window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Roladki ze schabu z boczkiem

Roladki ze schabu z boczkiem

Góralskie klimaty to przede wszystkim sery, placki i duże ilości mięsa. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy roladki ze schabu w stylu góralskim z boczkiem i suszoną śliwką. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego wygląd jest zjawiskowy. Chcesz się przekonać? Gotuj razem ze mną! 

Góralskie klimaty to przede wszystkim sery, placki i duże ilości mięsa. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy roladki ze schabu w stylu góralskim z boczkiem i suszoną śliwką. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego wygląd jest zjawiskowy. Chcesz się przekonać? Gotuj razem ze mną! 

Schab z boczkiem – zróbmy to razem!

Znalazłeś się na tej stronie, aby spróbować swoich sił w kuchni. Przepisy kuchni góralskiej są bardzo smaczne i niekiedy mogą być mniej lub bardziej czasochłonne. Schab po góralsku z boczkiem to potrawa, która z pewnością zasmakuje wielbicielom kuchni prosto z polskich gór. Przygotowałam duszone roladki z boczkiem, które sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Zapewniam Cię, że razem ze mną uda Ci się zrobić smakowitą potrawę. Potrzebny do tego będzie boczek, schab, śliwki suszone, odrobina oleju i przyprawy. Dodatki wybierz takie jakie lubisz, np. ziemniaki, kaszę pęczak z grzybami i kiszoną kapustę lub ogórki. Schab z boczkiem z naszego przepisu jest duszony, ale może również w pewnym stopniu być zapiekany. Potrawa jest bardzo soczysta, delikatna i jednocześnie krucha. Po kilku godzinach gotowania śliwki znajdujące się w mięsie bardzo ładnie się rozpadną i idealnie zaznaczą słodko-słony smak potrawy. Nie czekajmy zatem na nic - do roboty!

Składniki dla 4 osób:

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 1-2 cm kotlety, doprawić z każdej strony solą i pieprzem.

2. Za pomocą tłuczka rozbić kotlety z mięsa na cieńsze kawałki.

3. Na środku rozbitego kawałka mięsa ułożyć suszone śliwki, po 2 - 3 sztuki na jeden kawałek.

4. Mięso zwinąć w ciasny rulon tak, aby nie wypadły ze środka suszone śliwki.

5. Boczek pokroić w jak najdłuższe pasy i owinąć nimi zrolowane kawałki mięsa. Jeżeli boczek jest krótki to trzeba ukroić 2 kawałki i owinąć po połowie roladki z mięsa. Można wbić wykałaczkę, aby boczek się nie rozwinął.

6. Na patelni rozgrzać olej i gdy będzie już odpowiednio nagrzany ułożyć w nim roladki ze schabu z boczkiem. Smażyć z każdej strony po 5 minut bez przewracania na zmianę.

7. Po usmażeniu schabu z każdej strony należy wlać wrzątek tak, aby do połowy przykrył roladki. Do wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę papryki suszonej i sól z pieprzem.

8. Całość dusić na najmniejszym ogniu, pod przykryciem przez minimum godzinę, a najlepiej dwie godziny. W między czasie obracać kawałki mięsa raz na jedną, a raz na drugą stronę. Gdy woda odparuje można po 30 min i po 1 godzinie dolać wrzątku do uzyskania początkowej ilości wody.

9. Po 2 godzinach gotowania odlać jedną chochlę sosu ze schabu do kubka, dolać 3 łyżki zimnej wody, łyżkę mąki i łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszać i stopniowo wlewać do duszącego się mięsa, wymieszać i poczekać aż sos zgęstnieje. Można w tym momencie zwiększyć ogień pod patelnią, ale trzeba przy tym pilnować sos.

10. Roladki ze schabu podawaj z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą bądź ryżem. Nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw, np. świeżych i kiszonych ogórków, zasmażanych buraczków lub surówki z pomidorów, cebuli i śmietany

Podsumowanie

Schab to element mięsa wieprzowego, które ma bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni. Nie warto ograniczać się jedynie do schabowych. Wypróbuj kilka przepisów na naprawdę zaskakujący schab. Idealnie do tego nada się schab w sosie własnym, zapiekany w całości i podawany z sosem grzybowym albo tak jak tutaj w postaci roladek ze schabu z boczkiem i suszonymi śliwkami. Koniecznie sprawdź jak przyjemne jest przygotowanie takiej potrawy. Pracy nie ma przy tym dużo, a efekt końcowy jest zaskakujący. W trakcie 1-2 godzin duszenia mięsa zapach będzie pięknie roznosił się po całym mieszkaniu, a Ty razem z rodziną będziesz mógł oczekiwać na pyszny obiad w spokoju, a nie stojąc ciągle przy garnkach.

 

 

 

 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Przekąski i przystawki na grilla, które przygotujesz szybko i pysznie!
    Przekąski i przystawki na grilla, które przygotujesz szybko i pysznie!
    Na zewnątrz już coraz cieplej, a więc warto pomyśleć o zrobieniu grilla. Sezon grillowy już tak naprawdę trwa od jakiegoś czasu, więc jeżeli masz taką możliwość to zapraszam po kilka inspiracji! W dzisiejszym artykule znajdzie się coś zarówno dla miłośnika mięsa, jak i osób, które rezygnują z niego w swojej codziennej diecie.
    Czytaj więcej
  2. Pierogi z bryndzą i ziemniakami
    Pierogi z bryndzą i ziemniakami

    Kiedy zapytasz obcokrajowca z czym najbardziej mu się kojarzy kuchnia polska to w większości przypadków usłyszysz, że z pierogami. Nic dziwnego, nasze pierogi są przepyszne i można spotkać je w różnych postaciach, z przeróżnymi, doskonałymi dodatkami. W przypadku kuchni Podhala trudno nie wspomnieć o pierogach po góralsku z bryndzą. Z tego względu zapraszam Cię do wypróbowania naszego przepisu.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});