Z czym podawać chorizo? Nasze inspiracje!

Z czym podawać chorizo? Nasze inspiracje!

Kiełbasa chorizo to produkt charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. W polskich sklepach stacjonarnych oraz on-line coraz łatwiej jest ją dostać. Z tego względu warto poeksperymentować z nią trochę w kuchni, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Chorizo różni się smakiem od innych kiełbas - ma mocny i charakterystyczny zapach. 

Kiełbasa chorizo to produkt charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. W polskich sklepach stacjonarnych oraz on-line coraz łatwiej jest ją dostać. Z tego względu warto poeksperymentować z nią trochę w kuchni, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Chorizo różni się smakiem od innych kiełbas - ma mocny i charakterystyczny zapach. Chcesz się dowiedzieć, z czym warto podawać chorizo? W takim razie zapoznaj się z naszym artykułem!

Spis treści:

1. Co to jest chorizo?

2. Kiełbasa chorizo – jak jeść, aby było smacznie?

3. Zero waste – jak wykorzystać chorizo?

4. Podsumowanie

Czy wiesz, że…?

Mimo, że większość z nas kojarzy nazwę chorizo z ostrzejszą kiełbasą to w hiszpańskim slangu chorizo oznacza również… złodzieja!

Co to jest chorizo?

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa – klasyk kuchni iberyjskiej. Można powiedzieć, że chorizo to dokładniej zbiorcza nazwa grupy wielu różnych hiszpańskich kiełbas. Cechą charakterystyczną i wyróżniajacą ją na tle innych kiełbas jest dodatek do mięsa papryki wędzonej i suszonej pimienton. Zastanawiasz się pewnie, z czego jest chorizo? Chorizo to kiełbasa robiona z mięsa wieprzowego, czyli świni. Poszczególne kiełbasy typu chorizo różnią się między sobą kilkoma cechami: wielkością, średnicą, pikantnością, stopniem zmielenia i sposobem przygotowania. W sklepach można dostać różne rodzaje kiełbasy chorizo. Może być podwędzane, surowe np. Chorizo Sarta czy Fresco, a także suszone jak Chorizo Iberico (najbardziej luksusowe), a także bardzo popularna, szeroka i grubo mielona Chorizo Vela. Kiełbasa chorizo przygotowywana jest tak jak inne wędliny robione z wieprzowiny. Chorizo rozróżnia się również tym, że w większości przypadków jest ona wędzona i suszona. Doprawienie jej pikantną papryką pimenton nadaje jej typowego smaku oraz czerwonego wyglądu.

Kiełbasa chorizo – jak jeść, aby było smacznie?

 

Chorizo to idealny wyrób mięsny dla osób, które uwielbiają zarówno prostotę jak i eksperymenty w kuchni. Kiełbasa chorizo sama w sobie ma ciekawy smak, a prawdziwi miłośnicy jedzą ją bez żadnych dodatków. W kuchni iberyjskiej i w hiszpańskich tapas - barach bardzo często można spotkać chorizo jako samodzielną przekąskę (czyli tapas) w towarzystwie innych przysmaków np. owoców morza. Chorizo ciekawie komponuje się ze wspomnianymi owocami morza, np. w tradycyjnej potrawie, którą powinien spróbować każdy kto odwiedza tamte rejony – paelle. Paella to potrawa przyrządzana ze smażonego ryżu z dodatkiem szafranu, do tego można dodać (poza wspomnianymi owocami morza i chorizo) również inne mięso, np. królika/drób i warzywa: groszek, fasolę, paprykę. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym była przygotowywana.

Poza tym chorizo to idealny dodatek do potrawki z warzyw z dodatkiem kiełbasy, czyli mówiąc wprost: do lecza. Chorizo będzie ciekawie smakowało podsmażone z makaronem w sosie pomidorowym, do którego można dorzucić również ciecierzycę. Chorizo nie jest popularne tylko w Hiszpanii i Portugalii, ale również w Meksyku gdzie z jego udziałem robi się popularne danie śniadaniowe. Jak zrobić chorizo po meksykańsku? Wystarczy podsmażyć kiełbaskę chorizo z jajkami w stylu typowej jajecznicy. Chorizo idealnie komponuje się z jajkami dlatego też polecam sprawdzić, jak zasmakuje Ci szakszuka z dodatkiem tego mięsa, cebulą, papryką i pomidorami. Jak mowa o jajkach to trudno nie wspomnieć o frittacie (frittata) zapiekanej z warzywami i chorizo.

Chorizo pasuje do każdego dania na słono. Możesz spróbować zrobić risotto, kaszotto, a także zapiekanki warzywne z dodatkiem tej ostrej kiełbasy. Chorizo nada się również jako składniki takich dań jak gulasz, queasadillas czy tradycyjna, hiszpańska tortilla de patatas z extra smakiem podkręconym chorizo. Chorizo nadaje się również na grilla lub jako główny dodatek mięsny do obiadu, nawet z ziemniakami i warzywami. Jeżeli wciąż zastanawiasz się z czym jeść chorizo to odpowiadam: ze wszystkim! No może poza owocami, ale i tak tylko niektórymi. Pasuje do niego nawet ananas.

Podsmażona kiełbasa chorizo bardzo często puszcza swój kolor zabarwiając resztę składników na czerwono, co może być pożądane lub nie. Pożądane dlatego, że kolor czerwony może fajnie podkręcić całą potrawę. Gorzej w sytuacji gdy chcemy tego uniknąć, w takim wypadku kiełbasę chorizo należałoby podsmażyć oddzielnie i dodać do głównej potrawy jak już będzie gotowe i podsmażone.

Zero waste – jak wykorzystać chorizo?

Uniwersalność kiełbasy chorizo to zbawienie i idealny składnik do wszystkiego co idzie w duchu zero waste. Chorizo podkręci każdą potrawę i samo w sobie jest bardzo smaczne. Tak jak wspomniałam wyżej, chorizo to idealne tapas, bardzo popularne w hiszpańskich restauracjach. Moja propozycja to kiełbaska chorizo podawana z deską różnych wędlin, serów i innych ciekawych dodatków czekających do wykorzystania już od jakiegoś czasu w lodówce. Jeżeli chcesz iść w stylu hiszpańskich klimatów to do takiej deski możesz również dorzucić wszelakie oliwki, kapary, owoce morza i marynowane papryczki czy inne warzywa (np. pomidory koktajlowe). Fajnym pomysłem w duchu zero waste jest również zapiekanka. Wystarczy kilka warzyw, najlepiej tych już trochę „zwiędniętych” jak np. cukinia, marchewka czy papryka, przesmażonych na oliwie z cebulką, czosnkiem i oliwą, a następnie wymieszanych z ziemniakami pokrojonymi w talarki. Całość wystarczy zalać masą jajeczną z dodatkiem sera i przesmażonego chorizo i siup do naczynia żaroodpornego. Potem tylko niecierpliwie czekać aż całość się upiecze. Chorizo nie ma szans się zmarnować. Dorzuć je do porannej jajecznicy na śniadanie, do kaszotta z warzywami na obiad lub na kanapki na kolację i po problemie. Smacznie i zero waste!

Podsumowanie

Co tu dużo mówić. Chorizo to uniwersalna kiełbaska z ciekawym smakiem, aromatem i kolorem. Fajnie korzystać z jej walorów w domowej kuchni i warto próbować dań z jej dodatkiem w restauracjach. Spróbuj różnych rodzajów chorizo i znajdź swój ulubiony. Ja najbardziej lubię suszoną, a w sklepie on –line Schronisko Smaków można dostać chorizo w plastrach Gran Vela (czyli taką szeroką, grubo mieloną) idealną na kanapki lub jako ważny element deski wędlin i serów. W sklepie Schronisko Smaków znajdziesz również najbardziej ekskluzywne – chorizo Iberico również w postaci krojonej idealnej do degustacji samej w sobie.

 

 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Co można zrobić z oscypkiem? Przepisy na dania z oscypkiem
    Co można zrobić z oscypkiem? Przepisy na dania z oscypkiem
    Oscypek to charakterystyczny dla polskich gór przysmak. Powinien znaleźć się na liście rzeczy, które po prostu trzeba zjeść będąc w Tatrach. Na szczęście możesz go również zamówić do siebie do domu i przyrządzić wiele ciekawych potraw. Zapewniam Cię, że z oscypkiem można zdziałać cuda!
    Czytaj więcej
  2. Do czego wykorzystać anchois? Poznaj nasze spodoby!
    Do czego wykorzystać anchois? Poznaj nasze spodoby!

    Coraz łatwiejszy dostęp do przeróżnych produktów spożywczych umożliwia urozmaicenie codziennej diety. Anchois to ryba, która dzięki szerokiemu zastosowaniu zdobyła bardzo dużą popularność w naszym kraju. W artykule dowiesz się jak jeść i jak przygotować anchois.

    Czytaj więcej