window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
goralski-grzaniec-przepis

Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

Przepis na grzane wino jest bardzo prosty! Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to ulubione wino, odpowiednie przyprawy i wolny wieczór. To wystarczy, byś przygotował ten pyszny napój. Jakie przyprawy będą niezbędne? Które wino wybrać? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule!

Przepis na grzane wino jest bardzo prosty! Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to ulubione wino, odpowiednie przyprawy i wolny wieczór. To wystarczy, byś przygotował ten pyszny napój. Jakie przyprawy będą niezbędne? Które wino wybrać? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule!

Specjalny rabat 10% dla czytelników bloga

Użyj teraz kodu BLOG10, by uzyskać rabat na cały koszyk w naszym sklepie*.
Ważny do wyczerpania limitu zamówień (200).

*Kod nie działa na produkty przecenione, alkohol. Minimalna wartość zamówienia 20 PLN

Spis treści

1. Grzaniec - idealny sposób na rozgrzanie się nie tylko w górach

2. Jakie wino do grzańca będzie najlepsze?

3. Przyprawy i dodatki do grzańca – postaw na te rozgrzewające

4. Prawdziwy góralski grzaniec – przepis, który pokochasz!

5. Z czym podać grzaniec?

6. Jesiennie wieczory nie muszą być nieprzyjemne!

W tym artykule krok po kroku przeprowadzimy Cię przez przepis na najbardziej rozgrzewający napój prosto z gór – grzaniec góralski. Wytłumaczymy, jak komponować składniki, aby smak był zadowalający. Możesz samodzielnie przygotować wszystko od podstaw albo ułatwić sobie zadanie gotowymi mieszankami. To, jaką metodę wybierzesz, zależy od Ciebie, jednak osobiście polecamy samodzielne przygotowanie. Dzięki temu będziesz miał pewność, że użyte przez Ciebie składniki są najwyższej jakości.

Przeczytaj także: Zasmakuj w kuchni Podhala – zrób placek po góralsku!

Grzaniec – idealny sposób na rozgrzanie się nie tylko w górach

Kto powiedział, że grzaniec można pić tylko w górach? Zapewniamy, że świetnie smakuje również w zaciszu własnego domu, kiedy odpoczywasz wieczorem po pracy. Z pewnością zadziała rozgrzewająco, a przy okazji pozwoli zrelaksować Ci się po ciężkim dniu. Grzaniec sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do spotkań w gronie znajomych, np. podczas wspólnego oglądania filmów – nie tylko świątecznych.

A co powiesz na grzane wino na przeziębienie? Przepis na grzańca to skuteczny pomysł na walkę z tą chorobą. Rozgrzeje Cię i ułatwi powrót do zdrowia. Zastanawiasz się, jak zrobić grzane wino? Przepis znajdziesz poniżej.

Jakie wino do grzańca będzie najlepsze?

Jeżeli chciałbyś samodzielnie przygotować grzańca w domu, to koniecznie postaw na wino czerwone. Jako podstawę tego rozgrzewającego napoju możesz wykorzystać również białe wino, jednak musisz liczyć się z tym, że nie będzie to smak tradycyjnego góralskiego trunku.

skladniki-na-grzanca

Przygotowując grzańca, możesz sięgnąć po każdy rodzaj wina – zarówno słodkie, półsłodkie, jak i wytrawne. Od tego, jakie wino wybierzesz będzie zależało, czy ostatecznie napój trzeba będzie dosłodzić. Wino wytrawne charakteryzuje się cierpkim smakiem i w niektórych przypadkach trzeba będzie dodać do niego miód lub syrop z malin. Z kolei wino słodkie prawdopodobnie nie będzie musiało po podgrzaniu być dosładzane. Jeżeli chodzi o jakość wina, to podczas przygotowywania grzańca nie ma to większego znaczenia. Może pochodzić ono zarówno z „wyższej”, jak i „niższej” półki cenowej.

Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania

Przyprawy i dodatki do grzańca – postaw na te rozgrzewające

Jakie przyprawy dodać do grzańca, aby osiągnąć smak jak w prawdziwych górskich restauracjach? Podstawa to dobre rozgrzanie! Postaw na rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy imbir. Doskonałym dodatkiem będą również gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon czy szczypta chilli i pieprzu. Możesz też kupić gotową mieszankę przypraw do grzanego wina.

Do grzańca dodaje się również cytrusy – przede wszystkim pomarańczę i mandarynkę. Możesz sięgnąć także po cytrynę czy maliny. Owoce wzbogacą smak grzanego wina i dostarczą nieco witamin. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do domowego grzańca są cynamon, goździki oraz imbir (świeży lub mielony). Co jeszcze może zawierać przepis na grzańca? Zaskoczeniem może być dla Ciebie ziele angielskie, chilli czy pieprz, ale uwierz, że wzbogacą smak napoju i dodatkowo rozgrzeją.

Prawdziwy góralski grzaniec – przepis, który pokochasz!

Składniki dla 1 osoby:

• wino czerwone (słodkie/półsłodkie lub wytrawne) – ¾ kubka

• pomarańcza – 1 plaster

• cynamon – 1 laska

• cynamon w proszku – ½ łyżeczki

• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki

• suszone goździki – 3–4 sztuki

• świeży imbir – 2 plastry

• ewentualnie syrop malinowy lub miód do dosłodzenia

Przygotowanie:

1. Przygotuj naczynie, najlepiej emaliowane, do którego wlejesz wino. Podgrzej wino na małym ogniu do uzyskania temperatury 50°

2. Gdy wino osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj do niego wszystkie przyprawy, a także imbir i pomarańczę. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Uważaj, aby nie zwiększyć temperatury wina.

3. Gdy wino będzie dokładnie wymieszane z przyprawami, przelej je do naczynia, z którego będziesz pić. Gotowe!

grzaniec-przepis

Przepis możesz przygotować również dla większej liczby osób – jednak uważaj, aby nie dodać zbyt dużo przypraw. Jeżeli smak wina nie do końca Ci odpowiada, możesz przygotować rozgrzewający napój na podstawie innego alkoholu. Wypróbuj przepis na grzane piwo, które zawiera bardzo podobne składniki jak tradycyjny grzaniec. Jedyne, co musisz zrobić, to ograniczyć przyprawy do cynamonu, goździków, miodu, imbiru i cytrusów.

Przeczytaj także: Jak przygotować herbatę z prądem? Nasz przepis!

Z czym podać grzaniec?

Grzane wino lub piwo samo w sobie jest pysznym napojem, które nie potrzebuje szczególnych dodatków. Dobrze jest jednak przygotować jakieś przekąski, które będą doskonale komponować się z aromatycznym smakiem grzańca. Do grzanego wina możesz podać na przykład talerz wędlin i serów, takich jak oscypki. Szczególnie dobrze będą smakować po podgrzaniu ich na patelni z dodatkiem żurawiny. Pycha!

Jesiennie wieczory nie muszą być nieprzyjemne!

Szukasz napoju, który rozgrzeje Cię podczas chłodnych, jesiennych wieczorów? Postaw na wino grzane! Przepis na domowy grzaniec nie jest niczym skomplikowanym, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Grzane wino umili Ci wieczór z ukochaną osobą, rodziną czy znajomymi. Możesz je wypić również samotnie po długim dniu poza domem.

Zachęcamy do skorzystania z oferty sklepu Schronisko Smaków, gdzie znajdziesz aromatyczne przyprawy do grzańca. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem grzanego wina!

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Jak przygotować herbatę z prądem? Nasz przepis!
    Jak przygotować herbatę z prądem? Nasz przepis!

    Idealnym rozwiązaniem na leniwe, jesienno-zimowe wieczory jest herbata z prądem. Przepis jest niezwykle prosty, a sama herbata słodko-gorzka i mocno rozgrzewająca. Sprawdź przepisy na wzmocnione alkoholem herbaty przygotowane przez Schronisko Smaków!


    Czytaj więcej
  2. Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie
    Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie

    Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Jak zrobić mielone? W artykule znajdziesz przepis na kotlety mielone Magdy Gessler.

    Czytaj więcej
  3. Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
    Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

    Haluszki to danie charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej, jednak znacznie częściej można je spotkać na Słowacji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkom takim jak bryndzaboczek czy cebula. Z pewnością pokochasz nasz przepis na haluszki bryndzowe!

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});