Czarny makaron z sepią: Nero di Seppia Spaghetti - La Molisana
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Makarony są jednymi z najpopularniejszych potraw serwowanych w restauracjach oraz tych jedzonych w domach. Od lat byliśmy przyzwyczajeni do gotowania zwykłego makaronu z pszenicy durum, o neutralnym, beżowym kolorze. Tymczasem bardzo łatwo jest urozmaicić kuchnię kolorowymi, oryginalnymi pastami, które nie tylko wzbogacą nasze doznania wzrokowe, ale przede wszystkim smakowe. Postaw na klasyczny czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnicy lub mątwy, który kupisz w sklepie online Schronisko Bukowina.
Włoski czarny makaron z sepią marki La Molisana
Spaghetti to zdecydowanie najbardziej popularny rodzaj makaronu pochodzący z południa Włoch. Uwielbiamy serwować go w najrozmaitszych wydaniach, z sosem pomidorowym, w prostym wydaniu z czosnkiem, pietruszką i oliwą lub na bogato, z krewetkami czy gęstym sosem mięsnym. Jeśli uwielbiasz makaron i chcesz urozmaicić swoją kuchnię sprawdź wyjątkowe spaghetti al nero di seppia importowane przez nasz internetowy sklep bezpośrednio od producenta z Włoch. Dzięki temu produktowi w szybki sposób przyrządzisz pełnowartościowe i pyszne danie, pełne zdrowych węglowodanów i białka.
La Molisana Spaghetti Nero di Seppia 500g
Do przygotowania makaronu spaghetti nero di seppia wykorzystuje się tusz mątwy, który nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Czarny makaron najlepiej skomponuje się z daniami z ryb oraz z owocami morza. Spaghetii nero di seppia wyróżnia się delikatnością i nadaje każdemu posiłkowi śródziemnomorskiego charakteru. Makaron marki La Molisana importowaliśmy bezpośrednio z Włoch. Wszelkiego rodzaju pasty są świetnym zamiennikiem dla ziemniaków, czy ryżu, a szczególna forma czarnego makaronu spaghetti lub czarnego makaronu tagliatelle ułatwi Ci oczarowanie domowników lub zaproszonych gości. Aksamitny makaron nero di seppia bardzo fajnie komponuje się z pomidorami, ale pasuje także do ziół, warzyw oraz zimnych sosów. W szybki sposób wyczarujesz z nim pastę na patelni, z pieprzem i ulubionym serem lub wykwintne danie na specjalne okazje.
Z czego jest czarny makaron?
Swój niecodzienny kolor czarny makaron zawdzięcza procesowi koloryzacji przez naturalne składniki, w większości pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej jest to atrament (seppia) uzyskiwany z tzw. woreczka czernidłowego drapieżnych głowonogów zamieszkujących morza i oceany, przede wszystkim kałamarnic oraz mątw. Człowiek wykorzystuje ten barwnik na różne sposoby, między innymi do celów spożywczych, nadając oryginalnego charakteru makaronom czy ryżowi. Makaron barwiony ma nie tylko inny kolor, ale także niecodzienny smak i aromat.
Dania z czarnym makaronem
Dania z czarnym makaronem zaskakują wyglądem, ale możemy przygotować w oparciu o niego wiele znanych nam już kombinacji, czy to smażąc makaron na patelni czy gotując klasycznie i podając z ulubionym sosem. Bardzo popularnym sposobem podania są dania z owocami morza, jak małże, ośmiornice, ryby i kalmary. Czarny kolor makaronu spaghetti będzie stanowić świetny kontrast dla kolorowych dodatków, jak pomidory, zielone listki ziół, jasne kawałki ryb, ale także kurczaka czy plasterków cebuli czerwonej.
Przepis na czarny makaron z krewetkami
Co będzie nam potrzebne?
- makaron - La Molisana Spaghetti Nero di Seppia - 250g (pół opakowania)
- krewetki w podobnej wadze
- 2, 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz
- posiekana natka
- starty parmezan
- białe wino
- sok z cytryny
Świetnym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i towarzyskie spotkanie, jest makaron spaghetti z krewetkami z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Zachwycą się nim nie tylko miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Gdy zacznie bulgotać, wrzuć makaron i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente (zazwyczaj 2 minuty mniej, niż napisane na opakowaniu). Krewetki zamarynuj dodając do nich oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ulubione przyprawy. Rozgrzej patelnię i szybko obsmaż krewetki, przełóż na talerz obok, a na patelnię wlej kolejną porcję oliwy, czosnek i odrobinę soli. Delikatnie podsmaż, podlej białym winem, gotuj chwilę, następnie dorzuć pomidorki, gdy chwilę się podduszą, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, posiekaną świeżą natkę i przyprawy do smaku. Po chwili sos powinien być gładki i aromatyczny, wrzuć z powrotem krewetki i podaj z odcedzonym makaronem.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Marka: | La Molisana |
SKU: | p8004690341605 |
Składniki: | kasza manna z pszenicy durum, tusz z mątwy (atrament z kałamarnicy) 3%. Może zawierać śladowe ilości skorupiaków i soi. |
Gramatura: | 500 g |
Data ważności: | nie mniej niż 9 miesięcy |
Tylko naturalne składniki: | Nie |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | torebka |
Sposób przechowywania: | temperatura pokojowa |
Sposób przechowywania po otwarciu: | temperatura pokojowa |
Produkt importowany: | Tak |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 350 kcal |
Tłuszcz: | 1,3 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 0,4 g |
Węglowodany: | 69 g |
W tym cukry: | 3,3 g |
Białko: | 14 g |
Sól: | 0,23 g |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.