Prosciutto di Parma DOP - szynka parmeńska 100 g świeżo krojona

Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
100 g

Produkt wyprzedany

Pozostaw swój e-mail. Powiadomimy Cię, gdy produkt wróci do sprzedaży.

Twój adres e-mail:
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
description

Opis

Włoska szynka prosciutto crudo di parma DOP. Oryginalny produkt importowany z Włoch.  

Szynka parmeńska, obok San Daniele jest najbardziej znaną włoską szynką surową, dojrzewającą. 

Co to jest Prosciutto di Parma DOP?

Szynka parmeńska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Parmy, czyli zarówno miasta jak i gminy w północnych Włoszech w prowincji Emilia Romania. Tylko tutaj prosciutto di parma może być wytwarzana. Jest to identyczna sytuacja, jak ta dotycząca oscypka - można go produkować tylko na terenie powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego i nigdzie indziej. Receptura, sposób produkcji i miejsce pochodzenia są chronione przez certyfikat DOP czyli Demoninazione di Origine Protetta. W dosłownym tłumaczeniu z włoskiego na polski znaczy to Chroniona Nazwa Pochodzenia. To certyfikat umocowany w prawie Unii Europejskiej, którym ma gwarantować jakość produktów regionalnych, ich smak, wartości odżywcze i smakowe. Prosciutto crudo może wyprodukować każdy, wszędzie na świecie i z czego chce. Prosciutto di Parma już nie. Jest to identyczna sytuacja jak z parmezanem, grana padano, niektórymi oliwami czy octami balsamicznymi, które mają kontrolowany skład i miejsce produkcji. 

Szynka Parmeńska prosto z Włoch

Szynka parmeńska ma swój początek w udźcach wieprzowych z kością, koniecznie z włoskich hodowli, a nie na przykład wieprzowiny z Holandii czy Belgii. Szynki z kością, które mają wagę między 12, a 13 kg na początek soli się zwykłą solą i umieszcza w chłodni. Proces ten powtarzany jest co kilka tygodni i trwa minimum rok. Solenie odbywa się naprzemiennie z otaczaniem szynki w tłuszczu wieprzowym, która chroni mięso przed wysychaniem i zepsuciem. Po roku takich zabiegów Prosciutto di Parma jest gotowa. Udziec przez rok straci minimum 2 kilogramy na wadze i kolejne 2 po wyjęciu kości. Szynka trafia do sprzedaży z wagą między 7, a 8 kilogramów. 

Skład i właściwości oryginalnej szynki parmeńskiej Prosciutto di parma?

Co ważne w przypadku szynki parmeńskiej bardzo ważny jest skład. Prawo dopuszcza używanie wyłącznie świeżego mięsa, zwykłej soli i tłuszczu wieprzowego. Producent nie może używać innych składników, dodatków i jakichkolwiek konserwantów, w tym soli peklującej. To wpływa na cenę produktu, który przez cały okres dojrzewania (co najmniej 12 miesięcy) wymaga masy zabiegów i troski, by mięso dojrzało, ale się nie zepsuło. Wilgotność i temperatura są cały czas kontrolowane. Nawet drobne wahania mogą doprowadzić do tego, że wędlina się popsuje, bo nie zawiera konserwantów. 

Cały proces nadaje szynce charakterystyczny smak, wyróżniający ją na tle podobnych wyrobów. Szynka parmeńska świetnie smakuje, gdy jest pokrojona na cienkie plastry, podana z oliwą z oliwek oraz świeżym chlebem. Doskonale komponuje się z melonem, świeżymi figami i serem mozzarella. 

 

attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Inna marka
SKU: P5908252816590
Składniki: mięso wieprzowe, sól
Gramatura: 100 g
Data ważności: 14 dni
Tylko naturalne składniki: Nie
Zagęszczacze i konserwanty: Tak
Opakowanie: opakowanie próżniowe
Sposób przechowywania: temperatura do 5 st. C.
Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura do 5 st. C.
Produkt importowany: Tak
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Tak
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 183 kcal
Tłuszcz: 2,7 g
W tym tłuszcze nasycone: 1 g
Węglowodany: 0,4 g
Białko: 31 g
Sól: 3,7 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Prosciutto di Parma DOP - szynka parmeńska 100 g świeżo krojona Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Bruschetta - pyszne przepisy na grzanki po włosku
    Bruschetta - pyszne przepisy na grzanki po włosku

    Włoska, lekka przekąska na przyjęcia powstała we Włoszech już w XV wieku i do dziś gości na stołach całego świata. Pierwsze wyroby bruschetty pochodzą z centralnych lub południowych Włoch, jednak dokładna lokalizacja nie jest znana. Chleb używany do przygotowania bruschetty to tradycyjny chleb ciabatta lub wiejski chleb - pane casareccio. Swoją nazwę zawdzięcza włoskim rolnikom, którzy początkowo zajadali się opiekanym chlebem z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. W ten sposób od nazwy Bruscare, oznaczającej "grillować", powstała nazwa "Bruschetta".

    Czytaj więcej
  2. Dodatki do pizzy - z czym ją jeść?
    Dodatki do pizzy - z czym ją jeść?

    Pizza to danie, które przywędrowało do nas z Włoch i z czasem na dobre zagościło w kuchniach całego świata. Sekret jej smaku tkwi w doskonałym cieśnie oraz świeżych składnikach najlepszej jakości. To, co położymy na pizzy może być jedynie ograniczone przez naszą fantazję. Warto jednak, podczas przygotowywania tego smakołyku zwrócić uwagę na kilka wskazówek, a mianowicie - jak łączyć dodatki oraz jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy?

    Czytaj więcej

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową