Sprawdzone przepisy na skrzydełka z grilla
Skrzydełka z grilla to danie, które cieszy się ogromną popularnością na letnich przyjęciach, piknikach i spotkaniach towarzyskich. Ich przygotowanie jest proste, a smak zawsze zachwyca gości, również tych najmłodszych. Ogromną zaletą skrzydełek na grilla jest to, że umożliwiają kulinarne eksperymenty i przygotowanie ich na ruszcie w różnorodny sposób, zarówno na ostro, jak i łagodnie czy słodko kwaśnie. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na grillowane skrzydełka z kurczaka.
Porady dotyczące grillowania skrzydełek
Marynowanie
Pamiętaj, że skrzydełka warto marynować co najmniej 2 godziny, a najlepiej, żeby leżały a naczyniu posmarowane marynatą przez całą noc. Na grillu możesz przygotować je w dowolnym smaku, zarówno w wersji bardzo ostrej, jak i takiej odpowiedniej dla dzieci. Zamiast ostrej papryki warto używać zamiennie pieprz cayenne, by wydobyć z mięsa jeszcze więcej aromatu.
Temperatura
Grillowanie w średniej temperaturze pozwala na równomierne wypieczenie skrzydełek bez przypalania. Mięso będzie upieczone, ale soczyste i miękkie.
Obracanie
Regularne obracanie skrzydełek podczas grillowania zapewnia równomierne przypieczenie ze wszystkich stron. Używaj do tego odpowiednich szczypiec, a przed położeniem upewnij się, że grill jest dobrze wyczyszczony.
Sos do smarowania
W trakcie grillowania warto co jakiś czas smarować skrzydełka pozostałą marynatą, co dodatkowo wzbogaci smak mięsa.
Skrzydełka z grilla w klasycznej marynacie BBQ
Marynaty do mięs przesądzają o ich końcowym smaku i dają nam ogromne pole do popisu. Chrupiące skrzydełka możemy co tydzień przygotować w inny sposób, wykorzystując bazowe produkty do marynat i mieszanki przypraw z bogatej oferty spiżarni online Schronisko Bukowina. Soczyste skrzydełka z grilla przygotujesz bazując na dobrej jakościowo oliwie z oliwek (wejdź i sprawdź naszą ofertę), do tego warto mieć zawsze pod ręką naturalny miód i sos sojowy. W ofercie Schroniska znajdziesz różnorodne naturalne miody, dzięki którym kurczak z grilla będzie zawsze smakować fantastycznie. Do tego przepisu polecamy także ocet jabłkowy np. włoski Carandini oraz naszą firmową ostrą musztardę.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszaj ketchup, brązowy cukier, ocet jabłkowy, sos Worcestershire, musztardę i czosnek oraz przyprawy.
- Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem i połącz z marynatą. Skrzydełka z kurczaka z grilla wprost rozpływają się w ustach, jeśli dasz im czas na przeniknięcie smaków. Należy marynować skrzydełka minimum 2 godziny, a pełnię smaku i soczystość osiągniemy, gdy odłożymy je do lodówki na całą noc.
- Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury. Skrzydełka grilluj przez około 20-25 minut, obracając co jakiś czas i smarując pozostałą marynatą, by mogła się ona skarmelizować.
- Skrzydełka będą wyśmienite, gdy skórka będzie rumiana.
Skrzydełka z grilla w marynacie miodowo - musztardowej
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Zarówno miód, jaki musztardę, oliwę i przyprawy znajdziesz w naszej stałej ofercie w sklepie online Schronisko Bukowina.
- Skrzydełka umyj i osusz. Dodaj je do marynaty, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj skrzydełka przez około 20-25 minut, obracając co jakiś czas, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawaj skrzydełka z ulubionymi dodatkami, na przykład surówką z białej kapusty typu coleslaw. Do drobiu możesz przyrządzić także sałatkę grecką.
Pikantne skrzydełka z grilla w stylu azjatyckim
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru, tartego
- 1 łyżka pasty chili (np. Włoska papryczka peperoncino w oliwie - Delizie di Calabria)
- Sok z jednej limonki
- 1 łyżka sezamu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, miód, czosnek, imbir, pastę chili i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
- Skrzydełka umyj, osusz i dodaj do marynaty. Dobrze wymieszaj i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Grilluj skrzydełka przez 20-25 minut, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze wypieczone.
- Przed podaniem posyp skrzydełka sezamem. Możesz je podać z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka.
Skrzydełka z grilla to danie, które zawsze robi furorę na przyjęciach. Wystarczy odpowiednia marynata, trochę cierpliwości i dobry grill, aby przygotować coś, co zachwyci wszystkich gości. Smacznego grillowania!