Pizza z patelni? Z tymi składnikami, czemu nie!
Włoska pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a jej różnorodność smaków i sposobów przygotowania sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle prostych i szybkich sposobów na przygotowanie pizzy, jest pizza z patelni. To dobre rozwiązanie dla tych fanów włoskiej pizzy, którzy nie mają piekarnika lub chcą szybko zaspokoić ochotę na to pyszne włoskie danie. W tym artykule przedstawimy przepis na domową pizzę z patelni, który z pewnością zachwyci podniebienie każdego obżarciucha.
Szybka pizza na patelni idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację
Pizza z patelni to nie tylko szybki sposób na przygotowanie pysznego dania włoskiej kuchni, ale również świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy pieczonej w piekarniku. Oto, dlaczego warto spróbować tej metody oraz jak przygotować idealną pizzę z patelni. Pizza z patelni stała się popularna z kilku powodów. Przede wszystkim jest to sposób na szybkie i łatwe przygotowanie pizzy bez konieczności rozgrzewania piekarnika, co jest szczególnie wygodne w gorące dni lub w sytuacjach, gdy czas jest ograniczony. Ponadto, metoda ta pozwala uzyskać chrupiące ciasto dzięki bezpośredniemu kontaktowi z gorącą powierzchnią patelni. Tę wersję pizzy możesz przygotować na szybki obiad lub serwować, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię znajomi.
Najlepsze składniki do domowej pizzy na patelni
Dobry przepis na pizzę z patelni powinien uwzględniać wysokiej jakości produkty. Sprowadzane prosto z Włoch oryginalne produkty do pizzy włoskiej znajdziesz w bogatej ofercie spiżarni online Schronisko Bukowina. Taki rodzaj placka może być równie smaczny, jeśli użyjesz pełnych smaku pomidorów w puszce San Marzano oraz prawdziwego włoskiego sera. Pizzę możecie zrobić z tym, co sami lubicie najbardziej. W domu zawsze warto mieć dostępne w Schronisku Bukowina włoską mąkę na pizzę oraz wędliny i sery na pizzę prosto ze słonecznej Italii - pizza z mozzarellą i pikantnym salami Spianata Piccante to prawdziwy comfort food nawet w najgorsze dni.
Dla wyjątkowo zabieganych - gotowe spody w stylu neapolitańskim
Udało się nam znaleźć perfekcyjną recepturę na gotowe spody do pizzy. Możesz skorzystać z nich, gdy czas naprawdę nagli. Wyprodukowane przez nas ciasto jest ręcznie wyrabiane, ma czas na długie i spokojne wyrastanie i charakterystyczne dla Neapolu wysokie brzegi oraz pęcherzyki. W ofercie Schroniska Bukowina znajdziesz także innowacyjny produkt dla osób na diecie keto. Nasz świeży, jednodniowy spód do pizzy keto charakteryzuje się drastycznie zredukowaną ilością węglowodanów, eliminując mąkę łubinową i grochową, które często wprowadzają niechciany posmak.
Przepis na szybką pizzę z patelni
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej - najlepiej typ 00
- łyżka oliwy z oliwek
- 170 ml ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Składniki na sos do pizzy (lub wybierz gotowy sos do pizzy - zrobiony zgodnie z włoską recepturą)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
Dodatki do pizzy:
- 200 g pieczarek
- 250 g mozzarelli
- 60 g plasterków salami lub dojrzewającej szynki
- polowa czerwonej cebuli
- kapary lub oliwki
Przepis krok po kroku
W misce umieść razem składniki na ciasto, a następnie zacznij je wyrabiać. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto na pizzę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W wolnej chwili zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego - w miseczce wymieszaj koncentrat, passatę, czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż je do momentu zarumienienia na patelni. Mozzarellę pokrój na cienkie plastry, przygotuj ulubione składniki na włoską pizzę.
Idealne ciasto na pizzę jest mięciutkie, puszyste i lekko klejące się do rąk. Jeśli chcesz zrobić pizzę dobrej jakości, zawsze zwracaj uwagę na używane w niej składniki. Na stolnicę wsypujemy mąkę i zaczynamy rozciągać przygotowany kawałek ciasta. W tym czasie należy rozgrzać dużą patelnię z pokrywką. Gdy patelnia będzie gotowa spryskaj ją oliwą, wyłóż na nią drożdżowe ciasto. Smażymy na małym ogniu, z każdej ze stron przez około 5 minut, a następnie na wierzch ciasta dajemy sos oraz przygotowane przez nas dodatki. Całość zostaw na patelni pod przykryciem jeszcze przez 10 minut, aż ser się rozpuści i gotowe. Zamiast ketchupu czy sosu czosnkowego, pizzę polej naszą smakową oliwą z bazylią lub chili.
Szybka pizza to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy z piekarnika. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten przepis to świetna baza do eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem możesz cieszyć się inną wersją swojej ulubionej pizzy. Smacznego!
Sprawdź również nasze gotowe zestawy do pizzy: