window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
spaghetti-bolognese-przepis

Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!

Spaghetti bolognese to makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii. Jest to jeden z najbardziej popularnych i ukochanych włoskich sosów, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym i niejadkom. Sprawdź nasz przepis na spaghetti bolognese ze swojskim akcentem, który dla Ciebie opracowaliśmy!

Spaghetti bolognese to makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii. Jest to jeden z najbardziej popularnych i ukochanych włoskich sosów, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym i niejadkom. Sprawdź nasz przepis na spaghetti bolognese ze swojskim akcentem, który dla Ciebie opracowaliśmy!

Jak się robi spaghetti bolognese? Przepis bazuje przede wszystkim na konkretnej porcji mięsa, a nawet różnych rodzajów mięs, soffritto (warzywach) oraz przepysznych pomidorach San Marzano. Najwięcej pracy przy tym przepisie jest na samym początku – później wystarczy zostawić wszystko magii czasu, która sprawi, że sos nabierze pełni głębokiego smaku. Sprawdź, jak zrobić sos do spaghetti krok po kroku!

skladniki-na-spaghetti

Spaghetti bolognese – przepis na wyśmienite i proste w przygotowaniu danie

Składniki na 4–6 osób:

• 1 cebula,

• 2 marchewki,

• 3 łodygi selera naciowego,

• 2–3 ząbki czosnku,

• 100 g kiełbasy wiejskiej,

• 100 g boczku,

• 400–500 g mięsa mielonego wołowego (lub wołowego i wieprzowego),

• 1 szklanka bulionu,

• 50–100 ml wina czerwonego wytrawnego,

• ½ szklanki lub 1 szklanka pełnotłustego mleka,

• 500 g pomidorów z puszki San Marzano,

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

oliwa extra virgin,

• przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano suszone,

makaron spaghetti,

parmezan

Przygotowanie:

1. Kiełbasę oraz boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Smaż do momentu, aż wędliny będą zarumienione. Po tym czasie dorzuć mięso mielone i podsmaż kolejne kilka minut. Gdy mięso będzie ładnie przyrumienione, możesz doprawić je solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do miski bez tłuszczu wytopionego na patelni.

warzywa-i-kielbasa-do-bolognese

2. Podczas smażenia mięsa możesz przygotować soffritto, czyli warzywa do późniejszego podsmażenia na oliwie. Pokrój cebulę, seler i marchewkę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

skladniki-na-sos-bolognese

3. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek na patelnię z wytopionym tłuszczem z mięsa. Podsmaż wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Smaż do momentu, aż będą miękkie i zarumienione.

4. Do usmażonych warzyw dodaj wcześniej podsmażoną kiełbasę z boczkiem i mięsem mielonym oraz zalej całość czerwonym winem, podduś przez 2–3 minuty. Po tym czasie wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, zamieszaj.

podsmazanie-warzyw-do-bolognese

5. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj całość na bardzo małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.

warzywa-i-mieso-spaghetti-bolognese

6. Po godzinie dodaj mleko i ponownie gotuj na małym ogniu przez godzinę, pod koniec gotowania doprawiając sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sos powinien być bardzo gęsty, dlatego jeżeli po 2 godzinach taki nie jest, podgotuj jeszcze kilkanaście minut.

sos-bolognese-do-spaghetti-przepis

7. Pod koniec gotowania ugotuj makaron spaghetti w dużej ilości mocno osolonej wody, odcedź (ale nie przelewaj zimną wodą!) i podawaj razem z sosem bolońskim i tartym parmezanem.

Sprawdź również: Jak zrobić kaszotto z grzybami? Mamy najlepszy przepis!

Jakich pomidorów użyć do spaghetti bolognese? Przepisy z Włoch mówią: tylko San Marzano!

Do przygotowania sosu bolognese potrzebne są wysokiej jakości pomidory. W kuchni włoskiej uwielbieniem cieszą się pomidory San Marzano, które są uważane za królewskie. Pomidory te są oceniane jako najsmaczniejsze i mające wiele kulinarnych zastosowań. Charakteryzują się wydłużonym kształtem, mają naprawdę niewiele pestek, a podczas obróbki nie tracą swojego kształtu i aromatu.

Zachęcamy do zakupu konkretnie tego rodzaju pomidorów, bo najlepiej sprawdzają się we włoskich daniach. Pomidory San Marzano są niezastąpione podczas przygotowania sosu pomidorowego do makaronu czy pizzy. W naszej spiżarni znajdziecie tylko te oryginalne, takie, jakich sami używamy w restauracji.

pomidory-san-marzano-do-bolognese

Jakie mięso pasuje do spaghetti bolognese?

Sos bolognese to sos mięsny, do którego nadaje się wiele rodzajów mięs. Najczęściej jednak można spotkać sos boloński z mięsem mielonym wołowym bądź wieprzowym (np. z łopatki). Do takiego sosu idealnie pasują i bardzo często są dodawane również kiełbasa i boczek (wędzony, parzony lub włoska pancetta), które wprowadzają do potrawy tłuszcz – silny nośnik smaku. Spaghetti bolognese z kiełbasą to bardzo ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnego przepisu i zaskoczenie bliskich swojskim dodatkiem.

Przeczytaj także: Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz szybko w swoim piekarniku!

Gotuj dla swoich bliskich, by zadbać o ich zdrowie

Sos pomidorowy do makaronu smakuje praktycznie każdemu, a sos boloński przygotowany z pomidorów San Marzano nie ma sobie równych – proponujemy sprawdzić na najbliższym rodzinnym obiedzie. Na pewno zdobędzie grupkę fanów chętnych na częstsze obiad w włoskim stylu.

Masz ochotę na spaghetti bolognese? Przepis to nie wszystko! Aby sos boloński był jeszcze lepszy, polecamy korzystanie z wyselekcjonowanych, oryginalnych włoskich składników, które znajdziesz na stronie sklepu Schroniska Bukowina – pomidory, makarony, oliwa, sery i wędliny są tu najlepsze. Sprowadzamy je sami prosto z Włoch i korzystamy z nich w naszej restauracyjnej kuchni. Przekonaj się, jak jakość produktów zmienia smak dobrze znanych dań!

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz w swoim piekarniku!
    Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz w swoim piekarniku!

    Pizza – włoskie danie, które podbiło miliony serc na całym świecie. Na pizzę możesz wybrać się do restauracji lub zamówić z dostawą do domu, my jednak preferujemy przygotować ją samemu lub razem z innymi domownikami. Będzie dokładnie taka, jaką lubicie! Sprawdźcie nasz przepis na ciasto na pizzę, która zawsze wychodzi smakowita!

    Czytaj więcej
  2. Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
    Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

    Haluszki to danie charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej, jednak znacznie częściej można je spotkać na Słowacji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkom takim jak bryndzaboczek czy cebula. Z pewnością pokochasz nasz przepis na haluszki bryndzowe!

    Czytaj więcej
  3. Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię
    Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię

    Rosół to danie, które jest często przygotowywane w większości polskich domów. Nieważne, czy okazją jest uroczysty obiad z okazji jakiegoś święta, czy zwyczajne niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie – rosół musi być! Zaskocz rodzinę i zrób najlepszy, jaki istnieje, z przepisu na rosół Magdy Gessler!

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});