Prosciutto di Parma DOP - szynka parmeńska 100 g świeżo krojona
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Włoska szynka prosciutto crudo di parma DOP. Oryginalny produkt importowany z Włoch.
Szynka parmeńska, obok San Daniele jest najbardziej znaną włoską szynką surową, dojrzewającą.
Co to jest Prosciutto di Parma DOP?
Szynka parmeńska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Parmy, czyli zarówno miasta jak i gminy w północnych Włoszech w prowincji Emilia Romania. Tylko tutaj prosciutto di parma może być wytwarzana. Jest to identyczna sytuacja, jak ta dotycząca oscypka - można go produkować tylko na terenie powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego i nigdzie indziej. Receptura, sposób produkcji i miejsce pochodzenia są chronione przez certyfikat DOP czyli Demoninazione di Origine Protetta. W dosłownym tłumaczeniu z włoskiego na polski znaczy to Chroniona Nazwa Pochodzenia. To certyfikat umocowany w prawie Unii Europejskiej, którym ma gwarantować jakość produktów regionalnych, ich smak, wartości odżywcze i smakowe. Prosciutto crudo może wyprodukować każdy, wszędzie na świecie i z czego chce. Prosciutto di Parma już nie. Jest to identyczna sytuacja jak z parmezanem, grana padano, niektórymi oliwami czy octami balsamicznymi, które mają kontrolowany skład i miejsce produkcji.
Szynka Parmeńska prosto z Włoch
Szynka parmeńska ma swój początek w udźcach wieprzowych z kością, koniecznie z włoskich hodowli, a nie na przykład wieprzowiny z Holandii czy Belgii. Szynki z kością, które mają wagę między 12, a 13 kg na początek soli się zwykłą solą i umieszcza w chłodni. Proces ten powtarzany jest co kilka tygodni i trwa minimum rok. Solenie odbywa się naprzemiennie z otaczaniem szynki w tłuszczu wieprzowym, która chroni mięso przed wysychaniem i zepsuciem. Po roku takich zabiegów Prosciutto di Parma jest gotowa. Udziec przez rok straci minimum 2 kilogramy na wadze i kolejne 2 po wyjęciu kości. Szynka trafia do sprzedaży z wagą między 7, a 8 kilogramów.
Skład i właściwości oryginalnej szynki parmeńskiej Prosciutto di parma?
Co ważne w przypadku szynki parmeńskiej bardzo ważny jest skład. Prawo dopuszcza używanie wyłącznie świeżego mięsa, zwykłej soli i tłuszczu wieprzowego. Producent nie może używać innych składników, dodatków i jakichkolwiek konserwantów, w tym soli peklującej. To wpływa na cenę produktu, który przez cały okres dojrzewania (co najmniej 12 miesięcy) wymaga masy zabiegów i troski, by mięso dojrzało, ale się nie zepsuło. Wilgotność i temperatura są cały czas kontrolowane. Nawet drobne wahania mogą doprowadzić do tego, że wędlina się popsuje, bo nie zawiera konserwantów.
Cały proces nadaje szynce charakterystyczny smak, wyróżniający ją na tle podobnych wyrobów. Szynka parmeńska świetnie smakuje, gdy jest pokrojona na cienkie plastry, podana z oliwą z oliwek oraz świeżym chlebem. Doskonale komponuje się z melonem, świeżymi figami i serem mozzarella.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Marka: | Inna marka |
SKU: | P5908252816590 |
Składniki: | mięso wieprzowe, sól |
Gramatura: | 100 g |
Data ważności: | 14 dni |
Tylko naturalne składniki: | Nie |
Zagęszczacze i konserwanty: | Tak |
Opakowanie: | opakowanie próżniowe |
Sposób przechowywania: | temperatura do 5 st. C. |
Sposób przechowywania po otwarciu: | temperatura do 5 st. C. |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Tak |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 183 kcal |
Tłuszcz: | 2,7 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 0,4 g |
Białko: | 31 g |
Sól: | 3,7 g |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.