Facebook Pixel

Monthly Archives: Czerwiec 2022

  1. Czarne i zielone oliwki - czym się różnią, jakie mają właściwości?

    Czarne i zielone oliwki - czym się różnią, jakie mają właściwości?

    Śródziemnomorska kuchnia słynie na cały świat ze względu na swoje unikalne połączenie naturalności, zdrowia i bogactwa smaku. Zdecydowana większość dań opiera się na świeżych warzywach, owocach, pysznych, lokalnych serach oraz rybach. Jednym z najbardziej kojarzonych z południem produktów spożywczych są oliwki, które również w naszych domach są już dziś oczywistym dodatkiem do sałatek oraz wielu dań na ciepło, choćby makaronów. Wiele krajów śródziemnomorskich słynie z ich produkcji, a jednym z największych producentów oliwek i oliwy z oliwek są Włochy, gdzie gaje oliwne są nieodłącznym elementem kultury.

    Czytaj więcej »
  2. Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?

    Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?

    Bez włoszczyzny właściwie nie wyobrażamy sobie gotowania. Każda osoba przyrządzająca obiady w domu ma ją pod ręką w formie świeżej lub mrożonej. Doskonałym dodatkiem poprawiającym smak gotowanych potraw jest także ta suszona. Skąd właściwie wzięła się włoszczyzna, dlaczego jest tak popularna i o co chodzi z tą nazwą?

    Czytaj więcej »