Kawa z kardamonem - czy pomaga schudnąć? Jak ją pić?
Koneserzy kawy cenią ją za wyjątkowy aromat i prawdziwą głębię smaku. Ten unikalny napój można jednak jeszcze bardziej urozmaicić, dodając do niego różne przyprawy, które nie tylko nadadzą mu charakteru, ale także wzbogacą go o cenne właściwości prozdrowotne. Chcesz przyspieszyć swój metabolizm i usprawnić trawienie? Aby Twój poranek był jeszcze lepszy niż zwykle, sięgnij po aromatyczną kawę z dodatkiem kardamonu!
Na skróty:
- kardamon - magiczna przyprawa o cennych właściwościach
- zatroszcz się o swoje zdrowie pijąc aromatyczną kawę z dodatkiem kardamonu
- sięgnij po włoskie kawy dostępne w naszym sklepie online Schronisko Bukowina i stwórz wyjątkowe połączenie smaku i aromatu z korzenną przyprawą
Kardamon – azjatycka królowa przypraw
Kardamon malabarski (zielony) to niezwykle wartościowa przyprawa, która od dawien dawna wykorzystywana była w kuchni. Nie tylko nadaje potrawom doskonałego smaku, ale również słynie ze swoich właściwości leczniczych. Kardamon znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie wykorzystywano go jako dodatek do perfum, z kolei w Chinach stosowany był przy problemach z układem trawiennym. Obecnie najczęściej uprawiany jest w tropikalnych rejonach Indii, Chin, Indonezji oraz Cejlonu, czy Tanzanii.
Jak wygląda kardamon? Jego owoce przypominają trójkomorowe żółtawe torebki wypełnione nasionami. To właśnie te ziarna określane są mianem korzennej, wyrazistej przyprawy. Kardamon w większości sklepów możemy kupić w postaci mielonej, łuskanych ziaren, czy całych strąków.
Kardamon to przyprawa, która zaraz po szafranie i wanilii, uważana jest za jedną z najdroższych na świecie! Cena za kilogram wynosi około 300 zł!
Kawa z kardamonem – właściwości
Kto powiedział, że kawa musi być tylko z mlekiem i cukrem? Nic nie stawia na nogi tak dobrze jak połączenie aromatycznej kawy z kardamonem! Dlaczego warto ją pić? Okazuje się, że ta azjatycka przyprawa to doskonałe remedium na wiele dolegliwości. Kardamon w połączeniu z kawą nie tylko wykazuje działanie pobudzające, ale również przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie, świetnie wspomaga odchudzanie.
Z racji tego, że zalicza się on do roślin z rodziny imbirowatych, ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, stąd też świetnie sprawdza się jako dodatek do napojów. Kardamon szczególnie warto stosować w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy narażeni na wiele infekcji. Pomoże złagodzić kaszel oraz wzmocni odporność, przyczyniając się tym samym do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Śmiało mogą po niego sięgać osoby mające problemy trawienne, ponieważ kardamon dobrze działa na wzdęcia, nudności i zgagę, a do tego ma działanie rozkurczowe.
Okazuje się, że dodanie kardamonu do kawy to nie tylko świetne połączenie smaku i aromatu, ale także doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Kawa i kardamon mają bowiem działanie moczopędne.
To jednak nie koniec dobrych informacji! Picie kawy z tą korzenną przyprawą zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy oraz chorób serca, a wszystko to za sprawą sporej ilości antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki.
Pomimo wielu zalet, po kardamon nie powinny sięgać osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jak smakuje kawa z kardamonem?
Jako dodatek do kawy, najlepiej sprawdza się zielony kardamon, wyróżniający się wyrazistym kwiatowym zapachem i smakiem, który bez dwóch zdań nada wyjątkowego charakteru naszemu napojowi. Aby wzbogacić napar, warto dodać do niego proszek kardamonowy z zielonych strąków kardamonu. Nie jest on tak aromatyczny, ale doskonale nadaje się na pierwszą przygodę ze smakowymi eksperymentami.
Kawa z kardamonem jest niezwykle aromatyczna, można wyczuć w niej cytrusowe nuty i lekko pikantny, korzenny, a zarazem słodki smak. Pamiętajmy jednak, że wybór odpowiednich ziaren kawy ma spore znaczenie, jeśli chodzi o walory smakowe pobudzającego naparu z dodatkiem azjatyckiej przyprawy. W tym celu warto wykorzystać kawy ciemno i średnio palone, które w czasie obróbki termicznej tracą część swojego intensywnego aromatu, ale jednocześnie nabierają głębszego i bardziej wyrazistego smaku. W rezultacie po zaparzeniu takiej kawy wyłaniają się charakterystyczne nuty, takie jak czekoladowe, migdałowe oraz karmelowe, które doskonale komponują się z dodatkiem przypraw, takich jak kardamon.
Jeśli chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem kofeinowego napoju z dodatkiem kardamonu, zajrzyj do naszego sklepu online Schronisko Bukowina, gdzie czekają na Ciebie doskonałe, włoskie kawy importowane bezpośrednio z Włoch.
Przepis na kawę z kardamonem
Nic nie smakuje tak dobrze, jak świeżo zaparzona kawa ze szczyptą zmielonego kardamonu. Taki napar nie tylko porządnie pobudzi, ale i rozgrzeje. Szczególnie idealnie sprawdzi się w jesienne dni. Przygotowanie kawy z kardamonem to niezwykle proste zadanie. Jesteś ciekaw, jak przyrządzić ten popularny napój?
Kawę z kardamonem można przygotować na dwa sposoby - za pomocą tygielka lub domowej kawiarki - wtedy kawę mieszamy z kardamonem przed jej zaparzeniem, albo - za pomocą ekspresu kapsułkowego. W tym przypadku dodajemy kardamon już po przyrządzeniu kawy. Smak kawy można wzbogacić innymi przyprawami np. cynamonem, czy bitą śmietaną.