
Włoski ser Fontal

Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Fontal — poznaj kremowy ser z mleka krowiego
Włochy słyną z produkcji wielu rodzajów sera. Jedne z nich swoją tradycją sięgają odległych czasów, inne z kolei są stosunkowe "młodymi" serami. Tak jest w przypadku sera Fontal, którego receptura została opracowana nie tak dawno, bo w 1955 roku.
Nazwa sera została zaczerpnięta od dwóch imion: Fontina i Emmental, co wskazuje na jego pochodzenie, gdyż specjał ten jest połączeniem włoskiego Fontina z Valle d’Aosta i szwajcarskiego Emmental. Fontal to dojrzewający, półtwardy ser podpuszczkowy. Jego cienka skórka o słomkowym kolorze jest niejadalna. Ser wyróżnia się zwartą strukturą, która jest jednocześnie miękka i elastyczna. Miąższ sera ma jasną, żółtą barwę i nieregularne otwory.
W smaku Fontal jest delikatny, słodki z wyczuwalnymi nutami mleka. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie białego wina lub piwa. Można wykorzystać go jako dodatek do wielu dań — zapiekanek, czy makaronów oraz po prostu na kanapkę.
W ofercie kupujesz 280 g sera w kawąłku lub 100 g sera krojonego w plasterki i pakowanego próżniowo w dniu wysyłki. Produkt importowany prosto z Włoch. 14 dni ważności.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Skład: | mleko, sól, probiotyki, podpuszczka mikrobiologiczna, E160b, E172, E235. |
Data ważności: | 14 dni |
Tylko naturalne składniki: | Nie |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | opakowanie próżniowe |
Produkt własny: | Nie |
Produkt importowany: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 330 kcal |
Tłuszcz: | 26 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 18 g |
Białko: | 24 g |
Sól: | 2,1 g |