Przepis na: sałatkę z wędzonym pstrągiem i sosem chrzanowym
Pstrąg jest rybą kojarzoną przede wszystkim z polskimi górami. W restauracjach i gospodarstwach domowych na Podhalu przygotowywane są przeróżne dania z jego udziałem. Pstrąg sprawdzi się jako główny element obiadu, ale również przekąska np. w postaci sałatki. Sałatka to nie tylko warzywa, ale również inne ciekawe składniki takie jak: wędzona ryba, orzechy, pestki czy sos. Sos potrafi wiele zmienić dlatego w naszej sałatce z wędzonym pstrągiem znajdziesz sos chrzanowy. Zachęcamy do spróbowania!
Pstrąg jest rybą kojarzoną przede wszystkim z polskimi górami. W restauracjach i gospodarstwach domowych na Podhalu przygotowywane są przeróżne dania z jego udziałem. Pstrąg sprawdzi się jako główny element obiadu, ale również przekąska np. w postaci sałatki. Sałatka to nie tylko warzywa, ale również inne ciekawe składniki takie jak: wędzona ryba, orzechy, pestki czy sos. Sos potrafi wiele zmienić dlatego w naszej sałatce z wędzonym pstrągiem znajdziesz sos chrzanowy. Zachęcamy do spróbowania!
Ryba na zdrowie!
Jednym z elementów zdrowego odżywiania jest dbanie o odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Z tego względu w celu zaspokojenia zapotrzebowania na te składniki zaleca się, aby jeść dwie porcje ryby w tygodniu. Najlepiej aby ryba była gotowana lub pieczona, ale można wybierać także wędzoną (jednak trochę rzadziej). Pstrąg to jedna z nielicznych ryb słodkowodnych, która jest szczególnie bogata w kwasy tłuszczowe omega – 3. Tłuszcz pstrąga tęczowego to ponad 40% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponad 20% to kwasy omega – 3. Omega – 3 są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu np. układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat zapraszam do przeczytania: (tu można podlinkować o oleju lnianym, ponieważ dużo o tym tam było ).
Składniki (2-3 porcje):
- 1 tuszka wędzonego pstrąga,
- 1 główka sałaty masłowej,
- 1 opakowanie gotowanych buraków lub 2-3 buraki surowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurt naturalnego,
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Sól,
- Pieprz,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- Opcjonalnie: nasiona granatu.
Przygotowanie
1. Zacznij od umycia warzyw: sałaty i surowych buraków. Jeżeli kupiłaś gotowe, ugotowane buraki to nie musisz ich myć.
2. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i do gotującej się wody dodaj nieobrane, surowe buraki, gotuj do miękkości.
Gotowanie buraków w skórce jest bardzo ważne, ponieważ skórka chroni przed ucieczką do wody koloru i składników odżywczych.
3. W między czasie przygotuj sos: wymieszaj majonez, jogurt naturalny, chrzan tarty, sól, pieprz i sok z cytryny. Spróbuj do smaku i w razie potrzeby dopraw wedle uznania.
4. Porwij sałatę na drobno do miseczek i każdą z porcji polej jedną łyżką sosu chrzanowego.
5. Wędzoną rybę (pstrąga) przetnij na pół, usuń ości i porwij ręką na małe kawałeczki, umieść mięso ryby (bez skóry) w oddzielnej miseczce.
6. Jeżeli gotowałaś buraki to przed pokrojeniem obierz je ze skóry. Gotowane buraki pokrój wedle uznania, ale polecam pokroić je w grubą kostkę.
7. Na sałacie z sosem ułóż po kolei: buraka, a następnie rybę. Jeżeli chciałabyś użyć nasion granatu to teraz możesz posypać nimi całość.
8. Rozgrzej patelnie i podpraż na niej płatki migdałowe, posyp nimi sałatkę.
9. Polej całość kolejną łyżką sosu i gotowe.
Sałatka sprawdzi się jako ciekawa propozycja na II śniadanie w domu lub w pracy. Ma ciekawy smak, ponieważ połączenie składników jest unikalne: chrzan jest ostry, buraki delikatne,
a ryba soczysta i słona. Ta kombinacja wymaga podkręcenia w postaci chrupiących płatków migdałowych i kwaśnych akcentów np. soku z cytryny czy nasion granatu.
Pstrąg wędzony w sałatce czy z sałatką?
Zabawa i eksperymentowanie w kuchni nie zna żadnych granic. Wykorzystując powyższe składniki możesz przygotować tak jak ja kilka porcji sałatki, która będzie idealna na przekąskę lub drugie śniadanie. Jednak w przypadku większego głodu możesz stworzyć z tego jedno duże danie, np. obiad złożony z głównego składnika: wędzonego pstrąga w towarzystwie sałaty masłowej i gotowanych lub pieczonych buraków polanych sosem chrzanowym. Aby obiad był bardziej wartościowy wystarczy dogotować porcję kaszy, np. jaglanej, bulgur czy pęczak. Zachęcam do próbowania nowych smaków, chrzan jako dodatek do sosu z rybą może Cię pozytywnie zaskoczyć.