Pizza z patelni? Z tymi składnikami, czemu nie!

Pizza z patelni? Z tymi składnikami, czemu nie!

Włoska pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a jej różnorodność smaków i sposobów przygotowania sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle prostych i szybkich sposobów na przygotowanie pizzy, jest pizza z patelni. To dobre rozwiązanie dla tych fanów włoskiej pizzy, którzy nie mają piekarnika lub chcą szybko zaspokoić ochotę na to pyszne włoskie danie. W tym artykule przedstawimy przepis na domową pizzę z patelni, który z pewnością zachwyci podniebienie każdego obżarciucha.

Szybka pizza na patelni idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację 

Pizza z patelni to nie tylko szybki sposób na przygotowanie pysznego dania włoskiej kuchni, ale również świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy pieczonej w piekarniku. Oto, dlaczego warto spróbować tej metody oraz jak przygotować idealną pizzę z patelni. Pizza z patelni stała się popularna z kilku powodów. Przede wszystkim jest to sposób na szybkie i łatwe przygotowanie pizzy bez konieczności rozgrzewania piekarnika, co jest szczególnie wygodne w gorące dni lub w sytuacjach, gdy czas jest ograniczony. Ponadto, metoda ta pozwala uzyskać chrupiące ciasto dzięki bezpośredniemu kontaktowi z gorącą powierzchnią patelni. Tę wersję pizzy możesz przygotować na szybki obiad lub serwować, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię znajomi. 

Najlepsze składniki do domowej pizzy na patelni

Dobry przepis na pizzę z patelni powinien uwzględniać wysokiej jakości produkty. Sprowadzane prosto z Włoch oryginalne produkty do pizzy włoskiej znajdziesz w bogatej ofercie spiżarni online Schronisko Bukowina. Taki rodzaj placka może być równie smaczny, jeśli użyjesz pełnych smaku pomidorów w puszce San Marzano oraz prawdziwego włoskiego sera. Pizzę możecie zrobić z tym, co sami lubicie najbardziej. W domu zawsze warto mieć dostępne w Schronisku Bukowina włoską mąkę na pizzę oraz wędliny i sery na pizzę prosto ze słonecznej Italii - pizza z mozzarellą i pikantnym salami Spianata Piccante to prawdziwy comfort food nawet w najgorsze dni. 

Dla wyjątkowo zabieganych - gotowe spody w stylu neapolitańskim 

Udało się nam znaleźć perfekcyjną recepturę na gotowe spody do pizzy. Możesz skorzystać z nich, gdy czas naprawdę nagli. Wyprodukowane przez nas ciasto jest ręcznie wyrabiane, ma czas na długie i spokojne wyrastanie i charakterystyczne dla Neapolu wysokie brzegi oraz pęcherzyki. W ofercie Schroniska Bukowina znajdziesz także innowacyjny produkt dla osób na diecie keto. Nasz świeży, jednodniowy spód do pizzy keto charakteryzuje się drastycznie zredukowaną ilością węglowodanów, eliminując mąkę łubinową i grochową, które często wprowadzają niechciany posmak.

Gotowy spód do pizzy
9 punktów
9,49 zł
250 g
Spód ketogeniczny do pizzy 190 g
17 punktów
17,09 zł
190 g
Gotowy spód do Pinsy 240 g
10 punktów
10,19 zł
240 g

Przepis na szybką pizzę z patelni

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej - najlepiej typ 00
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 170 ml ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Składniki na sos do pizzy (lub wybierz gotowy sos do pizzy - zrobiony zgodnie z włoską recepturą)

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego 
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich 

Dodatki do pizzy:

  • 200 g pieczarek
  • 250 g mozzarelli
  • 60 g plasterków salami lub dojrzewającej szynki 
  • polowa czerwonej cebuli
  • kapary lub oliwki 

Przepis krok po kroku

W misce umieść razem składniki na ciasto, a następnie zacznij je wyrabiać. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto na pizzę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W wolnej chwili zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego - w miseczce wymieszaj koncentrat, passatę, czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż je do momentu zarumienienia na patelni. Mozzarellę pokrój na cienkie plastry, przygotuj ulubione składniki na włoską pizzę. 

Idealne ciasto na pizzę jest mięciutkie, puszyste i lekko klejące się do rąk. Jeśli chcesz zrobić pizzę dobrej jakości, zawsze zwracaj uwagę na używane w niej składniki. Na stolnicę wsypujemy mąkę i zaczynamy rozciągać przygotowany kawałek ciasta. W tym czasie należy rozgrzać dużą patelnię z pokrywką. Gdy patelnia będzie gotowa spryskaj ją oliwą, wyłóż na nią drożdżowe ciasto. Smażymy na małym ogniu, z każdej ze stron przez około 5 minut, a następnie na wierzch ciasta dajemy sos oraz przygotowane przez nas dodatki. Całość zostaw na patelni pod przykryciem jeszcze przez 10 minut, aż ser się rozpuści i gotowe. Zamiast ketchupu czy sosu czosnkowego, pizzę polej naszą smakową oliwą z bazylią lub chili. 

Szybka pizza to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy z piekarnika. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten przepis to świetna baza do eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem możesz cieszyć się inną wersją swojej ulubionej pizzy. Smacznego!

Sprawdź również nasze gotowe zestawy do pizzy:

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Keto pizza - jak zrobić pizzę na dietę ketogeniczną?
    Keto pizza - jak zrobić pizzę na dietę ketogeniczną?

    Marzysz o pysznej pizzy, ale boisz się, że źle wpłynie na Twoją dietę niskowęglowodanową? Nie martw się! Keto pizza to przysmak, który z pewnością Ci nie zaszkodzi. Dzięki prostym składnikom i kreatywności możesz cieszyć się ulubionym daniem bez obaw o przekroczenie limitu węglowodanów netto. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszną serową pizzę bez mąki, która wpisze się idealnie w ramy diety ketogenicznej.

    Czytaj więcej
  2. Przepyszna pizza bezglutenowa: przepis, jak zrobić ciasto bez glutenu?
    Przepyszna pizza bezglutenowa: przepis, jak zrobić ciasto bez glutenu?

    Dieta bezglutenowa ma na celu wyeliminowanie białka, jakim jest gluten. Stosują ją osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię. Białko to naturalnie występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, ale dodaje się go także do wielu innych produktów, na przykład płatków, parówek czy jogurtów, dlatego szczególnie ostrożnie należy czytać opakowania i składy. Osoby unikające glutenu naturalnie chciałyby jeść powszechnie lubiane dania, jak pizzę. Jak zrobić ją w wersji bezglutenowej?

    Czytaj więcej
  3. Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?
    Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?

    Uwielbiasz pizzę, ale ciągle brakuje Ci czasu, aby ją przygotować? Szukasz prostego i szybkiego przepisu na wyśmienite włoskie smaki w zaciszu swojej kuchni? Dobrze się składa, bo w tym artykule blogowym podzielimy się z Tobą naszym niezawodnym sposobem na przygotowanie pysznej pizzy w mgnieniu oka! 

    Zapomnij o długim oczekiwaniu na dostawę z restauracji. Razem z nami zapewnisz sobie idealne cienkie i chrupiące ciasto, aromatyczną pomidorową bazę i obłędne kombinacje ulubionych dodatków - wszystko to w kilku prostych krokach.

    Czytaj więcej