Oliwy włoskieOliwy włoskie

Oliwy Extra Virgin, z pierwszego tłoczenia

oliwa colavita
27 punktów
Własny import z Włoch
od 27,49 zł
Oliwa extra vergine - La Presa Romana 250 ml
22 punkty
Własny import z Włoch
22,29 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Oliwa z oliwek Classico - De Cecco 250 ml
24 punkty
Własny import z Włoch
24,59 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki

Tłuszcze nienasycone i jednonienasycone to cenne substancje mające dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Do tej grupy zalicza się śródziemnomorska oliwa z oliwek, która nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze dodaje niesamowitego smaku wielu potrawom. Jeśli szukasz najwyższej jakości oliw, które pochodzą od renomowanych włoskich marek, to dobrze trafiłeś, bo w sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wyśmienite oliwy extra vergine, które są bezpośrednio związane z tradycją i pasją kuchni włoskiej.

Oliwy z oliwek Extra Virgin w sklepie online 

Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej bogatej w niezwykłe smaki i aromaty, Jednak, kto powiedział, że ten zdrowy tłuszcz nie może być używany również do przygotowania dań kuchni polskiej? Oliwa stanowi świetną alternatywę do zwykłego oleju, dlatego warto mieć ją pod ręką w swojej kuchennej szafce.

W sklepie online Schronisko Bukowina dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić naszym klientom wybór oliw extra vergine najwyższej jakości. Dzięki współpracy z tak renomowanymi markami, jak Pietro Coricelli, Costa d'oro, Farchioni, Desantis, La Presa Romana, De Cecco i Colavita, możemy zagwarantować, że nasze oliwy pochodzą z najlepszych włoskich plantacji i są starannie selekcjonowane.

U nas każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno miłośnicy oliw o delikatnym, łagodnym smaku z wyczuwalnymi nutami owoców i ziół, jak i zwolennicy nieco bardziej intensywnych, lekko pikantny smaków z odrobiną wyczuwalnej goryczki.  

Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę z oliwek?

Okazuje się, że rozpoznanie oliwy wysokiej jakości wcale nie musi należeć do łatwych zadań. Dlaczego? Otóż na rynku istnieje wiele firm i rodzajów oliwy, a ich cena nie zawsze jest gwarantem jakości. Na co zatem zwrócić uwagę? Wybieraj produkty renomowanych marek i czytaj etykiety, na których widnieją informacje odnośnie kraju pochodzenia oliwy, jej metodach produkcji oraz składzie. Wysokiej klasy oliwy mają intensywny kolor - zielony lub złoty. Wyróżniają się również charakterystycznym smakiem i aromatem, w którym wyczuwalne są nuty trawy, ziół i owoców. Wybieraj oliwy zamknięte w metalowych puszkach lub butelkach wykonanych z ciemnego szkła. Szukaj produktów oznaczonych certyfikatami jakości - BIO, DOP, czy IGP, stanowiących potwierdzenie pochodzenia geograficznego i produkcji zgodnie z określonymi standardami. 

Oliwa z Oliwek Extra Virgin, jakie ma zastosowanie?

Oliwa extra virgin wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i jest głównym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Olej z oliwek doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podstawowe zastosowanie oliwa odnajduje w kuchni. To właśnie dzięki niej powstają pyszne, aromatyczne dania, sałatki, makarony, bruschetty oraz dressingi. Z jej cennych właściwości korzysta również kosmetyka. Oliwa z oliwek jest bowiem składnikiem wielu szamponów, balsamów i kremów. Świetnie działa na skórę i włosy. 

Oliwa z Oliwek Extra Virgin jakie ma właściwości?

Oliwa z oliwek to prawdziwa skarbnica cennych właściwości odżywczych. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób chorobom związanym z układem krążenia. Te zdrowe tłuszcze są korzystne dla serca i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziom cholesterolu we krwi. W dobrej oliwie znajduje się witamina e i k oraz skwalen będący silnym antyoksydantem. Oliwa zawiera mnóstwo polifenoli, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki obecności związków polifenolowych oliwa z oliwek extra vergine wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie i wspierać zdrowie układu odpornościowego. Olej z owoców drzewa oliwnego bogaty jest w minerały takie jak fosfor odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz potas, którego zadaniem jest dotlenienie mózgu i poprawienie koncentracji. Z kolei żelazo reguluje transport tlenu do komórek i tkanek.

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Za najlepszą oliwę uchodzi oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia świeżych oliwek, bez żadnego procesu rafinacji. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, wyraźnym aromatem i wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Tłoczona na zimno oliwa zachowuje naturalne walory oliwek, a jej produkcja podlega ściśle określonym standardom jakości.

Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno

To jeden z najchętniej wybieranych tłuszczów. Bez oliwy z oliwek, a właściwie oleju oliwkowego ciężko wyobrazić sobie potrawy kuchni greckiej, czy włoskiej. Bez jej udziału nie istniałaby przecież wiejska sałatka grecka, czy sos vinaigrette. Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt niefiltrowany uzyskany w naturalnym procesie tłoczenia na zimno z oliwek pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. "Extra virgin" to określenie oliwy najwyższej jakości, która wyróżnia się nie tylko właściwościami smakowymi, ale także wysoką zawartością polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. Jeśli chcesz, aby oliwa nadawała się jak najdłużej do spożycia, przechowuj ją w ciemnych, szklanych butelkach z dala od światła. 

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i gotowania?

Oczywiście! Oliwa z oliwek idealnie sprawdzi się do smażenia i gotowania, jednak warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają różne temperatury dymienia. To oznacza tylko jedno - nie wszystkie rodzaje oliwy z oliwek nadają się do smażenia w wysokich temperaturach. Najlepiej do tego celu wykorzystać oliwę extra light o wysokim punkcie dymienia powyżej 210 stopni Celsjusza. Z racji tego, że punkt dymienia oliwy z oliwek extra virgin wynosi 190 stopni Celsjusza, nadaje się ona do smażenia, ale tylko w niskiej temperaturze. Podgrzewanie oliwy z oliwek podczas smażenia może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj do naszej kategorii, gdzie znajdziesz oliwy do smażenia

Zakupy powyżej 1000 zł?

Zapytaj o ofertę hurtową

Zakupy powyżej 1000 zł?

Zapytaj o ofertę hurtową