Historia marki Lavazza
Lavazza to jedna z najpopularniejszych marek kaw na świecie. Wyróżnia się nie tylko przyjemnym aromatem, ale także doskonałym smakiem. Firma została założona w 1895 roku przez Luigiego Lavazza w Turynie. W tym też roku powstał pierwszy sklep, w którym początkowo można było zakupić zioła, produkty lecznicze oraz mydło. Kawa pojawiła się w sprzedaży nieco później, kiedy to Luigi wyruszył w podróż do Brazylii.
1927 rok to moment, kiedy kawa ziarnista Lavazza pojawiła oficjalnie się na rynku. Sklepik Luigiego przebranżowił się i swój asortyment poszerzył o najlepsze ziarna brazylijskiej kawy. W jego działalność zaangażowana była cała rodzina Luigiego - żona oraz dzieci, stąd też nie trudno się domyślić, że nazwa firmy wzięła się właśnie od nazwiska jej założyciela.
Lavazza przez długie lata wiodła prym wśród włoskich kaw. Luigi sprzedawał różne mieszanki kaw np. arabicę z robustą. Na ówczesne czasy była to swego rodzaju innowacja, na którą nie mogli pozwolić sobie pozostali sprzedawcy.
Klienci chętniej zaczęli sięgać po Lavazzę, gdy wyprodukowane zostały pierwsze pergaminowe opakowania na kawę. Sprzedaż produktu szybko wzrosła, a ziarna dłużej zachowywały swój aromat.
W 1936 roku właściciel Lavazzy przekazał firmę dzieciom, które przyczyniły się w późniejszych latach do jej rozwoju. W tym też roku powstało pierwsze logo marki, które niezmiennie pozostaje takie samo do dziś.
Kawa Lavazza ma ponadczasowy smak! Wybierając kawy crema e aroma, rossa, gusto czy qualita oro nie zawiedziemy się. Kawa Lavazza ziarnista i kawa mielona produkowane są z pasją i wieloletnim doświadczeniem. Kup teraz kawę Lavazza w sklepie z kawą Schronisko Bukowina: kawy do ekspresów, kawiarek, zaparzaczy i tradycyjnego parzenia..
Jaki jest sekret kawy Lavazza?
Ziarna kawy Lavazza zbierane są z krzewów rosnących w strefie tropikalnej na wysokości od 200 do 2000 m.n.p.m. Wyjątkowy smak tego energetycznego napoju zawdzięczamy dojrzałym owocom kawowca, zbieranym gdy przybiorą one barwę ciemnożółtą lub czerwoną.
Zebrane ziarna trafiają do zakładów produkcyjnych mieszczących się we Włoszech, Indiach i Brazylii. Tam są palone, mielone lub dekofeinizowane i pakowane. Wszystko zależy od późniejszego rodzaju kawy - czy ma ona być ziarnista, mielona, w kapsułkach lub bez kofeiny. Jedno jest pewne - każdy jej gatunek to gwarancja intensywnego smaku.
Hity marki Lavazza
Najchętniej wybieraną mieszanką kawy Lavazza jest Gran Espresso. Napar z ziaren arabiki i robusty wyróżnia się intensywnym i głębokim smakiem. Świetnie sprawdzi się jako rozbudzające do życia espresso, ale również jako baza pod kawy mleczne. Creme e Aroma to średnio palona kawa o kremowym smaku z lekko wyczuwalnymi nutami czekolady. Cechuje się intensywnym i mocnym smakiem, który pobudzi do działania każdego. Idealnie sprawdzi się do przyrządzenia smakowitej caffe latte i cappuccino. Dla fanów nieco delikatniejszych doznań smakowych marka Lavazza przygotowała kawę Pienaroma powstałą wyłącznie z ziaren arabiki z Brazylii i środkowej Ameryki. Napar posiada słodki smak i delikatny kwiatowy aromat. Niską zawartością kofeiny wyróżnia się Lavazza Tierra. Napar ma specyficzny smak ze względu na wyselekcjonowane ziarna pochodzące z plantacji w Kolumbii, Peru i Hondurasie.