window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');

Masło klarowane - świeże

function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script');scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(scr); } else {if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') {ekomiWidgetMain('ajax', token);}} return true; } (function (w) { var token = 'sf151182635254b2a2b96'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);
Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe

Opis

Masło klarowane - niezbędnik w kuchni

Świeże masło klarowane powstaje dzięki rozgrzaniu masła - jest to proces klarowania, a w jego trakcie wytrąca się woda, którą można łatwiej usunąć. Zwykłe masło ma 82% tłuszczu, a dzięki klarowaniu to przetworzone jest niemal czystym tłuszczem, jego zawartość w produkcie waha się od 99,5 do 99,9%. Dostępne w naszym sklepie online Schronisko Bukowina masło klarowane jest robione ze świeżego masła powstającego na bazie wiejskiej śmietany. Dzięki temu pięknie pachnie, ma lekko orzechowy smak, a potrawy przygotowane na nim są aromatyczne, nie palą się i nie mają posmaku spalonego tłuszczu.

W słoiku o pojemności 700 ml znajdziesz 530 g masła klarowanego. W słoiku 240 ml znajdziesz 180 g masła. 

Do czego wykorzystać takie masło w prawidłowo zbilansowanej diecie

Masło klarowane to najzdrowszy i najlepszy tłuszcz do smażenia i pieczenia potraw. Jest bardzo cenione przez szefów kuchni za właściwości odżywcze i lekko orzechowy aromat, a jego punkt dymienia to aż 230 stopni C, przez co nadaje się do obróbki termicznej praktycznie wszystkich produktów, od warzyw aż po mięsa. Może być dodawane również do wypieków lub służyć jako alternatywa dla margaryny. Oferowane w sklepie świeże masło klarowane pochodzi z bezpiecznego, sprawdzonego źródła. Powstaje w sposób naturalny, bez dodatków w formie substancji smakowych, zapachowych czy konserwantów. Zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które pomagają przyspieszać metabolizm i nie wpływają negatywnie na zdrowie układu krążenia. Jest bogate w witaminę K i D, a dodatkowo pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych układu pokarmowego. W diecie dorosłego człowieka tłuszcze powinny stanowić około 30 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Jak jeść masło sklarowane?

Istnieje wiele sposobów na włączenie masła klarowanego do swojej diety. Nada się ono bowiem do wszystkich przepisów, które wymagają użycia tłuszczów zwierzęcych. Co prawda klarowane masło nie jest pierwszym wyborem konsumentów, jednak dobroczynne właściwości tego produktu są przez nich coraz częściej dostrzegane.

Roztopionym ghee można polewać gotowe dania (na przykład ziemniaki), a dodając łyżkę czy dwie tego produktu do zupy, można uzyskać połączenie o bardzo ciekawym smaku i aromacie. Jest ono bardzo popularne w krajach azjatyckich i dlatego tak świetnie pasuje do azjatyckich potraw i orientalnych przypraw, jak kurkuma czy asafetyda.

Na bazie masła klarowanego można przyrządzić kawę kuloodporną (tzw. bulletproof coffee), która ostatnio cieszy się ogromną popularnością. Taka kawa z tłuszczem daje uczucie sytości i znacznie zwiększa poziom energii. Co prawda dla niektórych pływające w kubku oka tłuszczu mogą nie wyglądać zbyt zachęcająco, ale przepis warto wypróbować, by poznać całkiem inny, nieznany dotąd smak kawy.

Masła ghee można dodać także do porannej owsianki. Łącząc ją z orzechami, owocami i płatkami owsianymi, otrzymamy pełnowartościowe i sycące śniadanie. Masło ułatwi wchłanianie witamin rozpuszczających się w tłuszczach i podkręci metabolizm na cały dzień.

Smażenie na maśle klarowanym – zdrowe czy nie?

Podobnie jak jest to w przypadku oliwy z oliwek, wiele osób zastanawia się jak używać do smażenia tego rodzaju produktu. W tym miejscu chcemy rozwiać wątpliwości i zaznaczyć, ze smażenie, w tym smażenie mięsa, na maśle klarowanym jest bardzo zdrowym rozwiązaniem. Punkt dymienia masła klarowanego, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i wytwarza toksyny, jest bardzo wysoki – dochodzi bowiem aż do 235°C. Oznacza to, że masło klarowane doskonale nadaje się do smażenia. Dla porównania temperatura dymienia oleju kokosowego wynosi 200°C, oleju słonecznikowego 107°C, a oleju rzepakowego 130°C.

Oprócz wysokiej temperatury dymienia, masło klarowane zawiera głównie jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe oraz jest produktem rafinowanym, a to zwykłe dużo więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać w diecie. Jest to zatem najzdrowszy tłuszcz mleczny.

Skąd pochodzi ten rodzaj masła

Masło klarowane swoje początki wzięło z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Sposoby jego produkcji różnią się od siebie w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane. Najbardziej nam znane i najchętniej wybierane jest to produkowane w Indiach. Tam określa się je również mianem „ghee”. W kuchni indyjskiej od tysięcy lat jest niezastąpionym składnikiem. Hindusi twierdzą, że jest ono darem z samych niebios. Wzmianki o ghi można znaleźć nawet w hinduskiej mitologii, co jeszcze bardziej pokazuje, jak istotną rolę odgrywa ono w życiu mieszkańców Indii. Wytwarza się je z mleka krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Ma zastosowanie także w medycynie ajurwedyjskiej.

Masło klarowane – właściwości

Podczas procesu obróbki termicznej masła następuje rozłączenie białka i wody, tłuszczu i zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy ani kazeiny, co sprawia, że mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy.

Zawiera bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4 oraz B6). Minerały, jakie znajdziemy w maśle klarowanym to fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń.

Dzięki obecności krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje ono również dobroczynny wpływ na metabolizm i ułatwia proces odchudzania. Kwas masłowy w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn i odżywia komórki jelitowe. Ma także działanie przeciwzapalne i łagodzące, a dodatkowo pomaga uregulować wydzielanie kwasu żołądkowego.

Ma ono pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację – usprawnia bowiem pracę mózgu. Szczególnie polecane jest osobom, które mają wrzody, kłopoty z trawieniem oraz są na diecie lekkostrawnej. Warto dodać, że nie zwiększa ono ryzyka zachorowania na choroby serca.

Kolejną zaletą masła klarowanego jest fakt, iż charakteryzuje się ono długą przydatnością do spożycia. Jego okres przechowywania w szczelnym pojemniku w lodówce to kilkanaście miesięcy.

Ile kalorii ma klarowane masło?

Kalorie spożywanych produktów są dla niektórych konsumentów równie ważnym wyznacznikiem, jak wpływ produktu na organizm, warto więc wspomnieć także o kaloryczności ghee.

1 łyżka stołowa tego masła zawiera około 112 kcal. Zawartość tłuszczu to 14 gramów, natomiast cholesterolu 37 gramów. Łyżka dostarcza organizmowi 0,4 mg witaminy E (2% dziennego zapotrzebowania), 1,2 μg witaminy K (około 1,6% dziennego zapotrzebowania) oraz 438 IU witaminy A (8,7% dziennego zapotrzebowania).

Jak stosować masło klarowane?

Klarowane masło charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. Jest delikatne, słodkawe i ma lekko orzechowy posmak. Ghee można stosować na wiele sposobów – i to nie tylko w kuchni!

Masło ghee z powodzeniem może zastąpić margarynę podczas domowych wypieków. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie, gdyż w ten sposób pozbywamy się tłuszczów trans. Można na nim przygotować warzywa, mięso czy podsmażyć dania z ryżu, a nawet frytki lub ziemniaki.

Masło to można włączyć do swojej codziennej pielęgnacji. Idealnie nadaje się do masażu spiętych mięśni. Nawilża i odżywia skórę, dodatkowo lecząc niewielkie skaleczenia. Można nim zatem śmiało zastąpić swój ulubiony balsam do ciała czy krem do rąk. Jest dobrym środkiem do walki z łupieżem i suchą skórą głowy. Działa nawilżająco i może być stosowane nawet u osób posiadających cienkie włosy.

W ajurwedyjskiej medycynie ma jeszcze inne zastosowanie – robi się z niego naturalną pastę na krwawiące dziąsła, łącząc je z ałunem, solą kamienną, czarnym pieprzem i kurkumą.

Jak zrobić klarowane masło w domu?

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić masło klarowane w domu? Nie jest to skomplikowanym procesem i bez większych problemów można samodzielnie przygotować w domu swój własny produkt mleczny. Jak zrobić to w sposób prawidłowy, by oszczędzić sobie wizyt w sklepie i nabyć nowego doświadczenia w kuchni? Wystarczy, że mamy chwilę wolnego czasu, zwykłe masło w kostce i nasz przepis na masło klarowane.

Szef kuchni naszej restauracji Schronisko Bukowina radzi, by kostki masła pokroić na drobne kawałki i wrzucić na dno garnka( najlepsza będzie patelnia z grubym dnem). Na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki w postaci piany, trzeba ją delikatnie zdjąć, jak szumowiny. Masło należy wolno podgrzewać do momentu całkowitego odparowania z niego wody i wytworzenia się osadów na dnie. Kiedy masło będzie czyste (osady opadną na dno)), należy ściągnąć je z ognia. Po ostudzeniu masło trzeba przelać powoli do innego naczynia, np. suchego, szczelnego słoika, uważając, by nie dostała się do niego osiadła na dnie naczynia warstwa zanieczyszczeń.

Masło klarowane – w jakich ilościach je spożywać?

Klarowane masło to bez wątpienia jedno z lepszych źródeł tłuszczu. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm i szereg zastosowań wykraczających poza kuchnię. To jednak nie oznacza, że powinniśmy spożywać je bez umiaru. Tutaj również obowiązkowe jest zachowanie zdrowego rozsądku. Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jedna czy dwie łyżki ghee nie zaszkodzą, ale nawet w przypadku najzdrowszych produktów nie należy popadać w skrajność – balans przede wszystkim.

Przetestuj jego właściwości w swojej kuchni!

Masło klarowane może być ciekawą alternatywą dla oleju czy margaryny i obróbki termicznej na głębokim tłuszczu. Warto wypróbować je do przygotowywania potraw z wielu powodów – nie tylko zdrowotnych, ale i smakowych.

Wybierając klarowane masło, warto postawić na naturalny produkt o jak najwyższej jakości. Idealnym miejscem do uzupełnienia zapasów klarowanego masła jest sklep online Schronisko Bukowina. W naszym asortymencie znajdziesz produkt z masła zrobionego na bazie wiejskiej śmietany. Gwarantujemy, że próbując ghee ze Spiżarni, już nigdy nie będziesz chciał wrócić do zwykłej margaryny.

Szczegóły

Informacje
SKU: Masło klarowane - świeże
Skład: Masło 100%, zawartość tłuszczu: 99%, zawiera białko mleka
Data ważności: nie mniej niż 2 miesiące
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Marka własna: Tak
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 897 kcal
Tłuszcz: 99,5 g
W tym tłuszcze nasycone: 68,6 g
Węglowodany: 0,2 g
W tym cukry: 0,2 g
Białko: 0,3 g

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Masło klarowane - świeże Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

Opinie

function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script'); scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; head.appendChild(scr); } else { if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') { ekomiWidgetMain('ajax', token); } } return true; } (function (w) { var token = 'sf1511826358dcc676e6d'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie
gtag( 'event', 'view_item', {"items":[{"id":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","name":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","list_name":"Product View","category":"Produkty\/Mas\u0142a\/T\u0142uszcze\/Na Wielkanoc\/Produkty na \u015awi\u0119ta Bo\u017cego Narodzenia","quantity":8,"price":26.9,"brand":"Default"}]} ); fbq( 'track', 'ViewContent', {"content_ids":["Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce"],"content_name":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","content_type":"product","contents":[{"id":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","name":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","price":26.9,"quantity":8}],"currency":"PLN","value":26.9}); dataLayer.push({"remarketing_event":"view_item","value":26.9,"items":[{"id":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","google_business_vertical":"retail"}],"ecommerce":{"detail":{"actionField":{"list":"Product View"},"products":[{"id":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","sku":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","name":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","price":26.9,"brand":"Default","attribute_set_id":"4","attribute_set_name":"Default","category_path":"Produkty > T\u0142uszcze > Mas\u0142a"}]},"items":[{"item_id":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","item_name":"Mas\u0142o klarowane - \u015bwie\u017ce","price":26.9,"item_brand":"Default","item_category":"Produkty","item_category1":"T\u0142uszcze","item_category2":"Mas\u0142a"}]},"ga4_event":"view_item"});