Ziemniaki po góralsku – przepis
4. Nie marnuj żywności – bądź less waste, wykorzystuj resztki!
5. Co jeszcze warto zrobić z ziemniaków?
Jak przygotować ziemniaki po góralsku? Dobre rady
Ziemniaki po góralsku to przepis na danie, które pozwala Ci nie marnować resztek jedzenia. Wystarczy, że zostanie Ci trochę ziemniaków po obiedzie – staną się one świetną podstawą do obiadowego dania na kolejny dzień.
Ziemniaki po góralsku kojarzą się przede wszystkim z podsmażonym mięsem, np. kiełbaską lub boczkiem, cebulą, śmietaną lub serem. W naszym przepisie także je zawarliśmy. Jak przygotować ziemniaki po góralsku według naszej receptury? Nic prostszego – wystarczy wybrać ulubione dodatki, przesmażyć razem z ugotowanymi dzień wcześniej ziemniakami i tyle. Danie gotowe!
Pomysł na szybki obiad, który doskonale smakuje
Wykorzystując technikę smażenia, możemy jednocześnie podgrzać ziemniaki wyjęte dopiero co z lodówki i podkręcić ich smak, zapach i nadać im ciekawszą teksturę. Chrupiąca skórka ziemniaków, soczysty boczek lub kiełbasa i zeszklona na oleju cebulka to trio zwiastujące sukces.
Smażąc wszystko razem na patelni, stworzymy pyszną kompozycję, która smakiem i wyglądem zadowoli nie tylko fanów ziemniaków, ale przede wszystkim dobrego swojskiego jedzenia. Przepis jest bardzo szybki i łatwy, dlatego bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma zbyt dużego kulinarnego doświadczenia. Zachęcamy do sprawdzenia!
Boczek tradycyjnie wędzony w naszej wędzarni znajdziesz tutaj: KLIKNIJ
Ziemniaki po góralsku – przepis
Składniki (na 1 porcję):
• kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków – liczba wedle uznania (w naszym wypadku były to 3 średniej wielkości ziemniaki)
• 1 cebula biała,
• 2 plastry boczku wędzonego, parzonego lub pieczonego,
• 1 łyżka śmietany i/lub plaster sera typu feta, bryndza, oscypek,
• 1 łyżka oleju do smażenia,
• 1 ogórek małosolny/kiszony,
• zielenina: koperek/natka pietruszki/szczypiorek do podania
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią olej. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę/talarki, a następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię.
2. Cebulę i boczek wędzony pokrój w kostkę i gdy ziemniaki będą już lekko podsmażone, dorzuć je na patelnię. Smaż razem z ziemniakami, ale tak, aby nie wymieszać od razu całości ze sobą.
3. Smaż przez kilka minut (około 5) aż ziemniaki będą chrupiące i złociste, boczek gotowy do jedzenia, a cebulka zeszklona.
4. W międzyczasie pokrój ogórka w kostkę. Możesz użyć również innych warzyw, np. pomidorków koktajlowych lub papryki czerwonej.
5. Na talerzu ułóż podsmażone ziemniaczki.
6. Na ziemniaki nałóż łyżką kleks śmietany. Jeżeli nie używasz śmietany, tylko sera, to teraz możesz posypać nim ziemniaczki.
7. Na śmietanę nałóż boczek z cebulką i posyp warzywami, np. ogórkiem małosolnym.
8. Całość posyp zieleniną i gotowe!
Nie marnuj żywności – bądź less waste, wykorzystuj resztki!
To już – szybki obiad w stylu zero waste gotowy w zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić wszystko w kostkę, podsmażyć i tyle roboty. Problem marnowania żywności w Polsce jest bardzo duży, co roku marnujemy ogromne ilości jedzenia. Warto z tym powalczyć, szukając przepisów na dania wykorzystujące resztki tego, co już mamy.
Jeżeli nie masz własnego gospodarstwa ani kompostownika, to ilość zmarnowanych produktów spożywczych jeszcze bardziej boli. W takich wypadkach należy postawić na bycie zero waste lub less waste. Ziemniaki są na tyle wdzięcznym produktem, że można z nich przygotować naprawdę wiele smacznych potraw, np. placki, zapiekanki ziemniaczane lub właśnie takie jak nasze, podsmażone górskie ziemniaczki.
Na naszym blogu znajdziesz inspirujące przepisy na:
• moskole – placki ziemniaczane po góralsku,
• pierogi z ziemniakami i bryndzą.
Co jeszcze warto zrobić z ziemniaków?
Ziemniaki po góralsku możesz przygotować z ziemniaków, które zostały Ci np. z obiadu z poprzedniego dnia. Jeżeli masz ochotę na takie połączenie, ale w trochę innym wydaniu, to polecam upiec na złoto młode ziemniaczki w mundurkach, a następnie posypać je górskimi dodatkami.
Takie dodatki jak boczek, bryndza, oscypek i wiele innych znajdziesz w asortymencie sklepu Schronisko Smaków – zrób zakupy i eksperymentuj w kuchni do woli! PRZEJDŹ DO SKLEPU
Autorka przepisu: Iza Daniel