kawa-wlasciwosci

Kawa – właściwości. Poznaj fakty i mity!

Dobrze zaparzony, aromatyczny napar budzi o poranku i dodaje energii po południu. Chociaż kawa słynie przede wszystkim z dużej zawartości kofeiny, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Poznaj je, a kolejną filiżankę małej czarnej wypijesz nie tylko w celu pobudzenia.

Dobrze zaparzony, aromatyczny napar budzi o poranku i dodaje energii po południu. Chociaż kawa słynie przede wszystkim z dużej zawartości kofeiny, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Poznaj je, a kolejną filiżankę małej czarnej wypijesz nie tylko w celu pobudzenia.

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Kawa – właściwości i wartości odżywcze

3. Działanie kawy – czy kawa jest zdrowa?

4. Jaka kawa jest najlepsza?

5. Odkryj dobroczynne właściwości kawy!

Czy wiesz, że…?

Po przygotowaniu kawa ma ciemny, czarnobrązowy kolor, jednak na drzewie kawowca doszukasz się czerwonych owoców. To w ich wnętrzu znajdują się ziarna pełne kofeiny. Wydobyte pestki brązowieją w trakcie suszenia. W czołówce państw, które produkują kawę, znajduje się Brazylia, Kolumbia i Wietnam.

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy lub pijesz ją w ciągu dnia? Ponad 60% Polaków deklaruje, że regularnie sięga po kofeinowy napar. Z niedawnych wyliczeń wynika, że statystyczny mieszkaniec naszego kraju wypija ponad 90 litrów kawy rocznie. To wcale nie jest światowy rekord. Znacznie więcej ziaren zużywają Francuzi, Niemcy czy Amerykanie.

Co prawda czas parzenia i temperatura wody ma wpływ na smak kawy, jednak  w dużej mierze zależy on od warunków uprawy drzew - strefy klimatycznej, wysokości, na której rosną oraz ilości cienia czy opadów. Arabica i Robusta to dwa najpopularniejsze gatunki ziaren. Jaka kawa jest najlepsza? Ta, która najbardziej Ci smakuje! Arabica uchodzi za łagodniejszą. Jej posmak pozostaje na języku. Robusta natomiast ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty aromat oraz gorzki posmak.

Kawa zakorzeniła się w naszej kulturze. Świetnie sprawdza się jako pretekst do spotkania czy biurowej pogawędki. Jak się pewnie domyślasz, nie w każdym miejscu na ziemi pije się ją tak samo. I nie chodzi tu o wybór między małą czarną a naparem zabielanym mlekiem. Niektórzy dodają do niej odrobinę soli, ziarna pieprzu czy kardamon. Częstym dodatkiem do kawy jest też czekolada.

biala-kawa-wlasciwosci

Kawa – właściwości i wartości odżywcze

Filiżanka czarnego naparu daje organizmowi znacznie więcej, niż tylko zastrzyk energii. Zawarta w brązowych ziarnach kofeina ma liczne właściwości lecznicze. Jest wykorzystywana w preparatach przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest także źródłem antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo. Picie zaparzonych ziaren poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, a z jej cennych właściwości skorzysta także Twoja wątroba.

Aromatyczna kawa sprawdza się w profilaktyce niektórych chorób. Naukowcy podają, że jej regularnie picie zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona, Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Badania pokazują pozytywny wpływ kofeiny podczas leczenia alergii. Zalety picia kawy dostrzegą również osoby chorujące na astmę - obniża ona częstotliwość i siłę ataków duszności.

Jesteś osobą aktywną? Nie rezygnuj z filiżanki małej czarnej! Większa wytrzymałość podczas treningu, mniejsze wyczerpanie czy mniej odczuwalny ból w mięśniach (tzw. zakwasy) to kolejne zalety picia kawy. Sięgaj po nią regularnie, a schudniesz. Kofeina przyspiesza metabolizm, co pomaga spalić tkankę tłuszczową. Często wykorzystuje się ją do produkcji suplementów diety wspomagających właśnie odchudzanie. Oczywiście największe efekty osiągniesz, pijąc małą czarną bez cukru, śmietanki czy słodkiego syropu, które mocno podnoszą kaloryczność napoju. Same ziarna mają znikomą ilość kalorii.

Sprzymierzeńcem mózgu są nie tylko orzechy czy ryby, ale również kawa! Właściwości naparu pozytywnie wpływają na Twoje zdolności intelektualne. Kofeina wzmacnia koncentrację, przyspiesza czas reakcji oraz wspomaga logiczne myślenie. Kubek kawy pomoże Ci zredukować stres i podniesie poziom substancji wpływających na dobry nastrój - dopaminy oraz serotoniny.

Tak pozytywnie wpływające na organizm działanie kawy to nie tylko zasługa zawartej w niej kofeiny. W małych ziarenkach znajdziesz takie minerały jak sód, potas czy wapń. Pewnie nieraz spotkałeś się ze stwierdzeniem, że ten aromatyczny napar wypłukuje magnez. Zdaniem naukowców nie jest to do końca prawda. Chociaż kofeina wytrąca niewielką ilość magnezu z organizmu, każda filiżanka również go dostarcza. I to więcej, niż go wypłukuje. Nie należy jednak traktować kawy jako głównego źródła tego minerału.

ziarna-kawy-wlasciwosci

Działanie kawy – czy kawa jest zdrowa?

Lista prozdrowotnych właściwości kawy jest długa, jednak poszczególne punkty nie mogą być usprawiedliwieniem do jej nadużywania. W końcu bardzo często sięgamy po kubek aromatycznego napoju rano, zaraz po przebudzeniu i jeszcze kilka razy po południu, aby dodać sobie energii. Musisz pamiętać, że kawa ma też tę „ciemniejszą stronę”. Kofeina uzależnia, zwiększa objawy refluksu i łatwo przebarwia szkliwo. Działanie kawy ogranicza wchłanianie niektórych substancji, w tym żelaza. Dodatkowo nie zaleca się łączenia jej z niektórymi lekami.

Czy kawa jest zdrowa? Tak, jeśli jest spożywana w odpowiednich ilościach. Przyjmuje się, że dorosła osoba może przyjąć w ciągu doby około 400 mg kofeiny. Wypicie 2 lub 3 kaw, w zależności od wielkości filiżanek, nie będzie szkodliwe. Warto kontrolować ilość wypijanego naparu, jak i czas, w którym po niego sięgasz. Zaleca się picie kawy w kilkugodzinnych odstępach. Nadmiaru kofeiny może wywołać niepożądaną reakcję organizmu. O tym, aby nie pić zbyt dużo kawy, powinny też pamiętać kobiety w ciąży.

filizanka-kawa-wlasciwosci

Jaka kawa jest najlepsza?

„Fusiasta”, z ekspresu, parzona metodami alternatywnymi lub rozpuszczalna - sposobów na wypełnienie kubka aromatycznym, czarnym naparem jest naprawdę wiele. Jeśli chcesz poczuć wyjątkowo intensywny smak napoju, wybieraj kawę w ziarnach i miel ją bezpośrednio przed zalaniem gorącą wodą. Odpowiednia metoda parzenia pozwoli Ci wydobyć ciekawe aromaty i smaki. W czym przygotowywać kawę? Najlepiej w ekspresie lub kawiarce. Staraj się unikać produktów w formie 2w1 lub 3w1. Jak wybrać dobrą kawę?

Oczywiście smak to kwestia gustu. Jedni lubią intensywną i lekko kwaśną kawę, drugich zadowoli delikatny, kremowy posmak. Szukając ziaren, zwróć uwagę na kilka informacji, które pomogą Ci przewidzieć, jaki napar wypijesz. Przede wszystkim istotne jest pochodzenie kawy. Inny smak ma ta rosnąca w Ameryce Środkowej, Południowej czy Azji. Równie ważny jest skład wewnątrz opakowania. Arabica ma delikatny smak i nie jest za bardzo kwaśna. Jeśli lubisz gorzkie napary, lepszym wyborem będzie dla Ciebie rosnąca w ostrzejszym klimacie Robusta. Ten rodzaj kawy zawiera także więcej kofeiny.

Stopień palenia ziaren to kolejna istotna cecha małej czarnej. Do wyboru masz tę jasną, średnią i mocną. Kawa palona z umiarem jest bardzo delikatna. Wyczujesz w niej owocową nutę. Najciemniejsze ziarna mają z kolei dużo goryczy. Dodatkowo na smak ma wpływ jakość kawy, sposób jej przechowywania oraz palarnia, z której pochodzi.

Dobrej jakości kawę, która nie tylko doda Ci energii, ale też zachwyci smakiem, znajdziesz w Schronisku Bukowina. Duży wybór asortymentu pozwoli Ci łatwo znaleźć aromatyczne ziarna, pasujące do Twojego gustu i kubków smakowych. Które kawy warto spróbować?

Italian Espresso – Włosi znani są nie tylko z doskonałej kuchni, ale też picia dobrej kawy. Chcesz zwiększyć siłę doznań i poczuć się we własnym domu niczym w kawiarni ze słonecznej Italii? Spróbuj naparu z ziaren Italian Espresso. W opakowaniu znajdziesz tylko Arabicę. Kawa to mieszanka ziaren uprawianych w trzech krajach: Brazylii, Etiopii i Kolumbii. Pijąc ją, poczujesz doskonały balans pomiędzy goryczą i kwaśnym posmakiem. Wyczujesz nuty karmelu, orzechów i czekolady. Italian Espresso będzie dobrą bazą do mlecznych wariantów - latte czy cappuccino.

Pellini Espresso Bar Vivace 82 -  W torebce tej kawy znajdziesz zmieszane ziarna Robusty (30%) i Arabiki (70%). Są one mocno wypalone i zawierają średnią dawkę kofeiny. Kawa ta doskonale Cię pobudzi. Jej smak pozbawiony jest kwaśnych nut. Po kilku łykach poczujesz jej orzechowy aromat. Kawa Pellini Espresso Bar Vivace 82 wypalana jest we Włoszech i ma formę ziarnistą. Zmiel ją i zaparz sobie doskonałe espresso lub podaj napój z ciepłym mlekiem.

Bezkofeinowa Lavazza Dek Intenso – Z powodów zdrowotnych nie możesz spożywać kofeiny? Nie rezygnuj ze smaku kawy! Aby wciąż delektować się jej doskonałym aromatem, wybierz bezkofeinową mieszankę zamkniętą w Lavazza Dek Intenso. W kubku czy filiżance szybko zmieni się w mocny, intensywny i doskonale pachnący napar. Ta włoska kawa będzie też świetnym wyborem do deserów. Tak doskonale wyczuwalny smak to zasługa mocno palonych ziaren, które w opakowaniu są już zmielone.

kawa-wlasciwosci-ziarna

Odkryj dobroczynne właściwości kawy!

Dobra kawa nie tylko dostarcza energii czy walorów smakowych, ale też wspomaga funkcjonowanie organizmu. Usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób, w tym cukrzycy typu 2. Uchodzi też za dobre źródło antyoksydantów i jest polecana sportowcom. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem w walce o niższą wagę.

Chcesz korzystać z dobroczynnych właściwości kawy? Pij ją w umiarze! Z uwagi na zawartość kofeiny zaleca się picie maksymalnie 2 lub 3 filiżanek ziarnistego naparu dziennie. Aby mieć pewność co do jakości kawy, kupuj ją w dobrym źródle. Jednym z nich jest Schronisko Bukowina. W ofercie znajdziesz duży wybór wyselekcjonowanych ziaren wypalanych we Włoszech. Rozkoszuj się ich aromatem!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Odkryj miód lipowy – właściwości tego produktu pozytywnie Cię zaskoczą!
    Odkryj miód lipowy – właściwości tego produktu pozytywnie Cię zaskoczą!

    Spadziowy, wrzosowy, a może wielokwiatowy? Na rynku znaleźć można szereg różnego rodzaju miodów o dobroczynnym działaniu – my tym razem polecamy ten lipowy! Czym charakteryzuje się to płynne złoto? Czy miód lipowy jest zdrowy? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej!

    Czytaj więcej
  2. Trufle. Co trzeba wiedzieć o tych cennych grzybach przed ich zakupem?
    Trufle. Co trzeba wiedzieć o tych cennych grzybach przed ich zakupem?

    Trufle określane są mianem produktu luksusowego. Są tak cenne, że często nazywa się je „czarnymi diamentami”. Chyba każdy o nich słyszał, ale niewiele osób miało okazję ich spróbować. Jak smakują trufle i z czym najlepiej je łączyć? Czy to faktycznie rarytas, na który mogą pozwolić sobie wyłącznie nieliczni? Odpowiadamy!

    Czytaj więcej
  3. Miód spadziowy – właściwości. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
    Miód spadziowy – właściwości. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

    Niepowtarzalny smak czy nieprzecenione właściwości prozdrowotne? A Ty z jakich powodów sięgasz po ulubiony rodzaj miodu? Niezależnie od przyczyny, przysmak wytwarzany przez pszczoły to bez wątpienia jeden z tych produktów, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety. Tym razem polecamy miód spadziowy – właściwości tego płynnego złota pozytywnie Cię zaskoczą!

    Czytaj więcej